Twaalf opmerkelijke oorzaken van hart- en vaatziekten

Een paar maanden geleden communiceerde medisch specialist (niet praktiserend) en wetenschappelijk onderzoeker Henk Viëtor, op bewegenzonderpijn.com schokkende cijfers over hart- en vaatziekten. Maar liefst 2,4 miljoen Nederlanders lopen een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, maar worden daarvoor niet behandeld. Omdat er vaak geen duidelijke symptomen aanwezig zijn, is er geen reden om naar de huisarts te gaan om cholesterol, bloeddruk en bloedsuikerspiegel te laten controleren. Dit zijn de grootste oorzaken van hart- en vaatziekten. Als verschillende licht verhoogde risicofactoren aanwezig zijn, is dat op zich geen reden om iemand medicamenteus te behandelen. Maar volgens Viëtor kunnen vele kleine risico’s uiteindelijk leiden tot een aanzienlijk risico op het ontwikkelen van een hart- en vaatziekte. Hij dringt er bij 40-plussers dan ook op aan om meer aan preventie te doen.

Oorzaken hart- en vaatziekten

Wat veroorzaakt hart- en vaatziekten?

Een goede manier om hart- en vaatziekten te voorkomen bestaat uit het periodiek door de huisarts laten controleren van cholesterol, bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Daarnaast levert een gezondere levensstijl een grote bijdrage aan het voorkomen van een vasculaire aandoening. Wie niet behandeld hoeft te worden met medicijnen kan het beste dagelijks natuurlijke voedingssupplementen gebruiken om cholesterol, bloeddruk en bloedsuikerspiegel op een gezond niveau te houden. Volgens de bevindingen van Henk Viëtor (uit wetenschappelijke onderzoeken) is Monacoline K uit Rode gist rijst een effectief ingrediënt om de gevaarlijke LDL cholesterol te verminderen. Maar ook Berberine, Ubiquinol (Q10), Chromium, Omega 3, Bio-flavonoïden, Pijnboomschors en Resveratrol zijn goede natuurlijke ingrediënten.

Het is bekend, dat roken, overmatig alcoholgebruik, diabetes, onvoldoende lichaamsbeweging, stress, obesitas en slaaptekort het risico op een hart- en vaatziekte vergroten. Maar wat veroorzaakt nog meer hart- en vaatziekten?
Een groot aantal factoren kunnen best ‘opmerkelijk’ genoemd worden. Bewegen zonder Pijn zet ze in dit artikel voor u op een rijtje:

1) Wegverkeer

Geluidshinder en luchtvervuiling van wegverkeer kunnen de bloeddruk verhogen. Dat blijkt uit een onderzoek dat een aantal jaren geleden is uitgevoerd in Noorwegen, Zweden, Duitsland, Denemarken en Spanje. De wetenschappers analyseerden gedurende negen jaar de gezondheidsgegevens van ruim 40.000 inwoners van deze landen. Wetenschappers constateerden dat het risico op een hoge bloeddruk toenam, naarmate de lucht in het woongebied meer vervuild was. Opvallend is, dat ook geluidshinder een negatieve rol speelde. Mensen die aan een drukke straat woonden, hadden 6 procent meer kans op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk. Amerikaanse wetenschappers vermoeden dat dit een reactie van het lichaam op stress is.

2) Migraine

Wetenschappers weten nog niet waarom, maar vrouwen met migraine hebben een hogere kans op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een groot Amerikaans onderzoek, waarin 115.000 verpleegkundigen tussen 25 en 42 jaar twintig jaar lang werden gevolgd. Bij één op de vijf vrouwen werd gedurende deze periode de diagnose migraine gesteld. Zij bleken anderhalf keer meer kans te hebben op een hartinfarct, beroerte of afwijkingen aan de kransslagaderen. Wetenschappers vermoeden dat een ontregeling van de bloedvaten mogelijk een rol zou kunnen spelen. Migraine – dat gepaard gaat met heftige en bonzende hoofdpijn – komt vier keer meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

3) Kinderen

Ouders hebben een grotere kans op een hartaandoening. En deze kans stijgt heel licht met ieder kind. Omdat dit geldt voor beide geslachten, zit er waarschijnlijk geen biologisch mechanisme achter. Vrouwen lopen echter wel een groter risico op een hart- en vaatziekte als ze de eerste menstruatie krijgen voordat ze twaalf jaar oud zijn of voor hun 47e in de overgang komen. Het risico bij vrouwen stijgt ook als ze een miskraam hebben gehad of wanneer de eierstokken of baarmoeder zijn verwijderd.

4) Kleine mensen

Voor iedere 6,35 centimeter dat u korter bent dan de gemiddelde lengte, stijgt de kans op een hart- en vaatziekte met 8 procent. Dat heeft een onderzoek van de Universiteit van Leicester onder 200.000 mensen aangetoond. De genen die ervoor zorgen dat iemand klein blijft, verhogen mogelijk de hoeveelheid cholesterol en andere vetstoffen in het bloed. Ook vermoeden de wetenschappers dat deze genen de ontwikkeling van de bloedvaten beïnvloeden.

5) Eenzaamheid

griepWeinig vrienden hebben of ongelukkig zijn in uw relatie, heeft hetzelfde negatieve effect op hart- en bloedvaten als het inademen van ‘tweedehands’ rook. Een gevoel van eenzaamheid kan veel stress geven, waardoor de bloeddruk te hoog wordt. Dus zorg dat u in contact komt met mensen. Dit geldt ook zeker voor ouderen. Ga een teamsport doen, wandelen met buurtgenoten of zoek plekken op waar veel mensen komen. Voldoende lichaamsbeweging en een sterk sociaal netwerk helpen immers om hartaandoeningen te voorkomen.

6) Lange werkdagen

Mensen die minimaal 55 uur per week werken, hebben een groter risico op een hart- en vaatziekte dan mensen die 35 tot 40 uur werken. Dit kan het gevolg zijn van meer stress en minder lichaamsbeweging. Ook vermoeidheid kan een rol spelen.

7) Slechte mondzorg

Een goede mondgezondheid kan uw leven redden. Er is namelijk een relatie aangetoond tussen ontstoken tandvlees (parodontitis) en een grotere kans op hart -en vaatziekten. Bij deze aandoening gaan bacteriën zich nestelen in de ruimte tussen tand en tandvlees. Dit zorgt voor ontstekingen die het weefsel en kaakbot aantasten, waardoor u uw tanden en kiezen kunt gaan verliezen. Maar deze schadelijke mondbacteriën kunnen ook heel gemakkelijk in de bloedbaan terecht komen. Daar kunnen ze voor ontstekingen zorgen aan de binnenkant van de vaatwanden. Dit proces leidt uiteindelijk tot aderverkalking (atherosclerose). Het gevaar dat een bloedstolsel de vaatwand volledig afsluit is levensgroot aanwezig. Dit kan leiden tot een hartinfarct of beroerte.

8) Griep

Uit een studie uit 2018 is gebleken, dat mensen zes keer vaker met hartproblemen in het ziekenhuis belandden in de eerste week nadat ze de griep hebben gehad. Artsen weten niet precies waarom. Het kan iets te maken hebben met ontstekingen. Het kan ook zijn dat anti-griepmiddelen het bloed kleverig maken, waardoor er sneller stolsels ontstaan.

9) Kort lontje

Na een woedeuitbarsting heeft u bijna vijf keer meer kans op een hartinfarct. De kans op een beroerte of hartkloppingen neemt in de twee uur na het incident eveneens toe. Probeer uw woede dus meer onder controle te houden en tel vaker tot tien. Lukt u dit niet? Overweeg dan om in therapie te gaan om de kans op hartproblemen te verlagen.

10) Avondmensen

Uit een gezamenlijk onderzoek van een Amerikaanse en Engelse Universiteit blijkt, dat avondmensen tien procent meer kans hebben om jong te overlijden dan ochtendmensen. Er kunnen gezondheidsproblemen ontstaan, omdat er ’s avond meer alcoholische versnaperingen worden genuttigd. Een hoog alcoholgebruik kan op den duur het risico op hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en hersenbloedingen doen toenemen. Daarnaast is de kans groot dat avondmensen slaaptekort hebben, omdat ze de volgende ochtend weer op tijd op hun werk moeten verschijnen. Een goede nachtrust heeft een grote invloed op het voorkomen van vasculaire aandoeningen.

11) Erfelijkheid

Zijn hart- en vaatziekten erfelijk? Jazeker! Wees daarom op uw hoede als meerdere leden van uw familie voor het 65e levensjaar een hartaandoening krijgen. Bijvoorbeeld uw moeder, vader, zus of broer. Slagaderverkalking komt in sommige families veel voor. Erfelijke factoren spelen ook een rol als het gaat om een hoge bloeddruk, overgewicht of hoog cholesterol. Bespreek familiare hart- en vaatziekten altijd met uw huisarts. Hij of zij kan beoordelen of een erfelijkheidsonderzoek nodig is.

12) Anticonceptiepil

In Nederland werd in 1964 de anticonceptiepil geïntroduceerd. De eerste versies verhoogden de kans op hart- en vaatziekten. Tegenwoordig bevatten deze pillen minder hormonen, zodat ze maar een zeer bescheiden effect hebben op de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Toch laten een aantal onderzoeken zien dat pilgebruiksters een hoger risico hebben op hartaanvallen en beroertes dan vrouwen die geen anticonceptie gebruiken. Daarom wordt het gebruik van dit middel soms afgeraden aan vrouwen die al een hart- en vaatziekte hebben.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Risico op hart & vaatziekten VERLAGEN?"

Download gratis het boekje ‘Risico op hart & vaatziekten VERLAGEN?’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

 

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen