Daarom kunt u op maandag beter wat rustiger aan doen

De belangrijkste doodsoorzaak van ons land zijn hart- en vaatziekten. De grootste risicofactoren zijn hoog cholesterol, hoge bloeddruk en een hoge bloedsuikerspiegel. Maar deze opvallende feiten over een hartinfarct of beroerte kent u waarschijnlijk nog niet.

Zes feiten over hart- en vaatziekten die u misschien nog niet kent

Hart- en vaatziekten zijn zowel voor mannen als vrouwen de belangrijkste doodsoorzaak van ons land. Meer dan twee miljoen Nederlanders ontwikkelen een cardiovasculaire aandoening zonder dat ze daar zelf weet van hebben. U merkt er immers weinig van als uw cholesterol, bloeddruk en bloedsuikerspiegel verhoogd zijn. En dat zijn de grootste risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Er zijn ook feiten over hartaandoeningen die minder bekend zijn, maar die u toch kunt gebruiken om de kans op een hartinfarct of beroerte te verminderen. De zes meest opvallende komen aan bod in dit artikel.

1) Veel hartaanvallen op maandagochtend

Zweedse onderzoekers hebben ontdekt dat de meeste hartaanvallen vooral op maandagochtend voorkomen. Die kans is zelfs elf procent hoger dan op de andere dagen van de week. Men vermoedt dat dit met stress te maken heeft. Na een ontspannen weekend maakt u zich te druk over de overvolle agenda die op uw werk ligt te wachten. Bovendien is uw bloed ’s morgens dikker, waardoor uw hart meer werk moet verzetten om het bloed door uw lichaam te pompen. Onderzoekers hebben ook vastgesteld dat de ochtend de meest gevaarlijke tijd is om een hartaanval te krijgen. De gevolgen zijn vaak ernstiger dan als dit incident ’s middags of ’s avonds zich voordoet. Ook in de herfst en winter komen relatief meer hartaanvallen voor.

2) Jaarlijkse griepprik is ook goed voor uw hart

Heeft u last van een hart- en vaatziekte of loopt u een hoog risico? Vergeet dan niet uw jaarlijkse griepprik bij uw huisarts te halen. Bij hartaandoeningen is uw lichaam onvoldoende in staat om griep te bestrijden. Door de infectie nemen de ontstekingen in uw lichaam toe en gaat het bloed meer stollen. Dit verhoogt de kans op ernstige complicaties, zoals hartaanval, beroerte en hartfalen.

3) Sociaal leven heeft impact op risico hartaanval

Studies hebben aangetoond dat mensen die alleen wonen twee keer meer kans hebben op een hartaanval dan mensen die samenwonen met een huisgenoot of partner. Er wordt gesuggereerd dat sociale interactie en verbondenheid een belangrijke rol spelen in de gezondheid van het hart. Vermoedelijk kan tijd doorbrengen met familie en vrienden stress verminderen. En dit is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Lachen beschermt volgens een studie ook de gezondheid van het hart. Dit zorgt er namelijk voor dat de bloedvaten ontspannen en uitzetten.

4) Kauwen aspirine bij symptomen hartaanval beperkt hartschade

Pijn op de borst, zweten en kortademigheid? Dit zijn de belangrijkste symptomen dat u een hartaanval begint te krijgen. Bel zo snel mogelijk 112. De volgende actie die moet ondernemen is om op een aspirinepil van 325 mg te kauwen. Aspirine helpt bij het afbreken van stolsels in de bloedbaan die de bloedstroom naar het hart kunnen blokkeren. En daardoor kunnen spiercellen afsterven. Het wordt aanbevolen om op de pil te kauwen, omdat dit een sneller resultaat oplevert dan in zijn geheel door te slikken

5) Tennis en squash beschermen tegen hartdood

Een studie uit 2016 heeft uitgewezen dat mensen die racketsporten spelen het laagste risico hadden om te overlijden door welke oorzaak dan ook. De onderzoekers denken dat dit effect kan worden toegeschreven aan de betrokkenheid van zowel het boven- als onderlichaam bij tennis en squash. Daardoor moet het hart harder werken. Ongeacht welke fysieke activiteit u ook kiest, hoe meer tijd u aan lichaamsbeweging besteedt, hoe kleiner het risico op een plotselinge hartstilstand.

6) Vrouwen hebben meer kans om aan een hartaanval te overlijden

Vaak wordt gedacht dat een hartaanval vooral mannen treft. Dat is niet zo. Het risico op een hartinfarct is bij vrouwen boven 65 jaar even hoog als bij mannen boven de 55 jaar. Er overlijden dagelijks zelfs meer vrouwen dan mannen aan zo’n incident. Een van de reden waarom vrouwen een lagere overlevingskans hebben, is vermoedelijk dat ze de symptomen van een hartaanval bagatelliseren of negeren. Naast de bekende verschijnselen als pijn op de borst, zweten en kortademigheid zijn er ook symptomen van een hartaanval die vooral vrouwen ervaren. Het gaat om pijn tussen de schouderbladen en misselijkheid of braken.

Verder lezen over hart- en vaatziekten:

Wat zijn hart- en vaatziekten?

Hart- en vaatziekten: vrouwen versus mannen

Tien redenen om naar een cardioloog te gaan

Twaalf opmerkelijke oorzaken van hart- en vaatziekten

Voorkomen van hart- en vaatziekten met gezonde leefstijl

Deze 5 risicofactoren bedreigen gezondheid van uw gewrichten én hart

 

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen