Verschil tussen spondylose en spondylitis

Waar komt die pijn in mijn rug of nek nu precies vandaan?

‘Spondylose’ en ‘spondylitis’ worden vaak door elkaar gehaald. Beide aandoeningen doen zich voor in de wervelkolom. Maar daar houdt de overeenkomst ook op. Spondylose is artrose aan de wervelkolom. De uit kraakbeen opgebouwde tussenwervelschijven gaan slijten. Spondylitis is een aandoening waarbij één of meerdere ruggenwervels ontstoken zijn geraakt. Heeft u last van spondylose of spondylitis? ‘Bewegen zonder pijn’ zet op deze pagina de symptomen van beide aandoeningen voor u op een rij.

Hoe zit de wervelkolom in elkaar?

De rug wordt al in de 3e week na de bevruchting aangelegd. Op dat moment weet de aanstaande moeder nog niet eens dat ze zwanger is. In amper 4 dagen is de ontwikkeling van de rug afgerond. Een duidelijk teken dat dit als een zeer belangrijk onderdeel van uw lichaam Gewrichten in de rugwordt aangemerkt. De wervelkolom zorgt immers voor de bescherming van de inwendige organen, en het is het bevestigingspunt van de ribben en van vrijwel alle spieren en pezen. De rug zelf is opgebouwd uit 7 nekwervels, 12 borstwervels, 5 lendenwervels, 5 heiligbeenwervels en een staartbeen. Tussen de wervels is steeds een tussenwervelschijf geplaatst. Deze ‘verende’ schokdempers bestaan uit kraakbeen.

Wat is spondylose?

Artrose tussenwervelschijvenBij spondylose treedt slijtage op aan de ruggenwervels. Als dit de onderrug treft, dan wordt gesproken van lumbale spondylose. Wanneer de nekwervels slijten, wordt dit cervicale spondylose genoemd. Spondylose komt vaak voor bij mensen van 50 jaar en ouder. Bij het ouder worden kan de geleiachtige kern van de tussenwervelschijven vocht gaan verliezen. Daardoor wordt het kraakbeen droger en worden de schijven gevoelig voor slijtage. De tussenwervelschijven worden dunner, zodat ruggenwervels dichter op elkaar komen te liggen. Na verloop van tijd worden ook de beweegbare facetgewrichtjes – die de wervels aan de andere kant met elkaar verbinden – door artrose aangetast. Het lichaam probeert de rug te stabiliseren door op de slijtageplekken botweefsel te vormen. Er ontstaan dan uitsteeksels die op de zenuwbanen kunnen gaan drukken. Dit veroorzaakt pijn en soms tintelingen of gevoelloosheid. Als gevolg van de artrose en de pijn wordt de rug anders belast. Door de gewijzigde stand van de ruggenwervels ontstaat er vooral pijn in de onderrug. Bij cervicale spondylose zal de pijn vooral in de nek en schouders optreden.

Wat zijn de symptomen van spondylose?

Bij lumbale spondylose hebt u pijn en een stijf gevoel laag in de rug, bij de billen en aan de achterkant van de bovenbenen. Naarmate de ziekte vordert, kunt u uw rug minder goed bewegen en wordt de pijn heviger. Daardoor kunt u minder goed lopen.

spondyloseBij cervicale spondylose ontstaat pijn achter in de nek die heel geleidelijk gaat toenemen. De nek wordt stijver en kan daardoor moeilijker bewogen worden. Vaak gaat deze aandoening gepaard met zenuwprikkelingen. In ernstige gevallen kan dit leiden tot verlammingsverschijnselen.

Diagnose en behandeling Spondylose

Spondylose kan worden aangetoond worden door middel van scans en röntgenfoto’s. De botachtige uitsteeksels op de ruggenwervels zijn daarop duidelijk te zien. Daarnaast kan een beeld worden gevormd van de mate van slijtage en ook kunnen beknelde zenuwen zichtbaar worden gemaakt. Soms is het nodig een specialistische röntgentechniek toe te passen om een goed beeld van de rug te krijgen. Meestal gaat het dan om myelografie. Daarbij wordt een kleurstof ingespoten, om het ruggenmerg en de zenuwen zichtbaar te maken. Zo kan worden vastgesteld welk deel van de rug precies is aangetast door spondylose.

De pijnklachten kunnen goed onder controle gehouden worden met pijnstillers en ontstekingsremmers. Daarnaast kan de huisarts u doorverwijzen naar een oefentherapeut of fysiotherapeut. De ziekte is niet te genezen, maar met een goede behandeling kunnen de klachten wel verminderen. Het is belangrijk om te blijven bewegen en om goed op de lichaamshouding te letten. Bij nekklachten kan een nekkraag op maat gemaakt worden. Dit zorgt voor stabiliteit. Bij ernstige klachten wordt soms overgegaan op een operatie. Er wordt dan een stukje van de tussenwervelschijf verwijderd of er worden wervels aan elkaar vastgezet.

Natuurlijke ontstekingsremmers bij spondylose

Als alternatief voor pijnstillers en ontstekingsremmers kunt u ook eens natuurlijke ontstekingsremmers proberen, zoals vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en/of Zwarte bes-blad. Deze niet-chemische middelen hebben bij een paar mensen met spondylose voor minder klachten gezorgd. Er zijn helaas nog niet zoveel mensen met deze aandoening die deze natuurlijke ontstekingsremmers hebben gebruikt. Dus er kan nog niet met grote zekerheid worden gesteld, dat ze bij mensen met spondylose in het algemeen aanslaan. Als u daar wel ervaring mee heeft, dan horen wij graag uw bevindingen.

Wat is spondylitis?

spondylitisBij deze aandoening is er geen sprake van slijtage aan de rug. Het gaat bij spondylitis om een ontsteking van de wervels en/of tussenwervelschijven. Dit wordt meestal veroorzaakt door een bacterie die zich vanuit een andere infectiehaard in het lichaam verplaatst naar de rug. Deze aandoening wordt dan ook infectieuze spondylitis genoemd. Als gevolg van de ontsteking wordt littekenweefsel gevormd tussen de wervels. Dit wordt door het lichaam uiteindelijk omgezet in botweefsel. Daardoor kunnen de wervels vervormen en kan de wervelkolom vervolgens krom groeien. Deze aandoening komt minder vaak voor dan spondylose, maar het kan wel op iedere leeftijd optreden. Er zijn overigens meerdere vormen van spondylitis. De meest bekende is Spondylitis Ankylopoetica, oftewel de ziekte van Bechterew. Bij de ziekte van Bechterew is er echter sprake van een auto-immuunziekte als oorzaak van de ontsteking (dus geen bacterie).

Wat zijn de symptomen van spondylitis?

Door de ontstekingen aan de wervels en tussenwervelschijven ontstaan pijnklachten. Deze kunnen in hevigheid toenemen bij beweging. Rust helpt echter niet om de pijn te verdrijven.

Diagnose en behandeling spondylitis

Spondylitis kan op dezelfde manier worden aangetoond als spondylose. Bij beide aandoeningen is er immers sprake van botvorming tussen de wervels. Deze verbening en de aanwezigheid van ontstekingen kunnen zichtbaar gemaakt worden op röntgenfoto’s of door middel van scans. Meestal laat de specialist een bloedonderzoek uitvoeren. Niet altijd kan daarmee een infectie door een bacterie worden aangetoond. Dat kan wel door middel van een prik in het door ontstekingen aangetaste gebied. Als de bacterie wordt aangetroffen, is de diagnose gesteld. De behandeling bestaat uit een infuus met een hoge dosis antibiotica. Soms acht de specialist het nodig om tot een operatie over te gaan.

Vragen aan orthopeed Jan Ide de Jong

Hieronder een selectie van vragen over spondylose en spondylitis die orthopeed Jan Ide de Jong heeft ontvangen én beantwoord. Staat uw vraag er niet bij en moet deze écht beantwoord worden door een arts?
Stel dan direct uw vraag aan orthopeed Jan Ide de Jong over spondylose en spondylitis of een andere aandoening.

Wel of geen beroepsziekte?

Ik heb operatie gehad aan rugwervels L4-L5 in juli 2013 en tweede keer juni 2015 L4-L5-S1: spondylolisthese graad 2 als gevolg van zwaar werk in ruwbouw. Ik heb aanvraag ingediend bij fonds van beroepsziekten. Aanvraag verworpen: komt niet voor op de lijst van erkende beroepsziekten. Op de lijst staat wel met de Code 1.605.03 -ten gevolge van voortijdige degeneratieve spondylose-spondylartrose op niveau L4-L5 of L5-S1, veroorzaakt door het tillen van zware lasten of door mechanische trillingen die via het zitvlak op het lichaam worden overdragen. Dokter, wat is het verschil tussen Spondylolisthesis en spondylose-spondylartrose?
Spondylose-artrose is een slijtage, dus artrose van de wervelkolom. Een spondylolisthesis is een verschuiving van de ene wervel ten opzichte van de andere. Daar zijn twee oorzaken voor: een verschuiving als gevolg van een aangeboren afwijking (lysis) of verworden als gevolg van de spondylartrose. Dit laatste is hier aan de orde.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen