Auto-immuunziekten verhogen kans op hart- en vaatziekten, volgens Spaans onderzoek

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 21 sep 2017

Patiënten met Reumatoïde artritis (RA) en Systemische lupus erythematosus (SLE) zijn vaker betrokken bij cardiovasculaire incidenten. Ofwel auto-immuunziekten verhogen kans op hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit een omvangrijke Spaanse studie. Diverse factoren spelen een rol bij dit verhoogde risico.

Spaans onderzoek: auto-immuunziekten verhogen kans op hart- en vaatziekten


Spaanse onderzoekers hebben in het medisch tijdschrift Heart een artikel gepubliceerd, waaruit blijkt dat auto-immuunziekten een verhoogd risico op hart- en vaatziekten geven. Dit is vooral het geval bij mensen die lijden aan Reumatoïde artritis (RA) en Systemische lupus erythematosus (SLE). Hoewel de relatie tussen auto-immuunziekten en hart- en vaat ziekten vaker is onderzocht, gaat het hier om een zeer grootschalig onderzoek. Dit levert betrouwbare uitkomsten op.

Cardiovasculaire incidenten

In deze zes jaar durende studie werden bijna 1 miljoen mensen tussen de 35 en 85 jaar gevolgd. Alle deelnemers hadden geen voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten. Het bleek dat patiënten met Reumatoïde artritis en Systemische lupus erythematosus vaker betrokken waren bij cardiovasculaire incidenten. Dit werd gevolgd door inflammatoire darmziekten, zoals ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa.

Biomarkers

“Er wordt aangenomen dat het verhoogde risico op cardiovasculaire aandoeningen bij Reumatoïde artritis en Systemische lupus erythematosus wordt veroorzaakt door de interactie van een ontsteking, metabole factoren, therapie en ziekte-gerelateerde factoren”

,legt onderzoeksleider María Grau.

“Daarom is het ontwikkelen van nieuwe instrumenten voor het voorspellen van hart- en vaatziekten belangrijk. Deze zouden specifieke biomarkers moeten bevatten om het aantal cardiovasculaire incidenten bij reumapatiënten te verminderen.”

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.