Slaap is gekoppeld aan gezondheid van hart en hersenen

De American Heart Association brengt een nieuwe risicofactor voor hart- en vaatziekten prominent onder de aandacht. En dat is de duur van de slaap. Bent u ‘s nachts vaak minder dan zeven uur in dromenland? Dan is dat slecht voor uw hart en hersenen.

Slaapduur wordt nu beschouwd als een essentiële factor om hart en hersenen gezond te houden. De American Heart Association heeft de bestaande lijst van adviezen voor het behoud van een goede cardiovasculaire gezondheid dan ook uitgebreid van zeven naar acht. Deze belangrijke update is in augustus 2022 gepubliceerd in het medische tijdschrift ‘Circulation’. De lifestyle-regels zijn opgesteld voor iedereen van twee jaar en ouder.

Hoge bloedsuikerspiegel

Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer één. Ook in Nederland overlijden dagelijks 100 mensen aan een cardiovasculaire aandoening. Ongeveer 2,4 miljoen landgenoten lopen een risico zonder dat zelf te weten. U merkt het namelijk niet als uw bloeddruk, cholesterol of bloedsuikerspiegel te hoog zijn. Daarom is het voor iedereen goed om ook eens heel gedetailleerd naar de adviezen van de American Heart Association te kijken. Deze richtlijnen voor een gezonde levensstijl kunnen bijdragen aan het beheersen van de risicofactoren voor bijvoorbeeld een hartinfarct of een beroerte. Deze richtlijnen omvatten o.a. gezondere voeding, meer bewegen, voorkomen van passief meeroken, het bestrijden van overgewicht en het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel, bloeddruk en cholesterol. Aan deze lijst is nu als achtste item ‘slaap’ toegevoegd.

Fitnesstrackers

De nieuwste onderzoeksresultaten suggereren dat zeven tot negen uur slaap per nacht bijdraagt aan een betere cardiovasculaire gezondheid voor volwassenen.
“Slaap heeft invloed op de algehele gezondheid. Het blijkt dat een gezond slaappatroon het risico op overgewicht, hoge bloeddruk of diabetes type 2 vermindert,” zegt president Donald van de American Heart Association. “Bovendien kunnen mensen nu zelf thuis meten of ze wel of geen voldoende slaap krijgen. Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een fitnesstracker die de slaapgewoonten betrouwbaar en routinematig kan controleren.”
In de bijbehorende app die op de telefoon kan worden geïnstalleerd, worden veelal adviezen gegeven om de slaapkwaliteit te verbeteren.

Acht richtlijnen

De Amerikaans hartstichting stelde in 2010 voor het eerst een lijst met zeven – inmiddels nu dus acht – adviezen samen voor het behoud van een goede cardiovasculaire gezondheid. Deze zijn onderverdeeld in twee hoofdgebieden. Gezondheidsgedrag omvat voeding, lichamelijke activiteit en blootstelling aan nicotine. Daar is ‘slaap’ onlangs aan toegevoegd. Onder gezondheidsfactoren vallen Body Mass Index (BMI), cholesterolgehalte, bloedsuikerspiegel en bloeddruk. Volgens de American Heart Association hebben deze richtlijnen zich inmiddels bewezen als een krachtig hulpmiddel om gezond ouder te worden en de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren. Deze adviezen verminderen het risico op hartinfarcten, beroertes, dementie en vele andere chronische ziekten. Het is verstandig om regelmatig door uw huisarts uw cholesterol, bloeddruk en bloedsuikerspiegel te laten meten. Nogmaals: één of meer van deze risicofactoren voor hart- en vaatziekten kan aanwezig zijn zonder dat u er zelf iets van merkt. Met de volgende vijf aanbevelingen van de American Heart Association kunt u zelf mee aan de slag om de gezondheid van uw hart en hersenen te verbeteren.

Voeding

Voeding wordt op individueel niveau beoordeeld aan de hand van het Mediterraan Eetpatroon voor Amerikanen (MEPA). Op populatieniveau wordt het Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) gebruikt voor onderzoek naar de volksgezondheid. Dit eetpatroon heeft acht componenten: hoge inname van fruit, groenten, noten en peulvruchten, volle granen, magere zuivelproducten en lage inname van natrium, rood en verwerkt vlees en gezoete dranken. MEPA is een eetpatroon in DASH-stijl dat de cardiovasculaire gezondheid verbetert. In dit voedingspatroon is veel plaats ingeruimd voor vis, zeevruchten, verse producten, volkoren, noten, zaden en veel groente en fruit. Rood vlees moet zoveel mogelijk vermeden worden.

Lichamelijke activiteit

Het optimale bewegingsniveau voor volwassenen is minimaal 150 minuten matige of 75 minuten intensieve lichaamsbeweging per week.

Blootstelling aan nicotine

Het advies is om niet alleen te stoppen of te minderen met de traditionele sigaretten. Ook gebruik van e-sigaretten en vaping-apparaten wordt nu afgeraden, omdat deze ook op de lange termijn de gezondheid kunnen schaden. Verder wordt geadviseerd om passief meeroken zoveel mogelijk te voorkomen.

Slaapduur

Een goede nachtrust wordt in verband gebracht met de cardiovasculaire gezondheid. De ideale slaapduur is zeven tot negen uur per nacht.

Body Mass Index

De American Heart Association is van mening dat de Body Mass Index (BMI) geen perfecte maatstaf is. Toch blijft het een gemakkelijk toepasbare methode om te bepalen of het lichaamsgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen. Een BMI van 18,5-24,9 wordt geassocieerd met de hoogste niveaus van cardiovasculaire gezondheid.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

 

Gratis boekje "Risico op hart & vaatziekten VERLAGEN?"

Download gratis het boekje ‘Risico op hart & vaatziekten VERLAGEN?’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen