Bechterew

Alles over de ziekte van Bechterew

In zijn allerlaatste interview voor zijn tragische dood vertelde Joost Zwagerman aan HP/De Tijd dat hij leed aan de ziekte van Bechterew. “Je groeit als het ware langzaam krom. Het is niet meer dan een lastig euvel. Misschien zal ik moeten leren om staand te schrijven,” aldus de auteur. De ziekte van Bechterew is een reumatische aandoening die meestal tussen het 15e en 35e levensjaar ontstaat. Het gaat hier om een gewrichtsontsteking van de wervelkolom, die in 1892 voor het eerst door de Russische neuroloog en psychiater Vladimir Bechterew werd beschreven. Deze aandoening komt voor bij 2 op de 1000 mensen. De gedachte dat vooral mannen deze aandoening krijgen, is inmiddels achterhaald. Het blijkt dat evenveel mannen als vrouwen de ziekte van Bechterew hebben. De Latijnse naam van deze aandoening is spondylitis ankylopoetica (SA).

Klik om te vergroten

Klik om te vergroten

Wat is de ziekte van Bechterew precies?

De ziekte van Bechterew is een vorm van ontstekingsreuma. Bij de ziekte van Bechterew raken meestal als eerste de gewrichten van de ruggenwervels en de SI-gewrichten ontstoken. Deze gewrichten verbinden de wervelkolom met het bekken. Er kunnen ook ontstekingen ontstaan in andere gewrichten, zoals die van het borstbeen, knieën, heupen en armen. Als gevolg van deze aandoening kan de rug stijf en pijnlijk aan gaan voelen. Uiteindelijk tasten de ontstekingshaarden het kraakbeen en de botten aan. Het lichaam reageert hier op door méér botweefsel aan te maken. Met als gevolg dat de ruggenwervels aan elkaar gaan groeien en misvormd raken. Het verloop van de ziekte van Bechterew is grillig. Periodes met relatief weinig klachten worden opgevolgd door periodes met hevige klachten. Als er op tijd met de behandeling wordt gestart, kan het verloop van deze aandoening sterk vertraagd worden.

Hoe ontstaat de ziekte van Bechterew?

Daar is nog weinig over bekend. Wel staat het vast, dat de ziekte van Bechterew een auto-immuunziekte is. De taak van het immuunsysteem is het aanvallen van schadelijke indringers, zoals bacteriën en virussen. Bij een auto-immuunziekte vergist het afweersysteem zich en begint lichaamseigen cellen als vijand te zien. Er wordt vermoed dat erfelijke factoren een rol kunnen spelen bij het ontstaan van de ziekte van Bechterew. Het komt immers nogal eens bij meerdere personen in één familie voor. De erfelijke factor HLA-B27 komt bij ruim negentig procent van de patiënten met Bechterew in het bloed voor. Dat zegt echter nog niet alles. Acht procent van de bevolking die niet aan deze aandoening lijdt, heeft deze factor ook in het bloed. Een andere theorie is, dat een infectie van de darmen of urinewegen het immuunsysteem van het lichaam laat ontsporen.

Wat zijn de klachten van de ziekte van Bechterew?

Bijna iedereen met de ziekte van Bechterew heeft last van stijfheid en pijn in de lage rug en bilstreek. Deze klachten zijn het ergste bij het opstarten in de ochtend of na lang één houding aangenomen te hebben. Lichaamsbeweging vermindert dan de klachten. Aan het einde van de dag kan juist rust voor verlichting zorgen. Ook andere gewrichten kunnen door de ziekte van Bechterew aangetast worden. Er kunnen ontstekingen ontstaan in bijvoorbeeld de schouders, heupen, knieën, enkels en soms ook de achillespees. Er kan vermoeidheid ontstaan als gevolg van een slechte nachtrust. De ruggenwervels kunnen uiteindelijk volledig aan elkaar groeien. Dit leidt tot een verstijving van de totale wervelkolom. Dit wordt het ‘bamboe-effect’ genoemd. De benige bruggen tussen de wervels van de wervelkolom gaan er namelijk uitzien als een bamboestengel. Door de vergroeiingen schuren de botten minder langs elkaar heen, waardoor de pijn afneemt. De vorm van de wervelkolom verandert door de vergroeiingen. Met als gevolg dat de patiënt steeds verder voorover gebogen gaat lopen. Eén op de drie mensen met Bechterew heeft soms een ontsteking van het regenboogvlies in het oog. Het oog is dan rood, pijnlijk en gevoelig voor licht. Tijdige behandeling is dan geboden om schade aan het oog te voorkomen.

Hoe wordt de diagnose ziekte van Bechterew gesteld?

Het stellen van een diagnose is voor een arts best een ingewikkelde opdracht. Tot op heden is er nog geen enkel standaard onderzoek ontwikkeld om de ziekte van Bechterew vast te stellen. Bovendien komen de beginklachten als lage rugpijn en stijfheid vaak voor bij mensen die niet deze ziekte hebben. Er kan dus ook een andere aandoening in het spel zijn. Daardoor kan het soms jaren duren voordat de diagnose ‘ziekte van Bechterew’ kan worden gesteld. Voor de huisarts en de reumatoloog is uw persoonlijke verhaal een belangrijke bron van informatie. Daarnaast zal hij willen weten of er meer gevallen van Bechterew in de familie voorkomen, of u lijdt aan psoriasis en of u last heeft gehad van ontstekingen aan de darmen of urinewegen voordat de klachten ontstonden. Uiteraard zal er ook een uitgebreid lichamelijk onderzoek worden verricht. De beweeglijkheid van uw rug zal worden gecontroleerd. Tevens zal worden nagegaan of er pijnlijke plekken in de rug of bij het bekken aanwezig zijn.

Een bloedonderzoek wordt uitsluitend verricht om andere aandoeningen uit te sluiten. De aanwezigheid van de erfelijke factor HLA-B27 in het bloed zegt namelijk helemaal niets. Veel mensen hebben deze factor in het bloed zonder Bechterew te ontwikkelen. En niet iedereen met deze aandoening heeft HLA-B27 in het bloed. Ook kan de arts besluiten om een röntgenfoto te maken van het SI-gewricht onder in de rug. Deze kan meestal pas in een gevorderd stadium van de ziekte beschadigd raken. Dus in het beginstadium levert zo’n röntgenfoto weinig informatie op.

Hoe wordt de ziekte van Bechterew behandeld?

De ziekte van Bechterew is niet te genezen. Met een snelle en goede behandeling kunnen de ernstige gevolgen van deze aandoening worden voorkomen en de pijn en stijfheid worden verminderd. In de meeste gevallen wordt u behandeld door een reumatoloog. Hij zal u in eerste instantie het dringende advies geven om vooral in beweging te blijven, zoals bijvoorbeeld wandelen, fietsen en zwemmen. Ook kunt u terecht bij speciale oefengroepen die toegespitst zijn op Bechterew klachten. Daarnaast kan een fysiotherapeut of ergotherapeut bij de behandeling worden betrokken.
De andere pijler van de behandeling is medicatie. Afhankelijk van de ernst van de klachten kan dat variëren van een eenvoudige pijnstiller als paracetamol tot een ontstekingsremmende pijnstiller als NSAID. Bij het gebruik van dit geneesmiddel horen wel bijwerkingen. GroenlipmosselsZiet u daar tegen op, dan kunt u proberen de ontstekingen en de pijn te bestrijden met vloeibare Groenlipmossel met Bio-Curcumine. Daarover zegt orthopedisch chirurg Jan Ide de Jong: “Bechterew zit ook in de hoek van de chronische ontstekingen. Dus ontstekingsremmers zoals de GroenlipmosselCurcumine zouden de pijn en ontstekingen wellicht iets kunnen dempen. Er zijn tot op heden twee positieve meldingen van Bechterew patiënten over het gebruik van vloeibare Groenlipmossel en Bio-Curcumine.”

Wanneer wordt er geopereerd bij de ziekte van Bechterew?

Heel soms kan de arts besluiten om te opereren. Bijvoorbeeld om een aangetast gewricht te vervangen. Als de wervelkolom volledig is vastgegroeid, kan door middel van een operatieve ingreep de lichaamshouding worden verbeterd. Zo’n operatie – columnotomie genoemd – kan erg ingrijpend zijn. De arts zal dan ook alle voor- en nadelen daarvan vooraf uitvoerig met u bespreken.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 74    Gemiddelde: 4.4/5]

(advertentie)
Gezondheid aan huis