Chromium: houdt bloedsuikerspiegel onder controle

Bijzonder sporenelement is positief voor hart- en bloedvaten

Chromium – beter bekend als Chroom – is een sporenelement dat een aantal nuttige functies in het menselijk lichaam vervult. Het helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, verlaagt de bloeddruk en de schadelijke LDL-cholesterol en verbetert de vetstofwisseling. U heeft slechts kleine hoeveelheden nodig om op deze belangrijke punten uw gezondheid te ondersteunen. U krijgt voldoende binnen wanneer u regelmatig groene groente, graanproducten, peulvruchten, fruit, wortelen en rijpe tomaten eet. Tekorten aan Chroom komen in Nederland nauwelijks voor. Extra Chromium kan met name de gezondheid van uw hart en bloedvaten verbeteren.

Chromium en bloedsuikerspiegel

Dat Chroom helpt om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, is bij toeval ontdekt. Patiënten die sondevoeding kregen, ontwikkelden de verschijnselen van diabetes. De reden: zij kregen geen Chromium binnen. Het werd toen duidelijk, dat dit sporenelement nodig is voor een goede werking van insuline in ons lichaam. Dit hormoon heeft als taak om glucose in de cellen te krijgen, zodat spieren en organen goed blijven functioneren. Na een maaltijd is uw bloedsuikerspiegel tijdelijk verhoogd. Maar dit lost zich automatisch binnen twee uur op als dankzij insuline de glucose door de lichaamscellen is opgenomen. Het komt voor dat het lichaam minder gevoelig is voor insuline. Daardoor blijft de bloedsuikerspiegel langdurig hoog. Dit kan na verloop van tijd diabetes type 2 veroorzaken. Bovendien is een langdurige hoge bloedsuikerspiegel één van de risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Er komen steeds meer aanwijzingen dat extra Chroom een gunstig effect kan hebben op het bloedsuikergehalte en de insuline-afgifte. In het bijzonder bij mensen die gevoelig zijn om diabetes type 2 te ontwikkelen.

Chromium en cholesterol en bloeddruk

Cholesterol is een vetstof die in twee varianten in uw lichaam voorkomt. De goede variant is HDL-cholesterol. Die heeft als eigenschap om de slechte LDL-cholesterol in het bloed af te voeren. Heel belangrijk, want deze variant kan zich heel gemakkelijk tegen de vaatwanden afzetten. Dit zorgt voor slagaderverkalking oftewel arteriosclerose. Extra Chroom verlaagt de slechte LDL-cholesterol en verhoogt de goede HDL-cholesterol. Dit helpt om de vaatwanden schoon te houden. Verder is aangetoond dat Chromium bijdraagt aan het behoud van een gezonde bloeddruk.

Chromium en overgewicht

Overgewicht is één van de risicofactoren voor onder andere hart- en vaatziekten en gewrichtsaandoeningen, zoals artrose. Chromium is actief betrokken bij de metabolisme van vetten. Extra Chroom zou helpen om de vetopslag in het lichaam te verminderen en de eetlust te remmen. Het hongergevoel zal niet helemaal verdwijnen, maar de trek in zoetigheid zal wel grotendeels afnemen.

Chroom-3 of Chroom-6?

Het zal u niet ontgaan zijn, dat er recent negatieve berichten over Chromium in het nieuws zijn verschenen. De berichtgeving ging om Chroom-6. Dit is een gevaarlijke vorm van Chroom die DNA in uw lichaam kan beschadigen. In supplementen wordt daarom altijd Chromium-3 gebruikt. Dit is de gezonde vorm met de gezondheidsvoordelen die in dit artikel worden genoemd.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Risico op hart & vaatziekten VERLAGEN?"

Download gratis het boekje ‘Risico op hart & vaatziekten VERLAGEN?’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen