Ibuprofen en Diclofenac

Meer over de voor- en nadelen van ontstekingsremmende pijnstillers bij artrose

Bij artrose is slijtage van het kraakbeen niet het enige probleem. Vroeg of laat gaan ook ontstekingen in de gewrichten een rol spelen. Niet voor niets wordt in het Engels deze aandoening ‘osteoartritis’ genoemd. En ‘artritis’ betekent niets meer en niets minder dan ‘ontstoken gewrichten’. Artrose is dus niet alleen een mechanische slijtage van het kraakbeen, maar ook een ontstekingsziekte.

Hoe ontstaan ontstekingen in de gewrichten bij artrose?

ibuprofen-artroseBij artrose gaat het kraakbeen tussen de gewrichten afbrokkelen. De ontstekingen zijn het directe gevolg van deze schade. In een reactie op de losgekomen kraakbeenfragmenten, komt arachidonzuur uit de celmembranen vrij. Het enzym COX-2 zet vervolgens dit arachidonzuur om in prostaglandinen, die ontstekingen in de gewrichten veroorzaken. Als alleen het kraakbeen is aangetast, zult u daar niets van voelen. In kraakbeen zijn immers geen zenuwen aanwezig. De ontsteking kan zich echter uitbreiden naar de gewrichtsvloeistof, en vervolgens naar het omsluitende slijmvlies en bot. Dan kunt u wél pijn gaan voelen, omdat in het slijmvlies en bot wel zenuwen aanwezig zijn. Deze nemen wel pijnsignalen waar als gevolg van een hoge concentratie ontstekingsfactoren in de gewrichtsvloeistof. In de beginfase – als de pijn nog draaglijk is – kan een Paracetamol uitkomst bieden. Maar als de pijn verder toeneemt zal de arts een ontstekingsremmende pijnstiller voorschrijven. Meestal zal het gaan om Ibuprofen of Diclofenac.

Wat zijn ontstekingsremmende pijnstillers?

Ibuprofen en Diclofenac behoren tot de NSAIDs. Deze afkorting staat voor Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs (niet-steroïdale anti-ontstekingsmedicijnen). Deze medicijnen hebben een dubbele werking. Ze verminderen de pijn én remmen de ontstekingen in de gewrichten. Het werkingsmechanisme van Ibuprofen en Diclofenac berust op het afremmen van de activiteit van het COX-2 enzym. Daardoor wordt de omzetting van arachidonzuur in ontstekingsbevorderende prostaglandinen voor een groot deel geblokkeerd. Beide ontstekingsremmende pijnstillers doen dit effectief. Deze middelen zullen echter wel dagelijks ingenomen moeten worden, omdat de werking steeds maar kort aanhoudt.

Meer over Ibuprofen

ibuprofen-structuurIbuprofen is een samenvoeging van het Engelse iso-butyl-propanoic-phenolic acid. Het is ontwikkeld door de Engelse farmaceut Boots en vanaf 1969 is het als medicijn geregistreerd. Omdat het patent inmiddels is verlopen, kan het nu ook door andere fabrikanten worden gemaakt. Daardoor is Ibuprofen nu ook onder de merknamen Adulfen, Advil, Brufen, Buprophar, Dolofin, Epsilon, Ibuphar, Motrin, Nuprin, Nurofen, Optalidon, Sarixell, Spidifen en Zafen verkrijgbaar. In de supermarkt is een sterkte van 200 mg te koop. Voor de dubbele dosering kunt u uitsluitend bij een drogist of apotheek terecht. 600 mg en hoger is uitsluitend op doktersrecept bij de apotheek verkrijgbaar.

Meer over Diclofenac

diclofenac-structuurOok de naam van Diclofenac is ontleend aan haar (Engelstalige) chemische structuur: dichloranilino phenylacetic acid. Dit geneesmiddel is sinds 1974 internationaal op de markt. De werkzame stof van Diclofenac zit ook in de ontstekingsremmende pijnstillers Arthrotec, Cataflam, Diclofenacnatrium, Diclon, Naclof, Voltaren en Voltarol. Diclofenac is de merkloze variant. In de sterkte tot 12,5 mg is Diclofenac zonder recept te koop bij apotheek en drogist. Een hogere dosering van 25 mg is uitsluitend bij de apotheek verkrijgbaar, maar nog steeds zonder recept. Hogere doseringen zijn alleen verkrijgbaar op doktersrecept.

Wat zijn de bijwerkingen van Ibuprofen en Diclofenac?

Ibuprofen en Diclofenac bestrijden ontstekingen in de gewrichten door de werking van het COX-2 enzym af te remmen. Daardoor wordt er minder arachidonzuur in ontstekingsbevorderende prostaglandinen omgezet. Het nadeel van deze ontstekingsremmende pijnstillers is echter, dat ze ook de aanmaak van het enzym COX-1 verminderen. Dit enzym is een ‘broertje’ van COX-2, maar speelt een grote rol in de bescherming van de slijmvliezen van het maag-darmkanaal. Daardoor kunnen er ontstekingen ontslaan van het maagslijmvlies als COX-1 geremd wordt. Daarnaast kan het gebruik van deze NSAIDs leiden tot braken, brandend maagzuur, bloederige ontlasting, misselijkheid en een maagzweer met bloedingen. Bij het gebruik van Ibuprofen kunnen ook de volgende bijwerkingen optreden: hoofdpijn, draaierigheid, vermoeidheid, benauwdheid, huiduitslag en jeuk. De lijst met nevenverschijnselen bij Diclofenac is zelfs nog groter. Deze kan worden uitgebreid met o.a. leverontsteking, depressie, gestoorde nierfunctie en oorsuizen. Het regelmatig gebruik van Diclofenac zou de kans op hartkwalen en hartinfarct met maar liefst 30 tot 40 procent vergroten. Daarom mag dit middel sinds 2013 niet meer gebruikt worden door patiënten met hart- en vaatziekten. Ieder jaar weer worden duizenden mensen in het ziekenhuis opgenomen door onverantwoord gebruik van deze ontstekingsremmende pijnstillers. Kies daarom altijd samen met uw arts het voor u meest geschikte middel. Het advies is daarnaast om Ibuprofen en Diclofenac slechts gedurende een korte periode te gebruiken, en om dit niet lichtvaardig zonder doktersrecept bij een supermarkt, drogist of apotheek te kopen.

Leven met pijn of kiezen voor een natuurlijk alternatief?

Ibuprofen en Diclofenac zijn dus effectieve ontstekingsremmende pijnstillers, die al korte termijn werken. Het advies is echter om ze niet te lang te blijven gebruiken. Bovendien kunnen deze medicijnen nare bijwerkingen veroorzaken. Daarom hebben veel mensen met artrose en andere gewrichtsklachten het gevoel dat ze vastlopen. Wat is het alternatief als u deze ontstekingsremmende pijnstillers al een poosje gebruikt of als u ziek wordt van deze middelen? Stoppen betekent dat de ontstekingen weer oplaaien en dat u met pijn in de gewrichten verder moet leven. Eventueel zou een operatie van het getroffen gewricht ook uitkomst kunnen bieden (lees bijvoorbeeld meer over de knieprothese of de heupprothese).
Inmiddels hebben veel mensen baat bij vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes blad. Dit zijn natuurlijke ontstekingsremmers die op de gewrichten een positief effect kunnen geven. Het kan veilig gebruikt worden – ook in combinatie met bijna alle medicijnen – en er zijn tot op heden nog geen bijwerkingen van bekend. Deze natuurlijke ontstekingsremmers hebben namelijk – in tegenstelling tot Ibuprofen en Diclofenac – geen invloed op COX-1. Daarom blijft de maag-darmkanaal beschermende functie van dit enzym volledig intact.

Dit is de invloed van vloeibare Groenlipmossel en Curcumine

De Groenlipmossel is bijzonder rijk aan Omega-3 vetzuren. Naast EPA en DHA bevat dit weekdier uit Nieuw-Zeeland nog een hele rits andere Omegea-3 vetzuren, waaronder een aantal zeer zeldzame. De structuur van deze vetzuren komt sterk overeen met die van arachidonzuur. Bij een groot aanbod van Omega-3 vetzuren in de gewrichten zal COX-2 minder arachidonzuur gaan omzetten in ontstekingsbevorderende prostaglandinen. In plaats daarvan vormt dit enzym de Omega-3 vetzuren om in metabolieten die de ontstekingen juist zullen temperen.

Curcumine remt de vorming van arachidonzuur in de slijmvliezen van de gewrichten. Dit leidt tot vermindering van de ontstekingen. Bovendien remt het ook de aanmaak van COX-2, zodat er minder ontstekingsfactoren gevormd zullen worden. Tenslotte vermindert Curcumine de aanmaak van proteasen die het kraakbeen afbreken (de zogenoemde MMPs).

Zwarte bes-blad bevordert de uitscheiding van urinezuur. Dit voorkomt dat urinezuur in de vorm van kristallen in de gewrichten neerslaat. Het bevordert ook de aanmaak van ontstekingsremmende hormonen in de bijnierschors (‘lichaamseigen prednison’).

Vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad zijn dus effectieve ontstekingsremmers. Ze verminderen de pijn en zwellingen en verbeteren de beweeglijkheid van de gewrichten. Goed om in het achterhoofd te houden dus, wanneer u met Ibuprofen en Diclofenac wilt of moet stoppen.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen