Co-enzym Q10

Co-enzym Q10 laat uw hart krachtig pompen

Het co-enzym Q10 speelt een centrale rol in het energie producerend systeem van uw lichaam. Het zet koolhydraten en vetten om in het energiemolecuul ATP en slaat deze op in de spiercellen. Deze energie wordt vrijgegeven op het moment dat de spieren zich aanspannen. De lever kan Q10 zelf samenstellen uit ruwe bestanddelen in uw voeding. Dit co-enzym werd in 1957 door het Enzyme Institute van de Universiteit van Wisconsin-Madison voor het eerst aangetroffen in de energiecentrales van de cellen van runderharten.

Ook bij mensen is de hoogste concentratie Q10 in het hart aanwezig. Omdat het hart een echte energieverslinder is, kan dit orgaan minder goed functioneren bij een tekort aan dit co-enzym. Het gebruik van supplementen met co-enzym Q10 vermindert het aantal sterfgevallen als gevolg van hart- en vaatziekten [1] en verlaagt het aantal ziekenhuisopnames in verband met hartfalen. Dit is gebleken uit een tweejarige placebo-gecontroleerde studie.

Co-enzym Q10: sterkmaker van uw hart

Bij hartfalen neemt de pompfunctie van het hart af. De bijbehorende klachten als vermoeidheid, oedeem en kortademigheid worden ernstiger naarmate het tekort aan co-enzym Q10 in het hartweefsel groter wordt. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat suppletie met dit enzym de pompfunctie van het hart verbetert [2]. Daarnaast fungeert het co-enzym Q10 ook als antioxidant in het spierweefsel. Het beschermt de cellen tegen beschadiging door vrije radicalen.

Co-enzym Q10 remt aderverkalking

ubichinolDit enzym remt ook de oxidatie van LDL-cholesterol. Bij dit proces gaat zuurstof in het bloed een reactie aan met het overtollige cholesterol. Daardoor raken de vaatwanden beschadigd en wordt het oppervlak ruw. Op deze plaatsen zal plaquevorming ontstaan, wat uiteindelijk uitmondt in atherosclerose. Verder heeft Q10 een gunstige invloed op de onderlinge verhouding tussen LDL- en HDL-cholesterol. De eerste soort wordt verlaagd en de gunstige tweede soort neemt juist in hoeveelheid toe. Tenslotte vermindert co-enzym Q10 de viscositeit van het bloed. Het wordt minder stroperig, waardoor het vloeiender door de aderen gaat stromen.

Co-enzym Q10 en natuurlijke en chemische statines

Al eerder is belicht dat een aanvulling van dit enzym van essentieel belang is bij het gebruik van natuurlijke statines – zoals Rode gist rijst – én chemische statines. Deze middelen remmen immers niet alleen de aanmaak van cholesterol in de lever, maar ook de productie van het co-enzym Q10. Wanneer u voor een natuurlijke statine kiest, selecteer dan bij voorkeur een supplement met Rode gist rijst dat ook Q10 bevat.

Welke Q10 moet u hebben?

Er zijn twee vormen van Q10: Ubichinon en Ubichinol. In de meest supplementen wordt de eerste vorm gebruikt, omdat dit goedkoop is. Dit moet door het lichaam eerst worden omgezet in Ubichinol. Tijdens dit proces gaat veel van de kracht van Q10 verloren. Het is dan dus minder werkzaam in uw lichaam. Daarom is het beter om te kiezen voor een voedingssupplement dat Q10 bevat in de vorm Ubichinol. Deze – duurdere – variant kan direct door uw lichaam gebruikt worden om energie op te slaan en weer vrij te maken.

Geraadpleegde bronnen

1. Mortensen, S.A. et al. (2014) JACC: Heart Failure 2;641-649
2. Belardinelli, R. et al. (2005) BioFactors 25; 137-145

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Risico op hart & vaatziekten VERLAGEN?"

Download gratis het boekje ‘Risico op hart & vaatziekten VERLAGEN?’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen