Tien redenen om naar een cardioloog te gaan

In Nederland zijn hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer één. Ook vandaag weer overlijden 100 mannen én vrouwen door een cardiovasculaire aandoening. Net als gisteren en eergisteren. Circa 1,7 miljoen mensen wordt behandeld door een cardioloog voor een hartaandoening.


Bovendien lopen 2,4 miljoen Nederlanders boven de 40 een risico op een hartinfarct of beroerte zonder dat ze dat zelf beseffen. U merkt er namelijk niets van als uw bloeddruk, cholesterol en bloedsuikerspiegel verhoogd zijn. U hebt geen klachten en dus geen reden om naar de huisarts te gaan. Maar toch zijn dit ‘stille moordenaars’ die als ze niet tijdig behandeld worden onverbiddelijk kunnen toeslaan. Met alle gevolgen van dien. In de onderstaande gevallen is het zeker aan te raden om naar een cardioloog te gaan om de conditie van uw hart- en bloedvaten grondig te laten checken.

1) Advies huisarts

De volgende keer dat u uw huisarts bezoekt is het verstandig om uw cholesterol, bloeddruk en bloedsuikerspiegel eens te laten meten. Als u het advies krijgt om een cardioloog te raadplegen, doe dat dan. En stel het maken van een afspraak beslist niet uit. Daar kunt u spijt van krijgen.

2) Familiegeschiedenis

Verdiep u eens in de familiegeschiedenis. Heeft uw vader of broer voor zijn 55e, of uw moeder of zus voor haar 65e levensjaar een hartaanval of beroerte gehad? Dan kunt u mogelijk ook een risico lopen. Het is dan zeker aan te bevelen om naar een cardioloog te gaan voor een grondig onderzoek.

3) Hoog cholesterol

De huisarts kan het cholesterolgehalte bepalen met behulp van een bloedtest. De totale cholesterol is de som van alle cholesterol in uw bloed. Deze waarde mag niet hoger zijn dan 5 mmol/l en is sterk verhoogd bij 8 mmol/l of meer. Er wordt ook gesproken over een te hoog cholesterol als het LDL-gehalte hoger is dan 3,0 mmol/l.
Uw huisarts zal u allereerst adviseren om uw voedingspatroon en levensstijl aan te passen. Wanneer dit onvoldoende effect heeft, kan de huisarts cholesterolverlagende medicijnen voorschrijven of u doorsturen naar een cardioloog. Negeer dit advies niet!

4) Hoge bloeddruk

Wanneer uw bloeddruk te hoog is, moet uw hart meer kracht zetten om het bloed door uw vaten te pompen. Daardoor kunnen de slagaders beschadigd raken en neemt het risico op hart- en vaatziekten toe. Een hoge bloeddruk kan door uiteenlopende redenen optreden. De cardioloog zal dus meerdere onderzoeken moeten uitvoeren om de oorzaak vast te stellen.

5) Roken

Steekt u nog steeds een sigaret op of hebt u in het verleden stevig gerookt? Roken is een grote risicofactor voor hart- en vaatziekten. Het verlaagt de zuurstofstroom naar het hart en verhoogt de bloeddruk en hartslag. Bovendien beschadigen de chemische stoffen in sigarettenrook de cellen langs de slagaders. Een bezoek aan de cardioloog kan dus beslist geen kwaad.

6) Diabetes

Patiënten met diabetes type 1 of 2 hebben meer kans op hart- en vaatziekten. Deze aandoening kan leiden tot aderverkalking, hoog cholesterol, hoge bloeddruk en hoge suikerwaarden in het bloed. Dit zijn stuk voor stuk risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Als u één of meerdere symptomen – hieronder genoemd bij hoofdstukje 10 – van hart- en vaatziekten ervaart, dan moet u beslist snel een cardioloog raadplegen.

Ook interessant om te lezen:

Twaalf opmerkelijke oorzaken van hart- en vaatziekten
Hart- en vaatziekten: vrouwen versus mannen
Hoger risico op hart- en vaatziekten bij artrose
Auto-immuunziekten verhogen kans op hart- en vaatziekten, volgens Spaans onderzoek

7) Moeilijke zwangerschap of pre-eclampsie

Tijdens een zwangerschap of na de menopauze heeft een vrouw de meeste kans om een hartaandoening te ontwikkelen. Pre-eclampsie is een complicatie die tijdens de zwangerschap kan optreden en is vaak een verborgen risicofactor voor hart- en vaatziekten. Bij deze complicatie – die vroeger ook wel zwangerschapsvergiftiging werd genoemd – is er sprake van een te hoge bloeddruk in combinatie met eiwitverlies via de urine. Wees dus alert als een moeilijke zwangerschap hebt gehad en maak voor de zekerheid een afspraak met een cardioloog.

8) Starten met sporten

U bent ouder dan 40 en wilt beginnen met sporten? Laat een cardioloog uw gezondheid controleren en adviseren over oefeningen die goed zijn voor uw hart.

9) Tandvleesaandoeningen

Geloof het of niet: patiënten met gezwollen tandvlees hebben vaak een hartaandoening.

10) Pijn in de hartstreek

Hieronder ziet u een volledige lijst met symptomen van een mogelijke hartaandoening. Ervaart u daar één of meerdere van? Ga daarmee dan naar de huisarts, die u dan bij serieuze problemen tijdig door kan sturen naar een cardioloog:

  • ernstige druk, pijn of ongemak in de borst
  • pijn of ongemak dat zich verspreidt in de schouders, nek, armen of kaak
  • pijn op de borst die intenser wordt
  • pijn op de borst die niet wordt verlicht door rust
  • pijn op de borst gecombineerd met de volgende symptomen: zweten, koele, klamme huid en/of bleekheid, kortademigheid, misselijkheid of braken, duizeligheid of flauwvallen, onverklaarbare zwakte of vermoeidheid, snelle of onregelmatige pols
  • pijn in de kaak, nek, bovenrug en of borst
  • heesheid vanwege druk op de stembanden
  • moeite met slikken
  • hartkloppingen
  • lage bloeddruk

Preventie hart- en vaatziekten

Ook hier geldt de gouden regel: voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het verstandig om boven het 40e levensjaar uw levensstijl en voedingspatroon aan te passen. Verder kunt u de gezondheid van uw hart en bloedvaten ondersteunen met natuurlijke ingrediënten. Rode gist rijst bijvoorbeeld helpt bij het verlagen van een hoog cholesterol. Maar ook Chromium kan zeer nuttig zijn. Dit mineraal brengt de bloedsuikerspiegel omlaag en heeft een gunstig effect op de bloeddruk.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Risico op hart & vaatziekten VERLAGEN?"

Download gratis het boekje ‘Risico op hart & vaatziekten VERLAGEN?’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen