Deze 5 risicofactoren bedreigen gezondheid van uw gewrichten én hart

In Nederland hebben 1,1 miljoen mensen last van artrose. Daarnaast overlijden er dagelijks 100 mensen aan een hart- of vaatziekte. Hoewel het hier om twee totaal verschillende aandoeningen gaat, zijn er toch opvallende overeenkomsten. En dat zijn de risicofactoren. Een verkeerde leefstijl kan zowel leiden tot gewrichtsslijtage als een hoog cholesterol, hoge bloeddruk en hoge bloedsuikerspiegel. U kunt er zelf veel aan doen om de gezondheid van uw gewrichten, hart én bloedvaten te verbeteren. Door uw leefstijl aan te passen, kunt u al heel veel winnen.

1) Overgewicht

De meeste mensen met artrose in de heupen of knieën zijn veel te zwaar. Tijdens het lopen vangen de gewrichten ‘klappen’ op die 6 tot 7 keer het lichaamsgewicht bedragen. Bent u 10 kilo te zwaar? Dan is de extra druk op uw heupen en knieën 60 tot 70 kilo. Door deze overbelasting gaat het kraakbeen in deze ‘dragende’ gewrichten sneller slijten. Overtollige kilo’s kwijt raken vermindert dus de kans op artrose. Bovendien heeft een gezond lichaamsgewicht een remmend effect op de al aanwezige slijtage van het kraakbeen.
Bij overgewicht heeft u ook een verhoogd risico op een hoog cholesterol, hoge bloeddruk en hoge bloedsuikerspiegel. Deze factoren dragen bij aan aderverkalking. En als dit proces niet tijdig wordt gestopt, neemt de kans op een hartinfarct of beroerte serieus toe. Dus ook om hart- en vaatziekten te voorkomen, is overgewicht verliezen een belangrijke stap. Over het algemeen kunt u veel bereiken door gezonder te gaan eten en meer te gaan bewegen.

2) Roken

Gezondheidsrisico's hart en gewrichtenHoewel iedereen weet dat roken slecht is voor de gezondheid, zijn er nog heel veel mensen die er niet mee kunnen stoppen. Steekt u nog regelmatig een sigaret of sigaar op? Bedenk dan dat nicotine een verwoestende uitwerking op uw bloedvaten heeft. Deze organische verbinding zet ontstekingsreacties in gang, waardoor de vaatwanden beschadigd kunnen raken. Het oppervlak wordt ruw en gaat een aanhechtingsplaats vormen voor cholesterol en andere vetachtige stoffen die in het bloed mee stromen. Door dit proces van plaquevorming slibben de bloedvaten dicht. Stoppen met roken levert u veel op. Na een jaar is de kans op een hart- of vaatziekte als gevolg van slagaderverkalking vrijwel gehalveerd.
Rokers riskeren daarnaast een meer pijnlijke vorm van artrose, die zich bovendien sneller ontwikkelt. Dat blijkt uit een onderzoek dat een aantal jaren geleden in de Annals of the Rheumatic Diseases is gepubliceerd. De onderzoekers vermoeden dat nicotine de aanvoer van zuurstof naar de gewrichten vermindert, waardoor het kraakbeen gaat slijten. Uit dit onderzoek komt verder naar voren dat rokers een intensere pijn ervaren dan niet-rokers. Maar er is meer: nicotine ‘knijpt’ de bloedtoevoer naar de botten af en vermindert de opname van calcium door uw lichaam. Dit verhoogt de kans op osteoporose of botontkalking.

3) Te weinig lichaamsbeweging

Regelmatig en voldoende bewegen is een belangrijke bouwsteen van een gezonde leefstijl. Het is bovendien een goede manier om risicofactor nummer één te verminderen: overgewicht. Bijna 60 procent van de Nederlanders voldeed in 2014 niet aan de Norm Gezond Bewegen. Dat is 30 minuten per dag matig intensief of 75 minuten per week hoog intensief bewegen. Stevig doorwandelen, fietsen en zwemmen zijn goede bewegingsvormen om de gezondheid van uw gewrichten, hart en bloedvaten te bevorderen. Bij artrose voorkomt voldoende bewegen dat de ziekte zich verder in de gewrichten ontwikkelt. Dit maakt de spieren sterker en soepeler, zodat ze de aangetaste gewrichten beter kunnen ondersteunen. Dit vermindert de pijn. Bovendien wordt het kraakbeen tijdens het bewegen gevoed. Door druk en ontlasting worden er namelijk vanuit het gewrichtsvocht voedingstoffen het kraakbeen in gepompt. bewegen preventie artrose hart vaatziektenVoldoende bewegen vermindert het cholesterolgehalte in het bloed, verlaagt een hoge bloeddruk en houdt de bloedsuikerspiegel beter in balans. Ook de conditie van uw hart en de bloedcirculatie neemt toe op het moment dat u vaker gaat wandelen, fietsen of zwemmen.

4) Ongezond eten

Voeding is van grote invloed op uw gezondheid. Dat wist de Griekse arts Hippocrates – de grondlegger van de Westerse geneeskunde – 4000 jaar voor Christus al te melden. Het consumeren van te veel vetten en koolhydraten is een grote risicofactor voor zowel het ontwikkelen van artrose als hart- en vaatziekten. Zo hopen verzadigde vetten zich op in het kraakbeen. Daardoor wordt de aanmaak van gezonde cellen afgeremd en wordt dit belangrijke weefsel zwakker en extra gevoelig voor beschadigingen. Bovendien dragen deze ongezonde vetten actief bij aan het verhogen van het cholesterolgehalte in het bloed. Meerdere studies hebben aangetoond, dat een koolhydraatarm dieet het risico van hart- en vaatziekten vermindert.
Gezonder eten is écht niet zo moeilijk. Vermijd zoveel mogelijk verzadigde vetzuren die vooral worden aangetroffen in dierlijke producten. Eet dagelijks twee ons verse groenten en twee stuks vers fruit. Omega-3 vetzuren zijn goed voor uw hart en bloedvaten én gewrichten. Deze zitten in vette vis – o.a. haring, makreel en zalm – zaden, noten en plantaardige olie.

5) Weinig slapen

Een goede nachtrust is onontbeerlijk voor uw gezondheid. Wanneer u slaapt, worden beschadigde lichaamscellen hersteld en verouderde exemplaren vervangen door nieuwe. Een onderzoek van de universiteiten van Arizona, Alabama en Florida koppelt slecht slapen aan een grotere gevoeligheid voor pijn bij artrose-patiënten. Een goede nachtrust heeft bovendien een grote invloed op het voorkomen van hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een studie die is gepubliceerd in het tijdschrift European Journal of Preventive Cardiology. Wie voldoende slaapt, verlaagt de kans op een cardiovasculaire aandoening met maar liefst 22 procent. Het risico op een fatale hartaandoening wordt zelfs met maar liefst 43 procent teruggedrongen. Daarnaast heeft een goede nachtrust een gunstige invloed op de bloedsuikerspiegel. Uit een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is gebleken dat bij een korte nachtrust van vier uur de gevoeligheid voor insuline met bijna een kwart daalt. Dit heeft een schadelijke uitwerking op de bloedvaten en organen.
Hoe kunt u uw slaappatroon verbeteren? Door op vaste tijden naar bed te gaan en op te staan. Probeer acht uur te slapen. Stop vanaf 8 uur ’s avonds met het drinken van opwekkende drankjes, zoals koffie, thee en cola. Neem alleen nog gezonde tussendoortjes voor het slapen gaan. Ga met een ontspannen gevoel naar bed. Dus kijk niet vlak voor het slapen gaan naar een triller of horrorfilm.

Voedingssupplementen geven een goede ondersteuning

Om artrose te voorkomen of bestaande gewrichtsklachten te verminderen, is het dus belangrijk om uw leefstijl aan te passen. Wanneer uw gewrichten pijn en stijf aanvoelen, dan zou u kunnen overwegen om een voedingssupplement te gaan gebruiken. Deze klachten zijn vrijwel altijd het gevolg van ontstekingsprocessen die in de gewrichten optreden. Een mogelijk goed alternatief voor ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) zijn vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad bevatten. Dit zijn natuurlijke ontstekingsremmers, waarvan tot op heden nog geen bijwerkingen bekend zijn.

Anders dan bij artrose zijn de symptomen van een hoog cholesterol, hoge bloeddruk en hoge bloedsuikerspiegel minder duidelijk. Ze worden dan ook ‘stille’ moordenaars genoemd. In ons land hebben 2,4 miljoen mannen en vrouwen een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Er is echter geen reden om naar de huisarts te gaan om bijvoorbeeld het cholesterolgehalte te laten controleren. Er zijn immers vaak geen lichamelijke klachten. Preventie is dan ook de belangrijkste stap om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Het zou voor iedere Nederlander boven de 40 een ‘must’ moeten zijn om cholesterol, bloeddruk en bloedsuikerspiegel naar een gezond niveau terug te dringen. De eerste én belangrijkste stap is het verbeteren van de leefstijl. Daarnaast wordt het nemen van voedingssupplementen met een cholesterolverlagende, bloeddrukverlagende en bloedsuiker-regulerende werking aangeraden. De volgende bestanddelen hebben een gunstig effect op uw hart en bloedvaten: Monacoline K uit Rode gist rijst, Omega-3 vetzuren, Chromium, Berberine, Co-enzym Q10, Bio-flavonoïden, Pijnboomschors en Resveratrol.

Lees ook het artikel Risicofactoren hart en vaatziekten >>>

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

 

hart-vaat-boekje

Download nu gratis het boekje ‘Risico op hart & vaatziekten VERLAGEN?’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen