Dit medicijn tast gezondheid aan bij patiënten met artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 21 apr 2022

Steeds meer patiënten met artrose krijgen Tramadol voorgeschreven. Het Arthritis Research Canada waarschuwt nu voor het gebruik van dit medicijn. Het geeft een groter risico op sterfte, hartaanvallen en heupfracturen bij mensen met artrose.


Onderzoekers van Arthritis Research Canada hebben ontdekt dat het innemen van Tramadol geen goed idee is bij artrose. De kans op ernstige gezondheidsproblemen is aanzienlijk groter dan bij patiënten die niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAIDs) – zoals Ibuprofen – nemen. Tramadol-gebruikers hebben een 20 tot 50 procent groter risico op overlijden, 70 procent meer kans op bloedstolsels en 40 tot 60 procent meer kans op heupfracturen.
“Dit zijn ongelooflijk belangrijke bevindingen, omdat het gebruik van Tramadol wereldwijd toeneemt. En dan vooral door mensen met artrose”, zegt reumatoloog Dr. Antonio Aviña-Zubieta.

Misselijkheid en hoofdpijn

Eerdere studies hebben aangetoond dat Tramadol misselijkheid, duizeligheid, verstopping, vermoeidheid, hoofdpijn, braken en slaperigheid kan veroorzaken. Nu wordt deze opioïde pijnstiller ook geassocieerd met een groter risico op sterfte, hartaanvallen en heupfracturen bij mensen met artrose. Een recente studie toonde ook aan, dat dit medicijn niet beter werkt dan een pijnstiller als aspirine en ibuprofen bij patiënten met artrose.

Gezondheid en veiligheid

“Dit onderzoek – gecombineerd met bewijs uit eerdere onderzoeken – suggereert dat de huidige richtlijnen voor het gebruik van Tramadol moeten worden herzien. Dit om de gezondheid en veiligheid van patiënten te garanderen. Vooral ook omdat dit geneesmiddel niet beter werkt bij artrose dan niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAIDs),” aldus Antonio Aviña-Zubieta.

Natuurlijke ontstekingsremmers

Nu is het natuurlijk zo, dat ook NSAIDs niet helemaal vrij zijn van vervelende bijwerkingen. Veel artrose-patiënten stoppen al snel met het innemen van deze medicijnen vanwege maag- en darmklachten. In dat geval is het goed om eens te kijken naar natuurlijke ontstekingsremmers, zoals vloeibare groenlipmossel en/of curcumine en/of zwarte bes-blad. Daar zijn tot op heden nog geen bijwerkingen van gerapporteerd.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.