Is een activiteitentracker nuttig?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 29 jul 2022

Uw fitnessband moedigt u aan om meer te lopen? Dan kunt u zich meten met onderzoekers van een Australische universiteit. Want die hebben wetenschappelijk aangetoond, wat miljoenen mensen over de hele wereld al weten…

Is een activiteitentracker nuttig?

Een studie door Australische wetenschappers bevestigt wat miljoenen mensen over de hele wereld eigenlijk al weten. Stappentellers, fitnessbanden en slimme horloges motiveren ons om meer te bewegen en af te vallen. Deze draagbare activiteitentrackers moedigen ons aan om elke dag tot 40 minuten – ongeveer 1800 stappen – meer te lopen. Dit leidt tot een gemiddeld gewichtsverlies van een kilo in vijf maanden.

Artrose

Wetenschappers aan The University of South Australia beoordeelden bijna 400 onderzoeken naar het gebruik van deze slimme gadgets om de fysieke activiteit te volgen. Daarbij waren 164.000 mensen uit alle delen van de wereld betrokken. De bevindingen zijn in juli 2022 in de digitale versie van het medisch tijdschrift Lancet gepubliceerd. Daarin wordt benadrukt dat deze draagbare activiteitentrackers van grote waarde zijn om uiteenlopende gezondheidsproblemen aan te pakken. Denk hierbij aan hart- en vaatziekten, artrose en diabetes type 2. Bovendien zijn deze fitnesstrackers (vaak) niet duur. Voor een bedrag van 30 á 50 euro schaft u al zo’n slimme band aan die naast het aantal stappen ook de hartslag, het slaappatroon en vele andere gezondheidsfuncties kan bijhouden. Stappentellers staan ook standaard geïnstalleerd op de meest smartphones, denk aan Google Fit.

Cholesterolgehalte

Hoofdonderzoeker Ty Ferguson stond eerst wat sceptisch tegenover deze populaire activiteitentrackers. Hij twijfelde over de effectiviteit en nauwkeurigheid daarvan. Maar het bewijs dat Ferguson heeft gevonden is zo overweldigend positief dat hij nu zeer enthousiast is over deze draagbare gadgets.
“Het onderzoek laat zien dat deze activiteitentrackers effectief zijn in alle leeftijdsgroepen voor lange tijd”, zegt hij. “Hij moedigt mensen aan om regelmatig lichamelijk actief te zijn en om doelen te stellen. Het gewichtsverlies van een kilo lijkt misschien niet veel, maar is vanuit het oogpunt van de volksgezondheid zeker zinvol.”
Het onderzoeksteam vond ook aanwijzingen dat activiteitentrackers helpen om de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verlagen. Ook vonden ze een positief effect op angst en depressie.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien. 

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.