Curcumine: 6 x goed voor uw gezondheid

Curcumine, een eeuwenoud medicijn tegen veroudering en welvaartsziekten

gezondheid curcumineKurkuma of koenjit is een specerij dat niet alleen smaak en kleur geeft aan currygerechten. In Aziatische culturen wordt dit wortelextract van de Curcuma longa ook als natuurlijk medicijn gebruikt bij uiteenlopende klachten. De geneeskrachtige werking wordt toegeschreven aan de gele kleurstof Curcumine. Het heeft net als vloeibare groenlipmossel ontstekingsremmende eigenschappen. Over de gezondheidsvoordelen van dit schaaldier uit Nieuw-Zeeland hebben wij reeds eerder een uitgebreid artikel geschreven. Nu is het de beurt aan Curcumine om haar zes gezondheidsgeheimen te onthullen.

Curcumine is een natuurlijke ontstekingsremmer

Een ontsteking is in principe niet ongunstig. Het is een reactie van het lichaam wanneer weefsels beschadigd raken of schadelijke bacteriën of virussen binnen dringen. De ontsteking heeft dan als functie om de weefselschade te herstellen en de ziekteverwekkers onschadelijk te maken.
Het wordt een ander verhaal wanneer er sprake is van een chronische ontsteking. Deze voortwoekerende haard keert zich dan tegen de eigen cellen en weefsels van het lichaam, waardoor deze beschadigd kunnen raken. Wetenschappers gaan er steeds meer van uit, dat voort sluimerende ontstekingen een rol spelen in vrijwel alle welvaartsziekten. Het gaat o.a. om hart- en vaatziekten, kanker, ziekte van Alzheimer, artrose, reumatoïde artritis en andere degeneratieve aandoeningen [1,2,3].

Het behandelen van chronische ontstekingen zou dan ook preventief kunnen werken tegen het ontstaan van deze ziekten en aandoeningen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken, dat de ontstekingsremmende werking van Curcumine vergelijkbaar is als die van sommige geneesmiddelen [4,5,6]. Hier kunt u lezen hoe Curcumine ontstekingen in de gewrichten bestrijdt.

Curcumine verhoogt het antioxidant-vermogen van het lichaam

Vrije radicalen worden gezien als de belangrijkste oorzaak van veroudering en welvaartsziekten. Dit zijn agressieve moleculen die ongecontroleerd cellen, weefsels en organen in het lichaam kunnen aanvallen. Antioxidanten hebben het vermogen om vrije radicalen aan zich te binden. Daardoor kunnen ze geen schade meer aanrichten. Curcumine is (net als bijvoorbeeld Vitamine C, ook een bekende antioxidant) een krachtige antioxidant die actief helpt om de explosieve toename van vrije radicalen in het lichaam te neutraliseren [7]. Daarnaast stimuleert dit specerij het eigen antioxidant-systeem van het lichaam [8,9]. Curcumine heeft dus een dubbele werking tegen vrije radicalen.

Curcumine helpt tegen Alzheimer en depressies

neuronen curcumineNeuronen (zenuwcellen) zijn de belangrijkste bouwstenen van het zenuwstelsel. Dit zijn cellen met vaak lange uitlopers (axonen), waardoor signalen snel en efficiënt kunnen worden doorgegeven aan andere cellen en lichaamsdelen. In de hersenen bevinden zich circuits van zenuwcellen die lichaamsfuncties regelen en het denkvermogen aansturen. In bepaalde hersengebieden kunnen neuronen zich ook vermenigvuldigen. Dit gebeurt onder invloed van de Brain-Derived Neurotrophic Factor (BDNF). Dit is een soort groeihormoon voor de hersenen [10]. Depressie en de ziekte van Alzheimer worden gekoppeld aan een verminderd niveau van dit groeihormoon in de hersenen [11,12]. Onderzoek heeft nu aangetoond, dat Curcumine de aanmaak van BDNF stimuleert. Daardoor zou Curcumine beschermen tegen het ontstaan van hersenaandoeningen [13].

Curcumine kan mogelijk helpen om kanker te voorkomen

Michal Heger onderzoekt in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam momenteel of Curcumine kan worden ingezet bij de behandeling van kanker. Uit vele wetenschappelijk artikelen [14] komt naar voren dat Curcumine de oneindige celdeling én de vorming van bloedvaten in de tumor remt. Daarnaast stimuleert deze stof antigroeifactoren die aanzetten tot celdood van afwijkende cellen [15]. In een studie bij 44 mannen met poliepen in de darmen – die zich kunnen ontwikkelen tot kankercellen – kregen de deelnemers 4 gram Curcumine per dag toegediend. Na 30 dagen was 40 procent van de poliepen verdwenen [16]. Momenteel lopen er wereldwijd nog veel onderzoeken naar het voorkomen en behandelen van kanker met Curcumine.

Curcumine helpt bij artrose en reumatoïde artritis

Aangezien Curcumine over krachtige ontstekingsremmende eigenschappen beschikt, is het logisch dat het ook helpt bij reumatische aandoeningen. Verschillende studies tonen aan, dat dit inderdaad klopt. In een studie bij patiënten met reumatoïde artritis (RA) bleek Curcumine zelfs effectiever dan ontstekingsremmende medicijnen [17]. Twee andere studies wezen uit, dat Curcumine de symptomen van artritis merkbaar verminderden [18,19]. Ook bij artrose worden goede resultaten gemeld door mensen die Curcumine gebruiken. Er wordt een duidelijke vermindering van ochtendstijfheid en gewrichtszwelling geconstateerd, terwijl de aangetaste gewrichten beter bewogen kunnen worden.

Curcumine beschermt tegen hart- en vaatziekten

Curcumine verbetert de functie van endotheel. Dit is een dun laagje cellen dat de binnenkant van hart en bloedvaten bekleedt. Deze cellen vervullen een belangrijke rol bij de bloedstolling, vorming van nieuwe bloedvaten, reguleren van de bloeddruk en het transport van zuurstof en voedingsstoffen [20]. Bij een verminderde werking van endotheel komen deze functies in gevaar en neemt de kans op hart- en vaatziekten toe. Er zijn in meerdere wetenschappelijke studies aanwijzingen gevonden, dat Curcumine de functie van deze belangrijke cellaag aan de binnenkant van de bloedvaten verbetert [21, 22]. Daarnaast zijn ontstekingsprocessen aan de vaatwanden een serieuze aanleiding voor hart- en vaatziekten. Als natuurlijke ontstekingsremmer helpt Curcumine deze te verminderen. Meer over de risicofactoren van hart- en vaatziekten. Daarnaast hebben we een boekje geschreven over het voorkomen van hart- en vaatziekten. Download gratis.

Curcumine wordt slecht opgenomen door het lichaam

Curcumine is dus een goede dagelijkse aanvulling op de voeding voor mensen die zich willen beschermen tegen welvaartsziekten en voortijdige veroudering. Dit specerij heeft op dit gebied immers veel te bieden. Het probleem is echter, dat Curcumine niet goed door het spijsverteringsstelsel kan worden opgenomen. Slechts 2 procent van de geconsumeerde gele kleurstof komt uiteindelijk in de bloedbaan terecht. In populaire voedingssupplementen is dan ook zwarte peper (piperine) toegevoegd, omdat dit de opname van Curcumine met maar liefst 2000 procent zou verhogen. In de praktijk blijkt echter, dat het overgrote deel van de Curcumine alsnog snel na opname weer wordt uitgescheiden. Het gebruiken van een product met Curcumine en zwarte peper heeft dus maar een beperkt voordeel boven het gebruik van alleen Curcumine. Er zijn diverse fabrikanten die dit op een andere manier hebben opgelost, bijvoorbeeld door een chemische stof (fosfatidylcholine) te koppelen aan de Curcumine, waardoor deze beter hecht aan lichaamscellen (bijv. Meriva®). Dat is bevorderlijk voor zowel de opname als voor het ‘vasthouden’ van de Curcumine in het lichaam. Ook werkt een combinatie met de natuurlijke ‘turmeric essentiële oliën’ (essentiële oliën uit de Curcuma-wortel) bevorderend voor de opneembaarheid én voor het langer vasthouden van Curcumine. Dit betreft een biologische Curcumine.
Meer weten over kwaliteitsverschillen tussen Curcumine-soorten? Lees het artikel over de kwaliteitsverschillen van Curcumine >>>

Geraadpleegde wetenschappelijke bronnen:

[1] Libby, P. (2002) Inflammation in atherosclerosis. Nature 420:868-874.
[2] Coussens, L.M.; Werb, Z. (2002) Inflammation and cancer. Nature 420:860-867.
[3] Lumeng, C.N.; Saltiel, A.R. (2011) Inflammatory links between obesity and metabolic disease. The Journal of Clinical Investigation 121;2111-2117.
[4] Jurenka, J.S. (2009) Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research. Alternative Medicine Review 14;141-153.
[5] Lal, B.; Kapoor, A.K.; Asthana, O.P.; Agrawal, P.K.; Prasad, R.; Kumar, P.; Srimal, R.C. (1999) Efficacy of curcumin in the management of chronic anterior uveitis. Phytotherapy Research 13;318-322.
[6] Takada, Y.; Bhardwaj, A.; Potdar, P.; Aggarwal, B.B. (2004) Nonsteroidal anti-inflammatory agents differ in their ability to suppress NF-kappaB activation, inhibition of expression of cyclooxygenase-2 and cyclin D1, and abrogation of tumor cell proliferation. Oncogene 23;9247-9258.
[7] Menon, V.P.; Sudheer, A.R. (2007) Antioxidant and anti-inflammatory properties of curcumin. Advances in Experimental Medicine and Biology 595;105-125.
[8] Agarwal, R.; Goel, S.K.; Behari, J.R. (2010) Detoxification and antioxidant effects of curcumin in rats experimentally exposed to mercury. Journal of Applied Toxicology 30;457-468.
[9] Biswas, S.K.; McClure, D.; Jimenez, L.A.; Megson, I.L.; Rahman, I. (2005) Curcumin induces glutathione biosynthesis and inhibits NF-kappaB activation and interleukin-8 release in alveolar epithelial cells: mechanism of free radical scavenging activity. Antioxidants & Redox Signaling 7;32-41.
[10] Binder, D.K.; Scharfman, H.E. (2004) Brain-derived Neurotrophic Factor. Growth Factors 22;123-131.
[11] Shimizu, E.; Hashimoto, K.; Okamura, N.; Koike, K.; Komatsu, N.; Kumakiri, C.; Nakazato, M.; Watanabe, H.; Shinoda, N.; Okada, S.; Iyo, M. (2003) Alterations of serum levels of brain-derived neurotrophic factor (BDNF) in depressed patients with or without antidepressants. Biological Psychiatry 54;70-75.
[12] Philips, H.S.; Hains, J.M.; Armanini, M.; Laramee, G.R.; Johnson, S.A.; Winslow, J.W. (1991) BDNF mRNA is decreased in the hippocampus of individuals with Alzheimer’s disease. Neuron 7;695-702.
[13] Belviranlı, M.; Okudan, N.; Atalık, K.E.; Öz, M. (2013) Curcumin improves spatial memory and decreases oxidative damage in aged female rats. Biogerontology 14;187-196.
[14] Anand, P.; Sundaram, C.; Jhurani, S.; Kunnumakkara, A.B.; Aggarwal, B.B. (2008) Curcumin and cancer: an “old-age” disease with an “age-old” solution. Cancer Letters 267;133-164.
[15] Ravindran, J.; Prasad, S.; Aggarwal, B.B. (2009) Curcumin and cancer cells: How many ways can curry kill tumor cells selectively? The American Association of Pharmaceutical Scientists Journal 11;495-510.
[16] Carroll, R.E.; Benya, R.V.; Turgeon, D.K.; Vareed, S.; Neuman, M.; Rodriguez, L.; Kakarala, M.; Carpenter, P.M.; McLaren, C.; Meyskens, F.L. Jr.; Brenner, D.E. (2011) Phase IIa clinical trial of curcumin for the prevention of colorectal neoplasia. Cancer Prevention Research (Philadelphia, Pa.) 4;354-364.
[17] Chandran, B.; Goel, A. (2012) A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis. Phytotherapy Research 26;1719-1725.
[18] Belcaro, G.; Cesarone, M.R.; Dugall, M.; Pellegrini, L.; Ledda, A.; Grossi, M.G.; Togni, S.; Appendino, G. (2010) Product-evaluation registry of Meriva®, a curcumin-phosphatidylcholine complex, for the complementary management of osteoarthritis. Panminerva Medica 52;55-62.
[19] Deodhar, S.D.; Sethi, R.; Srimal, R.C. (1980) Preliminary study on antirheumatic activity of curcumin (diferuloyl methane). The Indian Journal of Medical Research 71;632-634.
[20] Toborek M1, Kaiser S Endothelial cell functions. Relationship to atherogenesis.
1999 Oct;94(5):295-314.
[21] Akazawa N1, Choi Y, Miyaki A, Tanabe Y, Sugawara J, Ajisaka R, Maeda S. Curcumin ingestion and exercise training improve vascular endothelial function in postmenopausal women, Nutr Res. 2012 Oct;32(10):795-9. doi: 10.1016/j.nutres.2012.09.002. Epub 2012 Oct 15.
[22] Usharani P1, Mateen AA, Naidu MU, Raju YS, Chandra N., Effect of NCB-02, atorvastatin and placebo on endothelial function, oxidative stress and inflammatory markers in patients with type 2 diabetes mellitus: a randomized, parallel-group, placebo-controlled, 8-week study, Drugs R D. 2008;9(4):243-50.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen