Hoger risico op hart- en vaatziekten bij artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 6 aug 2019

Artrose-patiënten hebben meer kans om te overlijden aan een hart- en vaatziekte. Dit is de uitkomst van een epidemiologisch onderzoek dat is uitgevoerd door een Zweedse universiteit. Hoe langer iemand last heeft van gewrichtsslijtage, hoe groter de kans. Volgens de onderzoekers spelen gewichtstoename door afname van de mobiliteit en ontstekingen mogelijk een rol.


Het risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten is bij artrose-patiënten hoger dan bij mensen zonder deze gewrichtsaandoening. Dat blijkt uit een epidemiologisch onderzoek dat is uitgevoerd door de Universiteit van Lund in Zweden. Hoewel het oorzakelijke verband nog niet bekend is, hebben de wetenschappers op basis van deze studie wel wat theorieën ontwikkeld over het hoe en waarom.

Knie-artrose

Tijdens deze studie werd data geanalyseerd uit bevolkingsregisters van 496.000 mensen die in 2003 tussen de 45 en 84 jaar oud waren. Ze werden gevolgd tot 2014. In deze groep zaten 16.000 patiënten met knie-artrose, 9.000 met heupartrose, 4.000 met polsartrose en 5.500 met andere vormen van deze aandoening.

“We keken naar de doodsoorzaak van artrose-patiënten die tussen 2004 en 2014 zijn overleden. Dit resultaat werd met de rest van de bevolking vergeleken,”

zegt professor Martin Englund.

“We zagen dat het risico op sterfte door hart- en vaatziekten hoger was bij mensen met artrose. Hoe langer iemand deze aandoening had, hoe meer dit risico toenam. Als bijvoorbeeld iemand 9 tot 11 jaar last heeft van knie-artrose, dan is de kans om het overlijden aan een hart- en vaatziekte 16 procent meer.”

Gewichtstoename

Hoewel het mechanisme achter artrose en hart- en vaatziekten niet is onderzocht, heeft Englund wel zo zijn vermoedens.

“Artrose gaat gepaard met pijn. Dit leidt er toe, dat veel patiënten minder mobiel worden. Er is dus een risico op gewichtstoename, waarvan we weten dat dit een risicofactor is voor hart- en vaatziekten. Bij artrose ontstaan vrijwel altijd ontstekingen. Deze kunnen via het bloed ook de vaatwanden bereiken en daar voor problemen zorgen.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.