Nordic dieet: cholesterol verlagen, zelfs zonder af te vallen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 3 mei 2022

Het Nordic dieet staat bekend als extreem gezond. Het verlaagt de cholesterol, bloedsuikerspiegel en bloeddruk, zodat het risico op hart- en vaatziekten sterk afneemt. Dit effect werd tot voor kort vooral toegeschreven aan het gewichtsverlies. Maar dat blijkt niet het geval te zijn…


Bessen, groenten, vis, volkoren granen en koolzaadolie. Dit zijn de hoofdingrediënten van het Scandinavische dieet dat de laatste tien jaar een wereldwijde opgang beleeft. Het is immers een zeer gezonde en smakelijke methode om het risico op diabetes type-2 en hart- en vaatziekten te verlagen. Tot nu toe werd aangenomen dat deze gezondheidsvoordelen optraden na gewichtsverlies. De Universiteit van Kopenhagen heeft nu aangetoond dat cholesterol, bloeddruk en suikerspiegel ook worden verlaagd zonder dat u afvalt.

Hart- en vaatziekten

Volgens onderzoeker Lars Ove Dragsted is het verrassend dat de meeste mensen denken dat alleen gewichtsverlies een positief effect heeft op de risicofactoren van hart- en vaatziekten. “Onze studie heeft aangetoond dat dit niet geval is. Er zijn ook andere mechanismen in het spel,” zegt hij. Samen met onderzoekers uit Finland, Noorwegen, Zweden en IJsland onderzocht Dragsted bloed- en urinemonsters van tweehonderd 50-plussers. Ze hadden allemaal overgewicht en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en diabetes. De deelnemers werden onderverdeeld in twee groepen, waarvan de één de Scandinavische dieet en de controlegroep het gebruikelijke voedingspatroon volgde. Dit leverde na zes maanden opvallende resultaten op.

Het vet maakt gezond

“De groep die zes maanden op het Scandinavische dieet was geweest, werd significant gezonder. Het cholesterolgehalte was lager en de glucose in het bloed werd beter gereguleerd in vergelijking met de controlegroep. We hielden de Nordic dieet groep op een stabiel gewicht, dus vroegen deze deelnemers extra te eten zodra ze gingen afvallen. Zelfs zonder gewichtsverlies konden we een verbetering van de gezondheid zien,” legt Dragsted uit.
In plaats van alleen gewichtsverlies, wijst de onderzoeker op de unieke samenstelling van vetten in een Scandinavisch dieet als mogelijke verklaring voor de aanzienlijke gezondheidsvoordelen.
“Dit dieet bevat veel onverzadigde vetzuren. Ik had niet verwacht dat die de belangrijkste rol zouden spelen voor de gezondheidseffecten die we gezien hebben. Deze studie laat simpelweg zien dat niet alleen gewichtsverlies leidt tot de voordelen van dit dieet. Ook de unieke samenstelling van vetten speelt een belangrijke rol.”

Heilzame mix

Vetten in het Scandinavische dieet komen onder andere uit vis, lijnzaad, zonnebloem- en koolzaadolie. Als geheel vormen ze een zeer heilzame mix voor het lichaam, hoewel de onderzoekers nog niet nauwkeurig kunnen verklaren waarom deze vetten zowel de bloedsuikerspiegel als het cholesterolgehalte lijken te verlagen. Aanbevolen voedingsmiddelen zijn groenten – zoals erwten, bonen, kool, uien en wortelgroenten – evenals fruit als appels, peren, pruimen en bessen. En verder: noten, zaden, volle granen, vis en schaaldieren en plantaardige oliën gemaakt van koolzaad, zonnebloem of lijnzaad. Ten slotte worden ook magere zuivelproducten aanbevolen en een aanzienlijk kleiner aandeel vlees dan vaak wordt geconsumeerd.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.