Lycopeen verlaagt LDL en bloeddruk

Wat is Lycopeen?

Lycopeen (Solanum lycopersicum) is de helderrode pigmentstof die o.a. tomaten, watermeloenen, rozenbottels, wortels, roze grapefruits en paprika’s zo mooi doet kleuren. Dit is een fytonutriënt. Fytonutriënten zijn stoffen die in plantaardig voedsel voorkomen en al in kleine hoeveelheden een positieve bijdrage leveren aan uw gezondheid. Uw lichaam kan zelf geen Lycopeen aanmaken, maar haalt dit fytonutriënt uit uw dagelijkse voeding.

Lycopeen

Meer lycopeen

Normaal gesproken gaan er veel voedingsstoffen verloren bij verhitting van voeding. Echter, Lycopeen komt vrij bij verhitting (bijvoorbeeld bij de tomaat), omdat de celwanden afbreken. U kunt dus beter zelf verse tomatensaus maken voor een pasta, of stoof. Zo krijgt u meer Lycopeen binnen dan verse tomaten.

Versterkt de vaatwanden

Naar Lycopeen is veel onderzoek uitgevoerd. De meest recente studie is uit 2017 en toont aan dat er een duidelijk verband is tussen de consumptie van Lycopeen en een lager risico op hart- en vaatziekten. De onderzoekers analyseerden (1) studies die eerder op dit gebied zijn uitgevoerd. Zij concludeerden dat dit fytonutriënt het LDL-cholesterol en de bloeddruk verlaagt en de functie van de bloedvaten verbetert (2-3).

Lees ook het artikel: Preventie hart- en vaatziekten. Voor meer informatie over het verlagen van uw cholesterol en verdere preventie van hart- en bloedvaten.

Geraadpleegde bronnen

1. Yin, J. et al. (2008) Metabolism 57;712-717
2. Cheng, H.M. et al. (2017) Atherosclerosis 257; 100-108
3. Gajendragadkar, P.R. et al. (2014) PLoS One 9;e99070

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 2    Gemiddelde: 5/5]

(advertentie)
Gezondheid aan huis