Rugpijn? Dit zijn de acht mogelijke oorzaken!

Veel mensen hebben wel eens pijn in de rug. Maar liefst 85 procent van de Nederlanders krijgt daar minimaal één keer in het leven mee te maken. Rugpijn is een verzameling van verschillende klachten die een grote invloed op uw dagelijks functioneren kunnen hebben. Het is zelfs één van de belangrijkste redenen, waarom mensen zich ziek melden. ‘Bewegen zonder pijn’ zet alle vormen van rugpijn eens voor u op een rijtje.

1. ‘Gewone’ rugpijn

Vrijwel iedereen heeft wel eens last van ‘gewone’ rugpijn. Meestal is deze aanwezig tussen de onderste rib en de bilplooi en ontstaat zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak. Daarom wordt deze vorm ook wel aspecifieke rugpijn genoemd. Deze klachten worden meestal veroorzaakt door overbelasting, een verkeerde zithouding of langdurige inspanning van de rugspieren. Er zijn ook aanwijzingen dat stress, een slechte conditie en veel autorijden tot aspecifieke rugpijn kunnen leiden. Met een beetje rust en een Paracetamol moet deze vorm van rugpijn weer snel over zijn.

pijn rug oorzaak

2. Spierkrampen

Deze vorm van rugpijn ontstaat wanneer één of meer spiergroepen zich plotseling samentrekken. Zo’n aanval duurt meestal slechts een paar minuten, maar het kan zeer pijnlijk zijn. Dit is een natuurlijke reactie van uw lichaam om overbelasting van de rugspieren te voorkomen. Spierkrampen ontstaan dan ook vooral tijdens het langdurig verrichten van sportactiviteiten of tijdens klusjes in en om het huis. Zo kunnen uw rugspieren bijvoorbeeld niet sterk genoeg zijn om zware voorwerpen te tillen. Doet u dat dan toch, dan kunnen er spierkrampen ontstaan. Zo roept uw lichaam u een halt toe om te voorkomen dat uw rugspieren beschadigd raken. Maar ook een verkeerde houding of onnatuurlijke zit- en slaappositie kunnen leiden tot spierkrampen.

Meestal verdwijnt de rugpijn met rust en een Paracetamol. Ook een spiebalsem kan helpen om de klachten te verlichten. Bij aanhoudende of terugkerende klachten kan uw huisarts een spierverslapper voorschrijven. Ook kan hij uw rug nader onderzoeken om te kijken of de spierkrampen door een ander probleem in uw rug worden veroorzaakt.

3. Nierstenen

Dit zijn kleine en harde steentjes die opgebouwd zijn uit kristallen van mineralen en zouten. Nierstenen kunnen een zeurende pijn veroorzaken aan de zijde van de rug waar ze zich bevinden. Wanneer ze in de urinebuis terecht komen, kan er een hevige pijn ontstaan in de onderrug en onderbuik.
Veel drinken – minimaal 2 liter water per dag – kan helpen om de urinewegen van kleine nierstenen schoon te spoelen. Dit kan pijnlijk zijn. Daarom wordt aangeraden om gelijktijdig een pijnstiller te nemen, zoals Ibuprofen of Paracetamol. Uw huisarts kan ook alfablokkers voorschrijven. Deze medicijnen ontspannen de spieren van de urineleider en zijn tevens pijnstillend. Daardoor kunnen de nierstenen gemakkelijker het lichaam verlaten. Bij grote nierstenen kan een medische ingreep noodzakelijk zijn.

4. Rughernia

Een rughernia ontstaat wanneer de geleiachtige kern van de tussenwervelschijven gaat uitpuilen. Er ontstaat een knobbel die druk tegen het ruggenmerg of de zenuwen gaat uitoefenen. Er ontstaat pijn in de onderrug die via de bil uitstraalt naar één been. In de meeste gevallen gaat een rughernia weer vanzelf over. Tegen de pijn zal uw arts een ontstekingsremmende pijnstiller voorschrijven die helpt om de zwelling te verminderen. Een fysiotherapeut kan u helpen om de spieren van uw onderrug en buik te versterken. Bij ernstige uitvalsverschijnselen of aanhoudende klachten zal er wel tot een operatie besloten worden.

5. Spondylose

Spondylose is artrose aan de wervelkolom (rugartrose). Bij deze aandoening gaan de tussenwervels – die zich steeds tussen twee afzonderlijke ruggenwervels bevinden – slijten. Het is heel normaal dat deze kraakbeenschijven bij het ouder vocht gaan verliezen. Daardoor worden deze elastische tussenwervels droger en dus gevoeliger voor slijtage. Er ontstaat pijn en stijfheid in het onderste deel van uw rug. Naarmate de ziekte vordert, kunt u zich steeds minder goed bewegen en neemt de pijn toe.

Tegen de pijn in uw rug zal de arts ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven. Ook kan hij u doorverwijzen naar een oefentherapeut om de rugspieren soepel en sterk te houden. Als de pijn te hevig is, kan er worden geopereerd. Tijdens deze ingreep wordt een stukje tussenwervelschijf verwijderd of worden er twee wervels aan elkaar vastgezet.

6. Spondylitis

Dit is een ontsteking aan de ruggenwervels of tussenwervelschijven. Door de ontstekingen wordt er littekenweefsel gevormd, dat na verloop van tijd wordt omgezet in botweefsel. Daardoor kan de rug scheef of krom groeien. De pijnklachten kunnen tijdens het bewegen in hevigheid toenemen. Deze pijn kan echter niet worden verzacht door rust te nemen. Spondylitis wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een bacterie. Deze aandoening wordt behandeld met een infuus, dat een hoge dosis antibiotica bevat om deze ziekteverwekkers te doden.

7. Wervelkanaalstenose

Dit is een vernauwing van het wervelkanaal. Meestal treedt deze aandoening onder in de rug op. Als gevolg van deze vernauwing raken de zenuwen bekneld en ontstaat er pijn. De belangrijkste oorzaak van wervelkanaalstenose is artrose. Deze aandoening komt dan ook veel voor bij mensen van 50 jaar en ouder. Pijn in de onderrug en een stuurloos gevoel tijdens het lopen zijn de belangrijkste symptomen. U kunt deze klachten verminderen door te zitten, bukken of hurken. Bij deze houdingen wordt uw rug boller, waardoor de beknelde zenuwen meer ruimte krijgen.

Uw arts zal een ontstekingsremmende pijnstiller voorschrijven. Verder kan hij u doorverwijzen naar een oefentherapeut om uw ruggengraat sterk en soepel te houden. Bij aanhoudende en ernstige klachten zal de chirurg overgaan tot een operatie, waarbij het wervelkanaal wijder wordt gemaakt.

8. SI-syndroom

Bij lage rugpijn is meestal het sacro-iliacaal gewricht – kortweg SI-gewricht – de oorzaak. Dit wordt ook wel het ‘SI-syndroom’ genoemd. Deze twee gewrichten vormen de verbinding tussen de wervelkolom en de botten van de benen. Hun functie is om het gewicht van uw bovenlichaam over te brengen op uw heupen en benen. De beide SI-gewrichten worden dus continu zwaar belast. Door een val of een misstap kunnen de gewrichtsbanden rond deze gewrichten beschadigd raken. Daardoor ontstaat pijn in de onderrug.

Uw arts zal tegen de pijn paracetamol voorschrijven. Treden er ook ontstekingen in het gebied op, dat zal hij u met een ontstekingsremmende pijnstiller naar huis sturen. Meestal wordt geadviseerd om uw rug eerst een aantal weken rust te geven. Daarna kunt u naar een fysiotherapeut om de spieren van de romp, billen en dijen sterker en soepeler te maken.

Vragen aan orthopeed Jan Ide de Jong

Hieronder een selectie van vragen over rugpijn die orthopeed Jan Ide de Jong heeft ontvangen én beantwoord. Staat uw vraag er niet bij en moet deze écht beantwoord worden door een arts?
Stel dan direct uw vraag aan orthopeed Jan Ide de Jong over rugpijn of een andere aandoening.

Onderrug scheef

Ik heb maanden last van lage rugpijn en als ik iets in het huishouden doe wordt het erger. Ik heb in mijn jeugd de ziekte van Scheuermann gehad en op de röntgenfoto is goed te zien dat de onderrug scheef is. Is daar nog iets aan te doen?
Aan de scheefstand of de resten van de Scheuermann is niets te doen. Alleen symptoombestrijding in de vorm van houdings- of bewegingstherapie, pijnstillers en of natuurlijke ontstekingsremmers, eventueel een externe ruggensteun (mini korsetje) en zelfs manuele/ chiropraxie. Dit allemaal te proberen om de klachten te verlichten.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen