Vitamine C vermindert oxidatieve stress en ontstekingen

Vitamine C is misschien wel de bekendste vitamine die u kent. Vitamine C wordt ook wel “ascorbinezuur” genoemd. De primaire functie van Vitamine C is het in standhouden van de weerstand, hulp bij de vorming van bindweefsel en voor de opname van ijzer. Vitamine C speelt ook een belangrijke rol bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Een volwassen man of vrouw >18 heeft gemiddeld 75 milligram Vitamine C nodig per dag. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven mogen meer (85 tot 100 mg).

Vitamine C

Vitamine C goed voor hart- en vaatziekten

Bij het ouder worden spelen oxidatieve stress en ontstekingen een steeds belangrijkere rol bij het ontstaan van hart- en vaatziekten (1). Oxidatieve stress is een toestand waarbij bepaalde stoffen in het lichaam vrijkomen en een chemische reactie met zuurstof aangaan. Vervolgens ontstaan er vrije radicalen. Dit zijn agressieve stoffen die moleculen aanvallen en de structuur daarvan veranderen. Daardoor kunnen lichaamscellen beschadigd raken.

Bij mensen boven de vijftig jaar neemt dit proces van oxidatieve stress in de bloedvaten toe. Daardoor neemt de kwaliteit van de vaatwanden af. Ook dit brengt een groot cardiovasculair risico met zich mee. Vitamine C is een sterk antioxidant in het lichaam. Het is in staat om deze vrije radicalen te binden. Daardoor worden ze geneutraliseerd en kunnen ze geen schade in uw bloedvaten meer aanrichten.

Vitamine C beschermt de vaatwanden

Hoog cholesterol, hoge bloeddruk en een hoge bloedsuikerspiegel verhogen het risico van ontstekingen in de bloedvaten. Boven de vijftig neemt deze kans verder toe, omdat het afweersysteem minder goed gaat functioneren. Deze ontstekingen kunnen de vaatwanden – net als bij oxidatieve stress – beschadigen. Daardoor worden de vaatwanden ruwer, zodat ze gevoeliger worden voor plaquevorming die de bloedvaten vernauwen. Vitamine C is een sterke ontstekingsremmer die actief bijdraagt aan het verminderen van deze ontstekingsprocessen (2). Deze voedingsstof is dus een krachtige beschermer van uw vaatwanden.

Vitamine C in voeding

De meest bekende bron van Vitamine C is natuurlijk de sinaasappel. Citrusvruchten zijn over het algemeen een bron van Vitamine C, maar ook andere voedingsmiddelen bevatten deze antioxidant. Kiwi, aardbeien en bosbessen zijn ook rijk aan Vitamine C. Qua groenten kunt u het beste kiezen voor koolsoorten om uw Vitamine C binnen te krijgen. Vitamine C is gevoelig voor verhitting en zonlicht. Daarom is het beter om uw groenten bijvoorbeeld te stomen of deze indien mogelijk rauw te consumeren. Zo behoudt u niet alleen Vitamine C, maar ook andere nutriënten die de groenten bevat. Vitamine C houdt zich ook schuil onder de E-nummers E-300 of E-301 (natriumascorbaat) wanneer deze additief is toegevoegd voor conservering (antioxidant). Niet alle E-nummers zijn dus slecht voor u.

Vitamine C in supplementen

Als er een vitamine oververtegenwoordigd is in de schappen is het wel Vitamine C. Overal waar u kijkt, van het goedkoopste tot het duurste merk. Wanneer je Vitamine C wilt gebruiken in combinatie met andere vitaminen en natuurlijke stoffen (supplementen voor hart- en bloedvaten of voor het behoud van soepele gewrichten), kunt u het beste kiezen voor een vloeibare variant.

Geraadpleegde bronnen

1. Donato, A.J. et al. (2015) Journal of Molecular and Cellular Cardiology 89;122-135
2. Block, G. et al. (2009) Free Radical Biology & Medicine 46;70-77

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Risico op hart & vaatziekten VERLAGEN?"

Download gratis het boekje ‘Risico op hart & vaatziekten VERLAGEN?’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen