Paracetamol helpt niet bij knie- en heupartrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 21 apr 2016

Paracetamol heeft in geen enkele dosering een aantoonbaar effect bij artrose in de knie of heup. Het vermindert niet de pijn en verbetert eveneens niet de beweeglijkheid van deze gewrichten. Dit schrijft het medisch tijdschrift The Lancet. Dat deze eenvoudige pijnstiller niet helpt blijkt uit een meta-analyse van 74 onderzoeken die tussen 1980 en 2015 zijn uitgevoerd.

Eenvoudige pijnstiller

ParacetamolIn totaal werden de gegevens van 58.556 patiënten met artrose aan de knie of heup bestudeerd. In diverse onderzoeken werd het effect van Paracetamol in diverse doseringen en zeven NSAIDs onderzocht. Met Diclofenac in een dosering van 150 mg per dag werden de beste resultaten geboekt. De onderzoekers wijzen er op dat de werkzaamheid van Paracetamol op chronische pijn nooit wetenschappelijk is aangetoond. De effectiviteit van deze eenvoudige pijnstiller is in ieder geval minder groot dan algemeen wordt aangenomen.

Meer onderzoek

Omdat NSAIDs veel bijwerkingen kunnen geven, vinden de onderzoekers het nodig dat er meer onderzoek wordt verricht naar nieuwe middelen om de pijn te bestrijden. Vorig jaar kwam al aan het licht, dat Paracetamol rug- en nekpijn niet onderdrukt en de kwaliteit van leven niet verbetert.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.