Turmerosachariden remmen ontstekingen én beschermen kraakbeen

Als we het over geelwortel hebben, dan hebben we over Curcumine. Maar de wortelstok van deze Indiase plant bevat nóg een therapeutisch component dat nog nauwelijks door fabrikanten wordt gebruikt. Het gaat om Turmerosachariden. Deze bio-actieve polysachariden hebben samen met curcuminoïden een nóg krachtigere werking tegen gewrichtsontstekingen. Bovendien remt dit bestanddeel ook slijtage van het kraakbeen bij artrose af.

Turmerosachariden

Geelwortel bevat meer heilzame componenten dan alleen Curcumine

Steeds meer mensen ontdekken Curcumine als een krachtige ontstekingsremmer bij gewrichtsklachten, zoals artrose en reumatoïde artritis. Bij de bereiding van supplementen richten fabrikanten zich uitsluitend op dit bestanddeel uit de geelwortel. Deze Indiase plant bevat echter nóg een ingrediënt met een grote therapeutische waarde voor de gewrichten. En dat zijn Turmerosachariden. Deze bio-actieve polysachariden hebben niet alleen een ontstekingsremmende werking, maar verminderen ook de slijtage aan het kraakbeen. Vooral mensen die last hebben van artrose kunnen dus veel baat hebben bij dit nog onbekende bestanddeel van de geelwortel.

Curcumine en Turmerosachariden versterken elkaar

De laatste decennia is er veel wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar de geneeskrachtige werking van Curcumine. Zo wijzen steeds meer studies op de gunstige effecten bij onder andere artrose en reumatoïde artritis, alzheimer en depressies, hart- en vaatziekten en mogelijk ook kanker. De laatste jaren wordt het onderzoekers steeds duidelijker, dat de wortelstok van de Curcuma longa nog een belangrijk bestanddeel bevat, dat in het bijzonder voor de gewrichten aanzienlijke gezondheidsvoordelen kan hebben. Deze Turmerosachariden blijken een synergetische werking te hebben met Curcumine. Dat betekent dat het samen met Curcumine extra goed werkt. Lees meer over Curcumine en de gezondheid.

Waarom Curcumine samen met Turmerosachariden?

Moeder Natuur stopt niet voor niets meerdere waardevolle ingrediënten in een wortel, kruid of plant. Zo weet iedereen dat een sinaasappel rijk is aan vitamine C. Maar om bijvoorbeeld de weerstand te verhogen, is het beter om de hele vrucht te eten. De sinaasappel bevat namelijk ook bio-flavonoïden die nodig zijn voor een goede opname van vitamine C en die de werking van dit nutriënt in het lichaam versterken. Dat is niet anders met de geelwortel. Het effect van Curcumine én Turmerosachariden op de ontstekingen in de gewrichten is vele malen sterker dan als u alleen Curcumine zou innemen. Deze combinatie is dus veelbelovend nieuws voor mensen met onder andere artrose en reumatoïde artritis.

Wat zijn Turmerosachariden?

Turmerosachariden zijn wateroplosbare bestanddelen uit de geelwortel. Ze worden snel en gemakkelijk opgenomen, omdat het lichaam voor een groot deel uit vocht bestaat. Turmerosachariden hebben net als Curcumine een ontstekingsremmende werking. Ze verminderen de productie van PGE2. Deze prostaglandine speelt een belangrijke rol bij het aanwakkeren en instandhouden van ontstekingsprocessen in de gewrichten. Zo zorgen Turmerosachariden samen met de Curcumine ervoor, dat de pijn, stijfheid en zwelling van de gewrichten afneemt. Dit nog onbekende component uit de geelwortel beschikt bovendien over sterke anti-oxidatieve eigenschappen. Ze maken vrije radicalen (ROS) onschadelijk die de kraakbeencellen aanvallen en vernietigen. Zo wordt bij artrose voorkomen, dat dit belangrijke weefsel tussen de gewrichten verder wordt beschadigd.
Deze effecten zijn recent aangetoond in een dierstudie. Een groep ratten met artrose kreeg een waterextract van de geelwortel toegediend met veel Turmerosachariden en nauwelijks Curcuminoïden. Een controlegroep kreeg Tramadol. De Turmerosachariden bleken vrijwel net zo effectief de pijn bij artrose te bestrijden als deze morfine-achtige pijnstiller. [1]

Curcumine komt amper in de bloedbaan

In tegenstelling tot Curcumine worden Turmerosachariden zeer goed opgenomen. Omdat Turmerosachariden wateroplosbaar zijn, kunnen ze heel gemakkelijk in het bloed worden opgenomen. In de darmen is immers altijd voldoende vocht aanwezig. De Curcumine-moleculen hebben echter een specifieke structuur, waardoor ze amper de darmwand kunnen passeren. Dat betekent dat 95 procent weer wordt uitgescheiden. Het heeft dus geen zin om van curcumine thee te zetten of het poeder door vruchtensap te roeren. Het effect op de gewrichtsontstekingen zal nihil zijn.
Daarom passen veel fabrikanten trucjes toe om de opname uit Curcumine-supplementen te verbeteren. Bijvoorbeeld door toevoeging van peperextract. Het is bekend, dat piperine de opname verbetert. Maar het is ook aangetoond, dat deze toevoeging een snelle uitscheiding van Curcumine niet kan verhinderen. De gewrichten hebben hier dus nauwelijks baat bij. Ook zijn er fabrikanten die kiezen voor chemische oplossingen om de Curcumine toch in de bloedbaan te krijgen. En dat zijn bijvoorbeeld Cyclodextrine (een suikervorm) en Polysorbaat. Vooral dit laatste bestanddeel – die ook wel op het etiket vermeld staat als ‘micellen’ – staat ter discussie. Dit is een ‘rood’ E-nummer (433), een emulgator, die bij langdurig gebruik voor darmirritatie kan zorgen [2]. Gelukkig heeft Moeder Natuur zélf ook een oplossing voorhanden om de opname van Curcumine sterk te verbeteren.

Essentiële oliën verbeteren opname Curcumine

De geelwortel bevat naast Curcumine en Turmerosachariden nog een derde component. En dat zijn de essentiële oliën. Door de Curcuminoïden daarmee te omhullen, wordt de Curcumine wel goed in de bloedbaan opgenomen. De natuurlijke oliën uit de geelwortel zorgen er bovendien voor, dat de Curcumine langer door het lichaam kan worden vastgehouden: tot maar liefst acht uur! Dat betekent dat u profiteert van een langdurige ontstekingsremmende werking in de gewrichten.
Het wordt wetenschappers steeds duidelijker, dat de geelwortel een steeds belangrijkere rol kan gaan spelen bij het verminderen van gewrichtsklachten. Nu het onderzoek naar Curcuma longa volwassen vormen gaat aannemen, wordt vastgesteld dat deze wortelstok meer therapeutische componenten bevat dan alleen Curcumine. De ontstekingsremmende en kraakbeenbeschermende werking van de Turmerosachariden wordt door steeds meer studies aangetoond. Dus de combinatie van Curcumine en Turmerosachariden zal steeds intensiever worden ingezet als natuurlijke ontstekingsremmer bij artrose en reumatoïde artritis.

Bronartikelen

[1] Bethapudi, B. et al. (2017) Bioactive Turmerosaccharides from Curcuma longa Extract (NR-INF-02): Potential Ameliorating Effect on Osteoarthritis Pain. Pharmacognosy magazine 13;S623-S627.
[2] Chassaing, B. et al. (2015) Dietary emulsifiers impact the mouse gut microbiota promoting colitis and metabolic syndrome. Nature 519;92-96.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen