Wat zijn hart- en vaatziekten?

Bij een aantal reumatische aandoeningen, bijvoorbeeld reumatoïde artritis, zijn hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak. Maar preventie is in principe voor iedereen boven de 40 jaar bittere noodzaak. U merkt er immers amper wat van als uw cholesterol, bloeddruk en bloedsuikerspiegel te hoog zijn. En bij meer dan twee miljoen Nederlanders is dit wél het geval. Wat zijn hart- en vaatziekten en hoe kunt u zich hiertegen wapenen?


Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak onder patiënten met reumatoïde artritis, axiale spondyloartritis (ziekte van Bechterew) en lupus erythematodes disseminatus. De klassieke risicofactoren – zoals een hoog cholesterol, hoge bloeddruk en hoge bloedsuikerspiegel – lijken bij deze reumatische aandoeningen geen grotere rol te spelen dan bij gezonde mensen. Er komen steeds meer aanwijzingen, dat er een verband moet zijn tussen de chronische ontstekingen en de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. De activiteit van ontstekingscellen blijft niet alleen beperkt tot de gewrichten. Ze komen ook in het bloed terecht en dringen vervolgens de vaatwanden binnen. Het laagje cellen dat de bloedvaten bekleedt, raakt daardoor beschadigd. Dit maakt het oppervlak van de vaatwand ruwer. Cholesterol, vetstoffen en dode cellen die in het bloed worden meegevoerd, kunnen gemakkelijk achter deze ‘’ribbeltjes’ kleven. Dit wordt plaquevorming of slagaderverkalking genoemd en kan uiteindelijk leiden tot een hartinfarct of beroerte.

Recent nieuws over hart- en vaatziekten

Zelfde risicofactoren bedreigen hart en gewrichten

Preventie van hart- en vaatziekten is niet alleen een belangrijk aandachtspunt voor patiënten met een reumatische aandoening. Het gevaar van een hartinfarct, beroerte of andere cardiovasculaire aandoening ligt voor veel meer mensen op de loer. Maar liefst 2,4 miljoen Nederlanders boven de 40 lopen een risico, zonder dat ze dat zelf beseffen. Een hart- en vaatziekte ontwikkelt zich namelijk meestal zonder merkbare klachten. U voelt zich dus niet ziek of heeft geen last van bepaalde symptomen. Er is dus geen reden om de huisarts te bezoeken om cholesterol, bloeddruk en bloedsuikerspiegel te laten controleren. Daardoor blijven veel mensen onbehandeld, wat op termijn fatale gevolgen kan hebben. Opvallend is, dat de risicofactoren voor hart- en vaatziekten sterk overeenkomen met die van reumatische gewrichtsklachten, zoals artrose. En dat zijn: overgewicht, roken, te weinig lichaamsbeweging, ongezond eten en te weinig slaap. Dat is dan ook de reden, dat Bewegen zonder Pijn regelmatig aandacht besteedt aan hart- en vaatziekten.

Ook interessant om te lezen

Deze 5 risicofactoren bedreigen gezondheid van uw gewrichten én hart

6 feiten over hart- en vaatziekten

Hartinfarct of hartaanval

Een hartinfarct of hartaanval ontstaat wanneer de bloedtoevoer naar een deel van het hart wordt geblokkeerd. Door plaquevorming worden de slagaderen nauwer en nauwer. Daardoor neemt het risico toe, dat een bloedstolsel de bloedtoevoer volledig afsnijdt. Het deel van de hartspier dat door deze slagader van bloed wordt voorzien, begint daardoor af te sterven. De afgelopen vijftig jaar overlijden steeds minder mensen aan een hartinfarct. Steeds meer Nederlanders kunnen reanimeren en op meer en meer plekken in ons land hangt een automatische externe defibrillator (AED) om de hartslag weer op gang te brengen. De keerzijde van de medaille is, dat de kwaliteit van leven drastisch kan afnemen. Het hartweefsel kan immers ernstig beschadigd raken door het tijdelijke gebrek aan zuurstof.

Beroerte of hersenbloeding

In de meeste gevallen gaat het bij een beroerte om een ischemische beroerte. Dit treedt op wanneer een bloedvat dat de hersenen voedt door een bloedstolsel geblokkeerd raakt. Daardoor zullen sommige hersencellen gaan afsterven. Dit kan leiden tot functieverlies, zoals problemen met spraak of bewegen. Bij een hemorragische beroerte barst een bloedvat in de hersenen open. Dit wordt meestal veroorzaakt door een hoge bloeddruk. Als er door zuurstofgebrek teveel hersencellen afsterven, zijn de gevolgen permanent. Soms is de schade tijdelijk, omdat de hersencellen een beroerte overleven en zichzelf weer herstellen. Ook kan het zijn dat hersencellen in de buurt de taken gaan overnemen. Het praten of lopen zal dan na verloop van tijd beter worden.

Hartfalen

Bij de aandoening hartfalen is de hartspier verzwakt. Daardoor is dit orgaan niet langer meer in staat om voldoende bloed en zuurstof door het lichaam te pompen. Uw hart werkt dus nog wel, maar dan in een lagere versnelling. Door afname van de pompfunctie van het hart, stroomt het bloed trager door het lichaam. Daardoor worden sommige organen onvoldoende voorzien van zuurstof. U herkent hartfalen aan de volgende symptomen: kortademigheid, benauwdheid, vochtophopingen in benen en enkels, onrustig slapen en ’s nachts vaak moeten plassen.

Hartritmestoornissen

Een hartritmestoornis is een onregelmatige hartslag. Bij minder dan 60 slagen per minuut wordt gesproken over bradycardie of een te trage hartslag. Een te snelle hartslag – tachycardie – is een ritme van meer dan 100 slagen per minuut. Als uw hartslag onregelmatig is, dan heeft u last van aritmie. Deze aandoeningen zijn in de meeste gevallen niet levensbedreigend. De symptomen kunnen wel als onaangenaam ervaren worden: kortademigheid, licht gevoel in het hoofd, concentratieproblemen, misselijkheid, benauwd gevoel en een drukkend gevoel op de borst.

Preventie hart- en vaatziekten moet

Voor iedereen boven de 40 – mannen én vrouwen – zou preventie van hart- en vaatziekten prominent in de agenda moeten staan. Dat uw bloedcirculatiesysteem aan het dichtslibben is, merkt u meestal pas als het te laat is. En dat is als een stolsel een bloedvat of slagader volledig afsluit. De cijfers zijn keihard: per dag sterven gemiddeld 100 mensen aan de gevolgen van een cardiovasculaire aandoening. De eerste stap is om uw levensstijl aan te passen: meer bewegen, gezonder eten en zorgen voor een gezond lichaamsgewicht. De volgende stap is om een voedingssupplement te gaan gebruiken, dat de gezondheid van uw hart en bloedvaten heel adequaat ondersteunt. Zo’n formule moet niet effect op één, maar op alle drie de risicofactoren van hart- en vaatziekten hebben. Dus: cholesterol, bloeddruk én bloedsuikerspiegel. De volgende natuurlijke ingrediënten hebben een gunstig effect op uw hart en bloedvaten:

Verder lezen over hart- en vaatziekten

De informatie van Bewegen zonder pijn over hart- en vaatziekten overzichtelijk voor u op een rij:

Gezonde voeding tegen hart- en vaatziekten
Hart- en vaatziekten: vrouwen versus mannen
Henk Viëtor: 2,4 miljoen 40-plussers hebben risico op hart- en vaatziekten
Tien redenen om naar een cardioloog te gaan
Twaalf opmerkelijke oorzaken van hart- en vaatziekten
Voorkomen van hart- en vaatziekten met gezonde leefstijl
Slaap is gekoppeld aan gezondheid van hart en hersenen

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Risico op hart & vaatziekten VERLAGEN?"

Download gratis het boekje ‘Risico op hart & vaatziekten VERLAGEN?’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen