Rode gist rijst (Monacoline K)

Rode gist rijst verlaagt LDL en totale cholesterol

Het is belangrijk om u regelmatig door uw huisarts te laten controleren op cardiovasculaire risicofactoren. Kunnen een of meerdere daarvan een gevaar voor uw gezondheid opleveren, dan krijgt u statines voorgeschreven. Dit zijn medicijnen die de aanmaak van cholesterol in de lever afremmen en de onderlinge verhouding tussen LDL en HDL verbeteren. Dit remt het proces van aderverkalking af. De kans op overlijden aan een hart- en vaatziekten neemt weliswaar af, maar het gebruik van statines veroorzaakt vaak bijwerkingen.

Uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat het gebruik van deze medicijnen een verhoogd risico geeft op overgewicht, nieraandoeningen, perifere neuropathie, leverbeschadigingen en diabetes type 2 (3-6). Daarnaast gaat het gebruik van cholesterolverlagende medicijnen op basis van statines gepaard met uiteenlopende bijwerkingen, waaronder diarree, duizeligheid, jeuk, braken en gewrichtspijn. Op het moment dat het cholesterol wel verhoogd is maar niet hoog genoeg om medicinale cholesterolverlagers (statines) te krijgen, is Rode gist rijst een natuurlijk alternatief om uw bloedvaten schoner te houden.

Rode gist rijst

Monacoline K: de natuurlijke cholesterolverlager

Rode gist rijst wordt veel in de Aziatische keuken gebruikt bij de bereiding van voedselproducten, waaronder pekingeend. Deze bijzondere rijstsoort dankt zijn naam aan de donkerrode kleur. Deze ontstaat door witte rijst met de gistsoort Monascus purpureus te fermenteren. Tijdens dit proces ontstaat Monacoline K, dat een aantal bijzondere eigenschappen voor de gezondheid heeft. Vooral in het zuidoosten van China maakt deze gefermenteerde rijst tot op heden onderdeel uit van de dagelijkse voeding. En juist in deze gebieden is cardiovasculaire sterfte het laagst van heel China (1). In de traditionele Chinese geneeskunde wordt Rode gist rijst al duizenden jaren toegepast om cholesterol te verlagen. Ook moderne wetenschappers merken Monacoline K aan als een natuurlijke statine. Uit diverse placebogecontroleerde studies blijkt dat Monacoline K de LDL-cholesterol verlaagt binnen acht tot twaalf weken (2-3). Binnen deze periode wordt ook het totale cholesterolgehalte verlaagd, maar dan wel in mindere mate.

Rode gist rijst plus Q10

Hoewel er nooit ernstige bijwerkingen zijn gerapporteerd bij de bestrijding van hoog cholesterol met Rode gist rijst, werkt Monacoline K exact hetzelfde als medicijnen met statines. En dat is het afremmen van het enzym HMG-CoA dat in de lever een rol speelt bij de aanmaak van cholesterol. Dit enzym is echter ook nauw betrokken bij de aanmaak van het co-enzym Q10. Deze lichaamseigen stof speelt een actieve rol bij de opslag en het vrijmaken van energie in het spierweefsel. Omdat bij het gebruik van Rode gist rijst en geneesmiddelen met statines minder Q10 wordt aangemaakt, kunnen vermoeidheid en spierklachten optreden. Daarom is het belangrijk om Rode gist rijst altijd in combinatie met het co-enzym Q10 in te nemen. Dan komt de energievoorziening van uw lichaam niet in gevaar.

Hoe veilig is Rode gist rijst?

Volgens de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) wordt Rode gist rijst beter verdragen dan statines (4). Het kan dan ook een natuurlijk alternatief zijn voor mensen die intolerant zijn voor medicinale cholesterolverlagers. De reden dat Rode gist rijst beter wordt verdragen zou kunnen zijn dat het een combinatie bevat van laag gedoseerde medicinale inhoudsstoffen – waaronder Monacoline K – met een synergetische werking (5-10). Dat betekent dat ze ondanks de lage dosering elkaars werking versterken. Geneesmiddelen met statines bevatten één werkzame stof in een hoge dosering. Daarom wordt Rode gist rijst als een veilige en effectieve natuurlijke statine aangemerkt om LDL-cholesterol te verlagen.

Op 22 juni 2022 is echter een nieuwe Europese wetgeving van kracht met betrekking tot het gebruik van Rode Gist rijst in voedingssupplementen. Er mogen geen producten meer verkocht worden die 3 mg of meer Mancoline K bevatten. Deze maatregel is uit voorzorg ingevoerd, omdat er incidenteel melding is gemaakt van bijwerkingen van dit ingrediënt in Rode gist rijst. In het gerenommeerde European Journal of Integrative Medicine geven experts hun visie op deze nieuwe Europese wetgeving. De bijwerkingen zijn volgens hen eerder te wijten aan een hogere concentratie Citrinine in veel voedingssupplementen dan aan het gebruik van Rode gist rijst zelf. In plaats van de dosering Mancoline K in rode gist rijst supplementen terug te schroeven, had de Europese Unie ook voor een andere strategie kunnen kiezen. En dat is een betere controle op de kwaliteit van voedingssupplementen met Rode gist rijst

Pas op met citrinine

Citrinine is dus het bestanddeel in Rode gist rijst dat dus voor vervelende bijwerkingen kan zorgen. Tijdens het fermentatieproces van Rode gist rijst kan citrinine worden gevormd. Dit is een toxische stof die schadelijk is voor de lever en nieren. Sommige supplementen bevatten een te hoge dosering van deze stof. Controleer daarom bij aankoop van een gezondheidsproduct met Rode gist rijst of er in de bijsluiter staat dat de fabrikant de citrinine uit het product heeft verwijderd.

Geraadpleegde bronnen

1. Gold, R.A. et al. (2016) Annuals of Nutrition and Metabolism 68;128-129
2. Heber, D. et al. (1999) The American Journal of Clinical Nutrition 9; 231-236
3. Lin, C.-C. et al. (2005) European Journal of Endocrinology 153; 679-686
4. Brouwers, K. et al. (2015) Pharmaceutisch Weekblad 150;18-20
5. Silveira S.T. et al. (2008) LWT – Food Science and Technology 41;170-174
6. Lee, B.-H. en Pan, T.-M. (2013) Journal of Functional Foods 5;2-9
7. Tseng, W.T. et al. (2016) Food & Function 7; 752-762
8. Tseng, W.T. et al. (2016) Pharmaceutical Biology 54;1434-1444
9. Shi, Y.C. en Pan, T.-M. (2012) Applied Microbiology and Biotechnology 94;47-55
10. Hsu, Y.W. et al. (2010) Molecules 15;7815-7824

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Risico op hart & vaatziekten VERLAGEN?"

Download gratis het boekje ‘Risico op hart & vaatziekten VERLAGEN?’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen