Curcumine

Curcumine voor behandeling van artrose en voor reumatische gewrichtenCurcumine (in het Engels: Turmeric) wordt gewonnen uit de geelwortel (Curcuma longa)-plant, en wordt in de traditionele Ayurvedische geneeskunde al eeuwen toegepast in de bestrijding van ontstekingen. De laatste decennia is wereldwijd toenemende belangstelling voor Curcumine ontstaan, omdat het inderdaad een sterk ontstekingsremmend effect blijkt te hebben, en bij meerdere aandoeningen een rol kan spelen.

 

Wat doet Curcumine met ontstoken cellen in het gewricht?

De ontstekingsremmende werking van Curcumine is in vitro (dat is: in een schaaltje met losse cellen of stukjes weefsel) uitvoerig bestudeerd. Intussen is door dit soort onderzoek bekend dat Curcumine er bij ontstoken cellen voor zorgt dat er geen nieuwe ontstekings-versterkende stoffen meer geproduceerd worden [1,2,3,4]. Zo wordt de ontsteking niet verder ‘gecommuniceerd’ naar andere cellen, en kan het negatieve proces stoppen [1]. Ook remt Curcumine de aanmaak van de ontstekingsenzymen COX-2 en 5-LOX op verschillende manieren [2,3,5]. In ontstoken kraakbeencellen wordt bovendien de productie van MMPs (kraakbeen-degenererende enzymen, zie ook ‘Wat is gewrichtsvloeistof?’) verlaagd, waardoor kraakbeenafbraak direct verminderd wordt [2,3,4,5,6].

Een centraal mechanisme waardoor Curcumine veel van deze effecten bewerkstelligt, is het verlagen van de activiteit van de transcriptiefactor ‘NF-κB’ [2]. Normaal gesproken wordt deze transcriptiefactor geactiveerd door stress, zoals ontstekingsfactoren (bijvoorbeeld TNF-α en IL-1β), extreme mechanische stress, of de aanwezigheid van afbraakproducten van kraakbeen [2]. Curcumine kan door de invloed op NF-κB-activiteit [2] het produceren van de ontstekingsfactoren TNF-α [1] en IL-1β [3,5] tegengaan, en ook de afbraak van kraakbeen door MMPs verminderen [6]. Daarnaast wordt ook in ontstoken gewrichtsslijmvliezen door Curcumine de productie van o.a. COX-2 in de cellen verlaagd [7], en wordt het aantal slijmvliescellen op een gecontroleerde manier verminderd [7,8]. Zo kan Curcumine dus ingrijpen in het degeneratieve ontstekingsproces van gewrichtsaandoeningen zoals reumatoïde artritis en artrose.

(Klik om te vergroten)Schematische afbeelding van de processen van de ontsteking bij artrose, waarbij Curcumine een remmende rol kan spelen

(Klik om te vergroten)
Schematische afbeelding van de processen van de ontsteking bij artrose, waarbij Curcumine een remmende rol kan spelen

En nu Curcumine in de praktijk

Zoals vaak het geval is bij in vitro onderzoek, zeggen deze resultaten nog niet zo veel over de klinische praktijk. Want als iemand regelmatig Curcumine eet (bijvoorbeeld in gele kerriesaus, waar Kurkuma in zit), is het natuurlijk de vraag hoeveel van die Curcumine uiteindelijk op de plek van de ontsteking terecht komt. De biologische opname van Curcumine uit het maag-darm-kanaal is inderdaad niet optimaal. Moeten we dan maar hogere doseringen van Curcumine nemen? Dat kan, maar dan is de behandeling nog steeds niet efficiënt. Daarom hebben meerdere wetenschappers, die de potentie van deze specerij op waarde schatten, manieren bedacht om de opname van Curcumine te verbeteren. Soms wordt hiertoe Curcumine gecombineerd met een andere stof, zodat de darmwand er beter in slaagt om het op te nemen en in de bloedbaan te brengen. Of er wordt een molecuul aan Curcumine gekoppeld, die ervoor zorgt dat het zich beter kan hechten aan celmembranen in de darm. Voorbeelden van stoffen om Curcumine mee te combineren voor een verbeterde opname, zijn: zwarte peper, fosfolipiden, polysorbaat en natuurlijke olie uit de geelwortel.

Dit heeft zijn vruchten afgeworpen in een recente studie met een Curcumine en ‘turmeric essential oils’ (de wetenschappelijke naam voor ‘natuurlijke olie uit de geelwortel’), die de opname van Curcumine versterken: bij patiënten met reumatoïde artritis verbeterden pijn- en functiescores aanzienlijk toen zij deze Curcumine innamen [9]. De verbetering was vergelijkbaar, of zelfs duidelijker, dan die bij de controlegroep die diclofenac (een NSAID) gebruikte in dezelfde periode [9]. Ook was het niveau van het ontstekingseiwit ‘C-Reactive Protein’ (CRP) in het bloed van de Curcumine-groep sterker gedaald dan bij de NSAID-groep [9]. Dit zou verklaard kunnen worden door het verschil in werking tussen Curcumine en NSAIDs, want NSAIDs hebben geen remmend effect op de productie van TNF-α in tegenstelling tot Curcumine [1].

De opname van Curcumine in combinatie met zwarte peper is ook verbeterd, maar Curcumine wordt dan alsnog snel uitgescheiden na de opname. Samen met de oliën uit de geelwortel wordt deze biologische vorm van Curcumine niet alleen goed opgenomen, maar daarnaast extra lang vastgehouden in het lichaam [10]. Als je dit doorrekent, werkt Curcumine samen met de oliën uit de geelwortel 6,37 maal beter dan gewone Curcumine samen met zwarte peper [10].

Wanneer we ons realiseren dat Curcumine een daadwerkelijk ontstekingsremmende stof zonder bijwerkingen is [9], en dat NSAIDs juist wel gepaard gaan met veel (ook serieuze) bijwerkingen, is het niet verwonderlijk dat veel mensen tegenwoordig kiezen voor deze veilige, natuurlijke, en minstens even effectieve stof uit Curcuma longa. Het kan overigens meestal ook veilig gebruikt worden naast de reguliere medicatie.

Om de opname nóg meer te garanderen, is het aanbevolen te kiezen voor vloeibare Curcumine. Het maag-darm-kanaal is beter in staat om Curcumine uit een vloeistof op te nemen dan uit droge poeders en capsules.

Op zoek naar een goede kwaliteit Curcumine? Lees dan dit artikel eens, waarin wordt uitgelegd wat er allemaal belangrijk is bij het beoordelen van de kwaliteit van Curcumine-supplementen.

 

Lees meer over natuurlijke ontstekingsremmers via het Kenniscentrum.

 

[1] Colitti, M.; Gaspardo, B.; Della Pria, A.; Scaini, C.; Stefanon, B. (2012) Transcriptome modification of white blood cells after dietary administration of curcumin and non-steroidal anti-inflammatory drug in osteoarthritic affected dogs. Veterinary Immunology and Immunopathology 147;136-146.

[2] Mobasheri, A.; Henrotin, Y.; Biesalski, H.-K.; Shakibaei, M. (2012) Scientific evidence and rationale for the development of curcumin and resveratrol as nutraceuticals for joint health. International Journal of Molecular Sciences 13;4202-4232.

[3] Zhou, H.; Beevers, C.S.; Huang, S. (2011) Targets of curcumin. Current Drug Targets 12;332-347.

[4] Mathy-Hartert, M.; Jacquemont-Collet, I.; Priem, F.; Sanchez, C.; Lambert, C.; Henrotin, Y. (2009) Curcumin inhibits pro-inflammatory mediators and metalloproteinase-3 production by chondrocytes. Inflammation Research 58;899-908.

[5] Henrotin, Y.; Clutterbuck, A.L.; Allaway, D.; Lodwig, E.M.; Harris, P.; Mathy-Hartert, M.; Shakibaei, M.; Mobasheri, A. (2010) Biological actions of curcumin on articular chondrocytes. Osteoarthritis and Cartilage 18;141-149.

[6] Kumar, D.; Kumar, M.; Saravanan, C.; Kumar Singh, S. (2012) Curcumin: a potential candidate for matrix metalloproteinase inhibitors. Expert Opinion on Therapeutic Targets 16;959-972.

[7] Park, C.; Moon, D.-O.; Choi, I.-W.; Choi, B.T.; Nam, T.-J.; Rhu, C.-H.; Kwon, T.K.; Lee, W.H.; Kim, G.-Y.; Choi, Y.H. (2007) Curcumin induces apoptosis and inhibits prostaglandin E2 production in synovial fibroblasts of patients with rheumatoid arthritis. International Journal of Molecular Medicine 20;365-372.

[8] Lev-Ari, S.; Strier, L.; Kazanov, D.; Elkayam, O.; Lichtenberg, D.; Caspi, D.; Arber, N. (2005) Curcumin synergistically potentiates the growth-inhibitory and pro-apoptotic effects of celecoxib in osteoarthritis synovial adherent cells. Rheumatology 45;171-177.

[9] Chandran, B. and Goel, A. (2012) A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis. Phytotherapy Research 26;1719-1725.

[10] Antony, B.; Merina, B.; Iyer, V.S.; Judy, N.; Lennertz, K.; Joyal, S. (2008) A pilot cross-over study to evaluate human oral bioavailability of BCM-95® CG (Biocurcumax), a novel bioenhanced preparation of curcumin. Indian Journal of Pharmaceutical Sciences 70;445-449.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 234    Gemiddelde: 4.1/5]
(advertentie)
Voordeeluitjes

Reacties