Berberine verlaagt de bloedsuikerspiegel en cholesterol

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) had in 2016, 49,2 procent van de volwassen Nederlanders overgewicht. Te veel vet in het lichaam verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Het hart moet immers harder pompen om het bloed door het lichaam te stuwen. Daardoor loopt ook de bloeddruk op. Maar er kleven meer gevaren aan overgewicht. Dit kan leiden tot een te hoge bloedsuikerspiegel. Ook deze factor houdt een groot risico in voor niet alleen hart- en vaatziekten, maar ook voor diabetes type 2 (ouderdomsdiabetes). Berberine is een natuurlijke stof die actief bijdraagt tot de normalisering van de bloedsuikerspiegel (1-2).

Berberine

Verraderlijke combinatie

Insuline wordt afgegeven door de alvleesklier. Glucose heeft dit hormoon nodig om via de membranen een cel binnen te dringen. Bij overgewicht wordt dit proces bemoeilijkt. De overtollige vetten nestelen zich in de cellen en blokkeren van binnenuit de membranen. Daardoor kan insuline deze toegangspoorten tot de cellen niet langer openen. Glucose kan niet meer als brandstof door deze vervette cellen worden opgenomen, met als gevolg een verhoogd bloedsuikerspiegel. Dit heeft een verstorende werking op de binnenbekleding van de vaatwanden. Er komen ontstekingsprocessen op gang die de vaatwanden beschadigen. De ruwe plekken die daarbij ontstaan vormen een aanhechtingsplaats voor o.a. cholesterol.
Door deze plaque vorming slibben de bloedvaten dicht. Dit proces wordt nog eens versterkt doordat een hoge bloedsuikerspiegel ook een cholesterolverhogende werking heeft.

Een deel van de ongebruikte glucose wordt immers omgezet in deze vetstof. Overgewicht, hoge bloeddruk, hoog cholesterol en een verstoorde stofwisseling van glucose in insuline: déze verraderlijke combinatie wordt het metabool syndroom genoemd. Steeds meer Nederlanders lijden aan deze aandoening die het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 verhoogt.

Wat is Berberine?

Dit is een kruidenextract dat al duizenden jaren in de Chinese geneeskunde wordt gebruikt. Het is afkomstig van de Mantsjoerijse kurkboom, die behalve in het Chinese gebied Mantsjoerije ook in Japan en Korea voorkomt. In de wortels, wortelstokken, kurkachtige schors en strengels wordt deze geneeskrachtige stof aangetroffen. Ook in de westerse wereld komt nu het besef op gang dat Berberine weleens een zeer waardevolle stof voor onze gezondheid kan zijn.
Meerdere wetenschappelijke onderzoeken hebben dit inmiddels bevestigd. Berberine kan de bloedsuikerspiegel verlagen en de gevoeligheid van de cellen voor insuline verhogen (3). Hoe dit werkt is nog niet precies bekend, maar dit zal verder onderzocht worden.

Geraadpleegde bronnen

1. Pang, B. et al. (2015) International Journal of Endocrinology 2015;905749
2. Cicero, A.F.G. en Tartagni, E. (2012) Hospital Practice 40;56-63
3. Yin, J. et al. (2008) Metabolism 57;712-717

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Risico op hart & vaatziekten VERLAGEN?"

Download gratis het boekje ‘Risico op hart & vaatziekten VERLAGEN?’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen