Voorkomen van hart- en vaatziekten met gezonde leefstijl

Hoe hart- en vaatziekten voorkomen? Een belangrijke stap is om uw leefstijl zo aan te passen, dat de drie grote oorzaken van hart- en vaatziekten onschadelijk gemaakt worden. En dat zijn een hoge bloeddruk, bloedsuikerspiegel en cholesterol. Als u de tips in dit artikel ter harte neemt, dan neemt de kans op een hartinfarct of beroerte drastisch af.

hart en vaatziekten voorkomen
In Nederland overlijden dagelijks gemiddeld 100 mensen aan de gevolgen van hart- en vaatziekten. En wie een hartinfarct of beroerte overleeft, kan daar de rest van zijn of haar leven de gevolgen van ondervinden. Het verraderlijke van een te hoge bloeddruk, bloedsuikerspiegel en cholesterol is, dat deze factoren niet gepaard gaan met duidelijke symptomen. Er is dus ook geen aanleiding om naar de huisarts te gaan om de conditie van uw hart en bloedvaten te laten controleren. Daarom lopen 2,4 miljoen mannen en vrouwen een serieus risico op een cardiovasculaire aandoening, zonder dat zij dit zelf beseffen. Het is dus voor iedereen boven de vijftig jaar van groot belang om vandaag nog actie te ondernemen. Met een gezonde leefstijl kunt u immers de kans op hart- en vaatziekten drastisch verminderen.

Preventie: één keer per jaar naar de huisarts

Er zijn veel dingen die uw risico op een hartinfarct of beroerte kunnen verhogen. Sommige heeft u niet in de hand, zoals leeftijd en familiegeschiedenis. Maar op andere factoren kunt u wel degelijk invloed uitoefenen door uw leefstijl te veranderen. Zo is het belangrijk om minimaal één keer per jaar bloeddruk, bloedsuikerspiegel en cholesterol door de huisarts te laten controleren. Neem direct actie als één of meer van deze waarden verhoogd is. In deze fase kunt u zelf nog veel doen om de gezondheid van uw hart en bloedvaten te verbeteren, zodat de kans op een hartinfarct of beroerte wordt verminderd. De belangrijkste leefstijlveranderingen zetten we in dit artikel voor u op een rijtje.

Pak overgewicht aan

Steeds meer Nederlanders zijn veel te zwaar. Overgewicht en obesitas gaan meestal gepaard met hoge bloeddruk, hoge bloedsuikerspiegel en hoog cholesterol. En dit zijn nu precies de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Het is dan ook van groot belang om af te vallen als u teveel overtollige kilo’s in uw lijf hebt. De vuistregel daarbij is: gezonder en minder eten plus meer bewegen. Krijgt u dit zelf niet voor elkaar? Sluit u dan aan bij een afslankclub of ga naar een diëtiste.

Ga meer bewegen

hart en vaatziekten voorkomen zwemmenEén van de belangrijkste onderdelen van een gezonde leefstijl is regelmatige en voldoende lichaamsbeweging. Streef er naar om per week minimaal 150 minuten matig intensief actief te zijn. Goede bewegingsvormen zijn fietsen, zwemmen en stevig doorwandelen. Dit draagt bij aan de daling van de cholesterol, verlaagt hoge bloedruk en heeft een normaliserende invloed op de bloedsuikerspiegel. En wat ook belangrijk is: meer bewegen is een goede manier om af te vallen.

Ga gezonder eten

Een gezond eetpatroon is misschien wel het beste wapen tegen hart- en vaatziekten. Dit heeft direct invloed op de door u beheersbare risicofactoren: bloeddruk, bloedsuikerspiegel, cholesterol en overgewicht. Gezonder eten is minder moeilijk dan u denkt. Eet elke dag twee ons groente en twee stuks fruit. Probeer tegelijkertijd verzadigde vetten, voedingsmiddelen met veel toegevoegd zout en suiker en fastfood uit uw dieet te bannen. Omega 3-vetzuren zijn wel gezonde vetten voor uw hart- en bloedvaten. Deze kunt u in voldoende mate binnen krijgen door twee keer per week vette zeevis te eten, zoals haring, makreel of zalm.

Verminder alcoholgebruik

Het drinken van veel alcohol kan uw bloeddruk verhogen. Het voegt ook extra calorieën toe, waardoor u in gewicht kunt toenemen. Ook dit zijn weer twee risicofactoren voor een cardiovasculaire aandoening. Het advies aan mannen is om niet meer dan twee alcoholische versnaperingen per dag te nemen. Vrouwen moeten het met één minder doen om hart en bloedvaten gezond te houden.

Stop met roken

De sigaret voorgoed afzweren, is misschien gemakkelijker als u het volgende realiseert. Nicotine heeft een vernietigende uitwerking op uw vaatwanden. Vervolgens ontstaan er ontstekingen, omdat het afweersysteem de schade probeert te herstellen. Er ontstaan onregelmatigheden op de vaatwanden, waaraan cholesterol en andere vetstoffen in het bloed vast gaan kleven. Dit verhoogt het risico op een hartinfarct of beroerte. Een jaar nadat u bent gestopt met roken, is het risico op hart- en vaatziekten vrijwel gehalveerd.

Ga beter om met stress

In stresssituaties maakt uw lichaam extra veel adrenaline aan. En dit hormoon heeft een vernauwende invloed op uw bloedvaten. Dit leidt tot één van de risicofactoren van hart- en vaatziekten: hoge bloeddruk. Bovendien gaan stressvolle mensen meer eten, roken en drinken. En ook deze slechte gewoonten kunnen de kans op een cardiovasculaire aandoening verhogen. Het is dus belangrijk om uzelf aan te leren hoe u zich kunt ontspannen in periodes van stress. Luister naar uw favoriete muziek, lees een mooi boek of kijk een romantische film.

Zorg dat u voldoende slaapt

Zorg voor een goede nachtrust. Daardoor neemt de kans op een hart- en vaatziekte met maar liefst 22 procent af. Het risico op een fatale hartaandoening zelfs met 43 procent. De meeste volwassenen hebben zeven tot negen uur slaap per nacht nodig. Hebt u slaapproblemen? Praat er dan eens over met uw huisarts.

Ondersteun uw hart en bloedvaten

Tenslotte kunt u natuurlijke ingrediënten gebruiken om de conditie van uw hart en bloedvaten te verbeteren. Een dagelijkse aanvulling met kruiden, plantenextracten en andere substanties uit de natuur passen in een gezonde leefstijl. Zo helpt Rode gist rijst bij het verlagen van een hoog cholesterol en brengen Berberine en Chromium de bloedsuikerspiegel omlaag. Het laatste genoemde sporenelement heeft ook een gunstig effect op de bloeddruk.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Risico op hart & vaatziekten VERLAGEN?"

Download gratis het boekje ‘Risico op hart & vaatziekten VERLAGEN?’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen