Henk Viëtor: 2,4 miljoen 40-plussers hebben risico op hart- en vaatziekten

Zelf bijna slachtoffer

Henk ViëtorMedisch specialist en wetenschappelijk onderzoeker Henk Viëtor:

In Nederland overlijden iedere dag maar liefst 100 mensen aan een hart- en vaatziekte. Medisch specialist en wetenschappelijk onderzoeker Henk Viëtor was vier jaar geleden bijna zelf het slachtoffer. Hoewel er geen duidelijke signalen aanwezig waren, werd hij toch getroffen door een hartinfarct. Al tijdens zijn revalidatie verdiepte hij zich in de vraag: wat kunnen we nou doen om hart- en vaatziekten te voorkomen? Overstappen op een gezondere leefstijl om hart- en vaatziekten te voorkomen is volgens hem een belangrijke eerste stap. Daarnaast moeten er naar zijn mening ook ondersteunde maatregelen genomen worden. En dat is het gebruik van natuurlijke voedingssupplementen die helpen om de grootste cardiovasculaire risicofactoren te verminderen.

Facebook Live met Dr. Henk Viëtor

Op 20 november 2018 heeft Dr. Henk Viëtor u helemaal bijgepraat over hart- en vaatziekten in de derde Facebook Live van Bewegen Zonder Pijn. Daarnaast heeft hij tientallen vragen van kijkers beantwoord. U kunt de uitzending hieronder terugkijken.

‘Stille moordenaars’

In ons land hebben 4,1 miljoen Nederlanders boven de 40 een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Van deze groep gebruikt 1,7 miljoen medicijnen om een hartinfarct of beroerte te voorkomen. De overige 2,4 miljoen landgenoten worden niet behandeld. Een groot deel weet simpelweg niet dat ze een risico lopen. De rest heeft weliswaar een verhoogd risico, maar dat is vaak een optelsom van een licht verhoogde bloedruk of een iets toegenomen bloedsuikergehalte of een licht verhoogd cholesterolgehalte. Op zich zijn deze risicofactoren niet hoog genoeg om behandeld te worden.

“Het is vaak ‘vlek op vlek’ wat je heel vaak ziet,”

zegt Henk Viëtor.

“Vele kleine risico’s tellen uiteindelijk op tot een behoorlijke kans op een hartinfarct of beroerte. Daarom worden deze drie risicofactoren ook wel ‘stille moordenaars’ genoemd.”

Hij concentreerde zich tijdens zijn zoektocht naar mogelijke oplossingen op deze groep: 40-plussers die in gevarenzone zitten maar geen medicijnen gebruiken. Die kans op hart- en vaatziekte neemt sterk toe bij een ongezonde levensstijl zoals roken, te weinig lichaamsbeweging, stress, overgewicht, een ongezond voedingspatroon en slaaptekort. Dit in combinatie met een hoog cholesterol, hoge bloeddruk en hoge bloedsuikerspiegel kunnen een dodelijk cocktail vormen. Vaak zonder dat je daar klachten van hebt.

“Om gezond oud te worden, moet u al deze risicofactoren van hart- en vaatziekten uitbannen. Anders komt vroeg of laat die waarschuwing,”

aldus Henk Viëtor.

Groot probleem

Preventie hart- en vaatziekten
De medische behandeling van mensen met een hartinfarct is de laatste decennia sterk verbeterd. Daarom overlijden de afgelopen 50 jaar steeds minder mensen aan hart- en vaatziekten. Het probleem is echter niet minder groot geworden. Sterker nog het aantal mensen met deze aandoeningen neemt nog steeds toe. Onder meer door de vergrijzing.

“Het gaat fout bij de preventie,”

waarschuwt Henk Viëtor.

“Daarom lopen er in ons land 2,4 miljoen 40-plussers rond met een aanzienlijk risico op hart- en vaatziekten. Het aanpassen van de leefstijl bij deze groep is essentieel, maar blijkt in de praktijk moeilijker dan gedacht en wordt meestal niet lang volgehouden. Dit probleem stond centraal tijdens mijn intensieve zoektocht naar oplossingen die tot een betere preventie moesten leiden.”

De medisch specialist richtte zich op het vinden van een natuurlijke tegenhanger van een in 2003 door Amerikaanse cardiologen ontwikkeld preventief middel voor hart- en vaatziekten. Dit is een combinatiegeneesmiddel dat door iedereen van boven de 40 geslikt zou moeten worden. Het bestaat uit bloeddruk- en cholesterolverlagers. Maar dit zijn reguliere geneesmiddelen en hebben bijwerkingen. Volgens Viëtor is het daardoor niet geschikt om als medicijn breed ingezet te worden. Immers de meeste mensen krijgen geen hart- en vaatziekten. Je ‘overbehandelt’ daarom een grote groep mensen die bovendien bijwerkingen krijgen. Hij deed uitgebreid research naar natuurlijke bestanddelen met een vergelijkbaar effect, maar dan zonder de negatieve of hele milde bijwerkingen. Op basis van wetenschappelijke onderzoeken kwam hij uit op onder andere Monacoline K uit Rode gist rijstUbiquinol (Q10), Omega 3 vetzuren.

“Van deze bestanddelen is aangetoond, dat ze ieder op een eigen manier inwerken op één of meerdere risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Dus een hoog cholesterol, hoge bloedruk, hoge bloedsuikerspiegel en ontstekingen aan de binnenbekleding van de vaatwanden. Mijn verwachting was, dat deze bestanddelen elkaar in combinatie zouden versterken,”

aldus Henk Viëtor.

Dat bleek inderdaad het geval te zijn toen hij het mechanisme van hart- en vaatziekten in een laboratorium liet nabootsten. Hij adviseert dan ook om naast het aanhouden van een gezonde levensstijl dagelijks een kwalitatief hoogwaardig voedingssupplement te nemen tegen hart- en vaatziekten.

Als voorbeeld hiervan noemt Henk Viëtor de combinatie Monacoline K uit rode gist rijst en co-enzym Q10.

“Rode gist rijst wordt vooral in het zuidoosten van China veel gebruikt bij de bereiding van de dagelijkse voeding. En juist in deze gebieden is de sterfte aan hart- en vaatziekten het laagst van heel China (1). Wetenschappelijke studies hebben aangetoond, dat het bestanddeel Monacoline K binnen acht tot twaalf weken (2-3) de ‘slechte‘ LDL-cholesterol verlaagt,”

legt Henk Viëtor uit.

“Deze natuurlijke statine remt in de lever het enzym HMG-CoA dat een rol speelt bij de aanmaak van cholesterol. Dit enzym is echter ook nauw betrokken bij de aanmaak van co-enzym Q10, dat energie opslaat en vrijmaakt in het spierweefsel. Daarom moet een preventief voedingssupplement met Rode gist rijst ook altijd Q10 – het liefst in de vrij opneembare vorm Ubiquinol – bevatten om vermoeidheid en spierklachten te voorkomen. Dit is een goed voorbeeld van ingrediënten die elkaar aanvullen en versterken.”

Ook Q10 zelf draagt actief bij aan het verminderen van hart- en vaatziekten. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat suppletie met dit enzym de pompfunctie van het hart verbetert (4). Dit vermindert het aantal sterfgevallen als gevolg van hart- en vaatziekten (5) en verlaagt het aantal ziekenhuisopnames in verband met hartfalen.

Verlaag de bloedsuikerspiegel met Berberine

Eén van de belangrijke oorzaken van hart- en vaatziekten is een hoge bloedsuikerspiegel. Dit kan ontstekingen aan de binnenbekleding van de vaatwanden veroorzaken. Het gevolg is, dat het oppervlakte ruw wordt en een aanhechtingsplaats gaat vormen voor onder andere cholesterol. Daardoor slibben de bloedvaten dicht.
Viëtor:

“Berberine – afkomstig van de Mantsjoerijse kurkboom – is hier nog een onbekend kruidenextract om de bloedsuikerspiegel te verlagen (6). Deze werking is inmiddels in meerdere wetenschappelijke onderzoeken bevestigd.”

Uit een recent onderzoek is gebleken, dat visolie het risico op hart- en vaatziekten met 18 procent kan verminderen. (7). De medisch specialist en wetenschappelijk onderzoeker maakt direct een einde aan de mythe, dat de omega 3-vetzuren EPA en DHA een cholesterolverlagende werking hebben.
Hij zegt:

“Het echte verhaal is dat deze bestanddelen van visolie een ontstekingsremmende werking op de vaatwanden hebben. Dit gaat plaquevorming tegen. Daarnaast vermindert visolie klontvorming in het bloed, zodat de kans afneemt, dat een bloedpropje een vernauwd bloedvat plotseling afsluit.”

Lager risico hart- en vaatziekten

Henk Viëtor gaat graag nog in op de andere nutriënten die volgens zijn onderzoek werken tegen hart- en vaatziekten. Lycopeen is de rode pigmentstof die tomaten zo mooi doet kleuren. In 2017 toonde een wetenschappelijk studie het verband aan tussen de consumptie van Lycopeen en een lager risico op hart- en vaatziekten. Deze rode kleurstof verlaagt de bloeddruk en de cholesterol en verbetert de functie van de vaatwanden (8).

“Vitamine D is ook van belang,”

beweert Viëtor. Een tekort aan deze vitamine wordt geassocieerd met een te hoge bloeddruk (9). En over vitamine C zegt hij:

“Dit is een krachtige beschermer van de vaatwanden. Vitamine C is een sterke ontstekingsremmer die actief bijdraagt aan het verminderen van ontstekingsprocessen aan de vaatwanden.”

Ook goede nachtrust belangrijk


Henk Viëtor benadrukt nog maar eens, dat u veel zelf kunt doen om de conditie van uw hart en bloedvaten te verbeteren.

“Ga afvallen, stop met roken, ga meer bewegen, verminder stress en eet gezonder. Ook een goede nachtrust draagt bij aan het voorkomen van hart- en vaatziekten. Door voldoende te slapen kunt u dit risico met maar liefst 22 procent verminderen.”

Als extra ondersteuning adviseert hij om een goed uitgebalanceerd voedingssupplement te gebruiken.

“Houd bij de keuze daarvan rekening met de ingrediënten die ik tijdens mijn uitgebreide onderzoek heb geselecteerd. Hoe completer, hoe groter de preventieve werking.”

Speciaal voor Bewegen zonder Pijn heeft Henk Viëtor een boekje geschreven over het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.

Download het boekje over het verminderen van risico op hart- en vaatziekten hier.

Presentatie Dr. Henk Viëtor – medisch specialist en wetenschappelijk onderzoeker

“Gebruik deze voedingssupplementen tegen hart- en vaatziekten”
Al eerder gaf Dr. Henk Viëtor een presentatie over hart- en vaatziekten. Deze presentatie is hieronder te bekijken.

Geraadpleegde bronnen

1. Gold RA et al. The color of rice and the Chinese paradox. Ann Nutr Me-tab. 2016;68(2):128-9
2. Heber, D. et al. (1999) The American Journal of Clinical Nutrition 9;231-236
3. Lin, C.-C. et al. (2005) European Journal of Endocrinology 153;679-686
4. Belardinelli, R. et al. (2005) BioFactors 25;137-145
5. Mortensen, S.A. et al. (2014) JACC: Heart Failure 2;641-649
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2410097/
7. Alexander, D.D. et al. (2017) Mayo Clinic Proceedings 92;15-29
8. Cheng, H.M. et al. (2017) Atherosclerosis 257;100-108
9. Kunutsor, S.K. et al. (2013) European Journal of Epidemiology
28;205-221

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Risico op hart & vaatziekten VERLAGEN?"

Download gratis het boekje ‘Risico op hart & vaatziekten VERLAGEN?’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen