Tramadol bij gewrichtspijn

Alles over de morfine-achtige pijnstiller Tramadol

Veel mensen met artrose en andere reumatische gewrichtsklachten hebben de neiging om het aangetaste gewricht zo weinig mogelijk te gebruiken. Dit is niet verstandig. Het gewricht wordt stijf en gaat daardoor nóg meer pijn doen. Daarom zal de arts meestal een pijnstiller voorschrijven, zodat u minder klachten bij het bewegen zult ondervinden. In eerste instantie kunt u het beste Paracetamol nemen. Dit bekende middel bestrijdt alleen de pijn, dus niet de ontstekingen. Meestal ontstaan er bij artrose ook ontstekingen in de gewrichten. Dan moet u overstappen op ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) of de vloeibare Groenlipmossel met Curcumine of Zwarte bes-blad. Deze laatste is een natuurlijke ontstekingsremmer. Als deze middelen allemaal niet het gewenste effect hebben, heeft uw arts als volgende optie Tramadol. Dit is een morfine-achtige pijnstiller die bij zeer hevige pijn wordt voorgeschreven.

Wat is morfine?

Morfine is de oudste pijnstiller die we kennen. Het is een chemische verbinding die wordt aangetroffen in opium.

Opium is het melksap van de opiumpapaver of slaapbol (Papaver somniferum). Het wordt gewonnen door de uitgebloeide zaaddoos met een mes in te kerven. Het melksap druppelt naar buiten en droogt bruin op. Dit wordt verzameld en gezuiverd. Vervolgens worden uit deze gestolde substantie de opioïden morfine en codeïne geïsoleerd. Door verdere chemische bewerking ontstaat heroïne. In de Gouden Eeuw was opium overigens een lucratief handeltje van de VOC.
Morfine is een zeer sterke pijnstiller. Het blokkeert de pijnreceptoren in de hersenen, zodat de pijn niet of nauwelijks gevoeld wordt. Daardoor hebt u minder last van de klachten die worden veroorzaakt door artrose of andere reumatische aandoeningen. Morfine kan ook synthetisch worden nagemaakt. De meest voorgeschreven morfine-achtige medicijnen zijn op basis van Tramadol.

Wanneer schrijft de arts Tramadol voor?

Tramadol wordt voorgeschreven bij ernstige pijn in de gewrichten. Het behoort net als codeïne tot de zwak werkende opioïden. De pijnstillende werking is wat minder dan echte morfine. Dat geldt zeker voor codeïne. Daarom wordt dit middel meestal alleen voorgeschreven bij hoest. De werking van Tramadol tegen pijn is krachtiger dan codeïne. Tramadol is sinds 1977 verkrijgbaar in diverse toedieningsvormen. Deze morfine-achtige pijnstiller is er als tablet, capsule, bruistablet, druppels, injectie en zetpil. Dit medicijn is uitsluitend op doktersrecept verkrijgbaar en kan in combinatie met Paracetamol voorgeschreven worden. Tramadol gaat pas na een uur werken. Het is de beste optie bij aanhoudende en hevige, chronische gewrichtspijn.

Hoe verslavend is Tramadol?

Morfine mag in geen land ter wereld in de handel worden gebracht en gebruikt. Het is immers een sterk verslavend middel. Bij verslaving draait het niet langer meer om pijnstilling. Er ontstaat dan een geestelijke afhankelijkheid van morfine om een snelle ‘kick’ te krijgen. Tramadol is echter niet zo verslavend als de sterk werkende opioïden morfine en methadon. Bij gebruik volgens de medische voorschriften is de kans zelfs heel gering dat er een verslaving optreedt. Het is wel verstandig om het gebruik van Tramadol heel geleidelijk af te bouwen. Zo voorkomt u dat er ontwenningsverschijnselen ontstaan.

Wat zijn de bijwerkingen van Tramadol?

Bij het gebruik van de meeste medicijnen kunnen er bijwerkingen ontstaan. Dat geldt dus ook voor Tramadol. In de eerste week moet uw lichaam wennen aan dit medicijn. Dan zijn de bijwerkingen het sterkst. Het gaat om misselijkheid, verstopping, overmatig zweten en duizeligheid. Door sufheid neemt het reactievermogen af. Het is dan beter om niet zelf achter het stuur van de auto te gaan zitten of gevaarlijke machines te bedienen. Na ongeveer een week nemen deze bijwerkingen langzaam maar zeker af. Blijven ze toch aanhouden, dan is het verstandig om dit met uw huisarts te bespreken.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen