Zo kunt u gezondheidsrisico’s van langdurig stilzitten bestrijden

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 4 feb 2023

Tegenwoordig brengen veel mensen meer tijd door in een stoel dan dat ze in beweging zijn. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en allerlei gewrichtsaandoeningen. Amerikaanse inspanningsfysiologen hebben het recept gevonden om de gevaren van langdurig stilzitten te compenseren.

Steeds meer bewijs suggereert dat langdurig zitten slecht is voor de gezondheid. Het vormt een risico voor het ontwikkelen van diabetes type-2, hart- en vaatziekten plus artrose en andere gewrichtsklachten. Maar hoe vaak moet u nu opstaan uit uw stoel en voor hoelang? Inspanningsfysiologen van de Columbia University in New York hebben nu het antwoord gevonden: slechts vijf minuten wandelen per half uur is voldoende om de schadelijke effecten van stilzitten te compenseren.

Bloedsuikerspiegel

In deze studie werd het effect van vijf verschillende ‘oefensnacks’ met elkaar vergeleken. Het ging om één minuut en vijf minuten wandelen na 30 minuten stilzitten, één minuut en vijf minuten wandelen na 60 minuten stilzitten of helemaal niet lopen. Aan dit onderzoek namen 11 volwassenen deel. In het laboratorium van de universiteit moesten ze acht uur lang in een stoel zitten. De mannen en vrouwen mochten alleen na 30 of 60 minuten opstaan om op een loopband te wandelen of een pauze te nemen in een aparte ruimte. De bloeddruk en bloedsuikerspiegel – belangrijke indicatoren van de cardiovasculaire gezondheid – werden regelmatig gemeten.

Minder vermoeidheid

De optimale hoeveelheid beweging bleek vijf minuten wandelen per 30 minuten te zijn. Alleen dan werd een significante verlaging van de bloedsuikerspiegel en bloeddruk geconstateerd. De onderzoekers monitorden ook de niveaus van stemming, vermoeidheid en cognitieve prestaties van de deelnemers. Bij alle loopregimes – behalve elke uur een minuut wandelen – nam de vermoeidheid af en werd de stemming beter. Er werd echter geen invloed opgemerkt op de cognitieve prestaties.
“Wat we nu weten, is dat je voor een optimale gezondheid regelmatig moet bewegen in huis en op het werk,” zegt één van de onderzoekers, “Onze bevindingen tonen aan dat kleine wandelingen verspreidt over de dag het risico op hart- en vaatziekten, gewrichtsaandoeningen en andere chronische ziekten aanzienlijk kan verlagen.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien. 

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.