Geen groot symptomenverschil bij hartaanval vrouwen en mannen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 24 aug 2020

Vaak wordt aangenomen dat vrouwen andere symptomen bij een hartaanval ervaren dan mannen. Uit een groot onderzoek blijkt dat dit niet het geval is. De drie belangrijkste symptomen komen overeen, maar er zijn wel opvallende verschillen tussen beide seksen.


Bij zowel vrouwen als mannen zijn de drie belangrijkste symptomen van een hartaanval pijn op de borst, zweten en kortademigheid. Dat meldt een wetenschappelijk platform van de European Society of Cardiology (ESC). “Deze verschijnselen worden vaak bestempeld als typisch voor mannen. Maar uit deze studie blijkt, dat er veel overeenkomsten zijn tussen de seksen bij een hartaanval,” zegt onderzoekster dr. Annemarijn de Boer van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Hulpdiensten

Symptoomherkenning is cruciaal om snel een levensreddende behandeling mogelijk te maken. Sommige studies rapporteren sekseverschillen in symptomen, terwijl andere gedeelde symptomen melden. Met dit onderzoek heeft de ESC geprobeerd meer duidelijkheid te geven.
“Wat uw geslacht ook is, neem onmiddellijk actie als u één van de symptomen van een hartaanval ervaart. Bel direct de hulpdiensten,” adviseert De Boer.
Het wetenschappelijke team verzamelde 27 hoogwaardige studies van de afgelopen twintig jaar, waarin de symptomen werden beschreven bij patiënten met een hartaanval. Maar liefst 79 procent van de mannen en 74 procent van de vrouwen met een acute hartaanval had pijn op de borst.

Misselijkheid en braken

Toch werden er ook significante verschillen in de symptomen tussen vrouwen en mannen gerapporteerd. In vergelijking met mannen hadden vrouwen meer dan twee keer zoveel kans op pijn tussen de schouderbladen, 64% meer kans op misselijkheid of braken en 34% meer kans op kortademigheid. Pijn op de borst en zweten zijn de meest voorkomende verschijnselen bij zowel vrouwen als mannen. Ze komen echter ongeveer 30 procent minder voor bij vrouwen dan bij mannen. Volgens de Utrechtse onderzoekster verdient de oorzaak van symptoomverschillen tussen mannen en vrouwen nader onderzoek. Lees meer over hart- en vaatziekten.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.