Lage rugklachten door problemen met SI-gewricht

Deze content is medisch beoordeeld door orthopedisch chirurg Drs. J.I. de Jong. Jan Ide is reeds 35 jaar orthopeed en werkt bij de OPC Kliniek.

Lage rugklachten kunnen meerdere oorzaken hebben. Vaak speelt het sacro-iliacaal gewricht – of SI-gewricht – een rol. Wat is dit nu precies voor een gewricht en waarom hebben daar zoveel mensen last van? En wat zijn de behandelopties? Alles over het SI-gewricht kunt u lezen in dit artikel.

behandeling lage rugpijn

Lage rugklachten kunnen worden veroorzaakt door problemen met SI-gewricht

Naar schatting 80% van de Nederlandse bevolking heeft minimaal één keer in het leven last van lage rugpijn. Soms is het sacro-iliacaal gewricht – kortweg SI-gewricht – de grote boosdoener. Dit wordt ook wel “SI-syndroom” genoemd. Daarbij kan pijn uitstralen naar de bil, lies of been. Maar deze klachten kunnen ook door een hernia of een discus probleem veroorzaakt worden. Kortom, hoog tijd om dit lastige gewricht in de onderrug eens nader onder de loep nemen. Wat is dit nu precies voor een gewricht, wat is de functie en waarom kan het soms voor zoveel problemen zorgen?

Wat is het SI-gewricht?

Uw lichaam is uitgerust met twee SI-gewrichten. Deze vormen de verbinding tussen de wervelkolom en botten van het bekken. Deze gewrichten kunt u aan de buitenkant zien. Het gaat om twee kleine kuiltjes aan beide kanten van uw onderrug, ongeveer op de plaats waar u uw riem kan dragen. De SI-gewrichten hebben als taak om het gewicht van uw bovenlichaam over te brengen op uw heupen en benen. Deze gewrichten worden dus doorlopend zwaar belast. Doordat deze gewrichten zeer stug zijn, geven ze stevigheid aan de wervelkolom en bekken. Lange tijd heeft men zich dan ook afgevraagd of deze ‘onbuigzame’ gewrichten ook daadwerkelijk echte gewrichten zijn. Toch blijkt er enige beweging plaats te vinden tussen de botstukken – heiligbeen en bekken – waaraan de SI-gewrichten verbonden zijn. Het kan een paar millimeter glijden en 2 tot 3 graden draaien.

Hoe ontstaan klachten aan de SI-gewrichten?

SI-gewricht-klachtenEen flinke uitglijder die resulteert in een val op de billen is één van de belangrijkste oorzaken van pijn in de onderrug. Maar ook als u zich lelijk verstapt hebt, kunnen de gewrichtsbanden rond het gewricht beschadigd raken. Daarnaast kan de zwangerschap een rol spelen bij de ontwikkeling van SI-klachten. Dat geldt ook als één been korter is dan de ander. Een andere oorzaak kan een ‘blokkade’ van het SI-gewricht zijn. Het zit vast en kan dus niet meer haar minimale bewegingen maken. Verder kan de pijn in de lage rug veroorzaakt worden door een verhoogde beweeglijkheid van deze gewrichten. Door artritis kunnen eveneens ontstekingen in de SI-gewrichten optreden. Verder kan als gevolg van artrose een slijtageproces optreden. Bij mensen met de ziekte van Bechterew kunnen er ontstekingen in de SI-gewrichten ontstaan. In 35 procent van de gevallen is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. De pijn in het SI-gewricht kan dan spontaan ontstaan.

Artrose SI-gewricht

Hoewel het SI-gewricht zeer sterk is, kunnen er ook slijtageverschijnselen optreden. Er is dan sprake van artrose.

Pijn bij klachten aan de SI-gewrichten

De meest voorkomende klachten zijn: pijn in de lage rug en bilstreek. Dit kan aan één of aan beide zijden optreden. De pijn kan soms helemaal naar beneden, tot aan de voet uitstralen. Dit kan soms worden verward met een hernia, omdat deze aandoening precies hetzelfde symptoom laat zien. Ook kan er een pijnlijk gevoel in de lies ontstaan. Spierspasme van de bilspieren komt ook voor bij mensen met SI-klachten. De pijn kan aanwezig zijn bij het lopen, zitten en buigen. Vooral het zitten kan problematisch zijn. Vaak houden mensen met SI-pijn de bil omhoog gekanteld tijdens het zitten op een stoel. Dat is natuurlijk een zeer ongemakkelijke zithouding.

Hoe wordt de diagnose gesteld bij klachten aan de SI-gewrichten?

De arts kan de diagnose stellen wanneer de volgende vijf symptomen aanwezig zijn:
1. De pijn moet aanwezig zijn rondom het SI-gewricht.
2. Het SI-gewricht is gevoelig als het wordt beklopt.
3. De pijn neemt toe bij het herhaaldelijk zitten en opstaan.
4. Daarnaast moet de pijn optreden in veel verschillende houdingen.
5. De pijn moet vanuit de bilstreek naar de benen trekken.

Fysiotherapeut helpt u met oefeningen

Fysiotherapeut helpt u met oefeningen

Behandeling klachten aan het SI-gewricht

De arts zal u in eerste instantie doorverwijzen naar een fysiotherapeut. Meestal zal de fysiotherapeut u adviseren om de rug een aantal weken rust te gunnen. Dit helpt om ontstekingen en spierspasmen te verminderen. Daarnaast kan hij u oefeningen geven om de spieren van de romp, billen en dijen sterker en flexibeler te maken. Dit versnelt het herstel. Voorts zal hij mobiliserende oefeningen met u doen om de blokkade van de SI-gewrichten op te heffen. Als de klachten worden veroorzaakt door een te grote beweeglijkheid van één of beide SI-gewrichten, dan kan het dragen van een speciale sacro-iliacale brace helpen om de gewrichten te stabiliseren. Deze riem wikkelt u strak om de heupen en helpt om de pijn te verlichten. Daarnaast kan de arts paracetamol tegen de pijn of ontstekingsremmers tegen de pijn én ontstekingen voorschrijven.

Operatieve ingreep: blokkade van het SI-gewricht

Bij hevige en aanhoudende klachten kan er besloten worden om over te gaan tot een operatieve ingreep. Bij een SI-blokkade worden de zenuwen onderbroken die naar het gewricht lopen. Bij een medicamenteuze behandeling worden de zenuwen die langs het SI-gewricht lopen kortdurend verdoofd. Vervolgens wordt een ontstekingsremmer ingespoten. Dit vermindert de irritatie en pijn van het SI-gewricht. Als deze behandeling geen of onvoldoende resultaat geeft, kan worden overgegaan tot een RF-behandeling. De arts plaatst dan een naald in het SI-gewricht. Deze wordt vervolgens aangesloten op een apparaat dat RadioFrequente stroom afgeeft. Daardoor wordt de naald gedurende korte tijd verhit. Dit zorgt voor een andere pijngeleiding, waardoor de klachten voor langere tijd zullen verdwijnen.

Fusieoperatie SI-gewricht

Bij deze operatie wordt het pijnlijke SI-gewricht verstijfd. Daarbij wordt het kraakbeen verwijderd en de twee botten met platen en schroeven aan elkaar gezet, waardoor de twee botdelen aan elkaar groeien. Deze operatie zorgt in theorie ervoor, dat de pijn in het gewricht verdwijnt. Helaas is dat niet altijd het geval. Ook andere oorzaken kunnen immers klachten geven die lijken op SI problematiek zonder dat je dat voor de operatie goed van elkaar kan onderscheiden. Een lastig probleem dus. De fusie operatie van het SI gewricht wordt dan ook maar zeer zelden gedaan.

Video van mobiliserende oefeningen voor het SI-gewricht

Veelgestelde vragen over lage rugpijn

Wat is de meest voorkomende oorzaak van lage rugpijn?

Het is nog niet helemaal bekend hoe lage rugpijn exact ontstaat. Mogelijk wordt deze veelvoorkomende klacht veroorzaakt doordat de spieren, banden en botten van de onderrug gedurende een periode minder goed werken. Wel zijn de factoren bekend die mede lage rugpijn kunnen veroorzaken: stress, tillen, overgewicht, overbelasting en veel draaien en buigen.

Wanneer moet ik me zorgen maken bij lage rugpijn?

Als de pijn langer dan vier weken aanhoudt, is het verstandig om een arts te raadplegen. Als u symptomen ervaart als koorts, gewichtsverlies of gewichtstoename, blaasproblemen of zwakte in de ledematen is het verstandig om met spoed een afspraak te maken met uw huisarts.

Wat is aspecifieke lage rugpijn?

Dat is lage rugpijn zonder duidelijke oorzaak. Mogelijk spelen overbelasting van de rug, een verkeerde zithouding of langdurig inspannen van de rugspieren een rol. Meestal gaan deze klachten na verloop van tijd vanzelf weer over. Tegen de pijn kunt u Paracetamol gebruiken.

Wat is de rol van zenuwen bij lage rugpijn?

Amerikaanse onderzoekers vermoeden dat een abnormale zenuwgroei in het wervelkraakbeen de oorzaak kan zijn van lage rugklachten. Ze ontdekten dat dit zachte, kraakbeenachtige weefsel in de ruggengraat hard en poreus wordt. Dat geeft zenuwen de mogelijkheid om door te groeien naar de dichte botstructuren. Dit kan een bron van rugpijn zijn.

Helpt acupressuur bij lage rugklachten?

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat acupressuur kan helpen bij chronische pijn in de onderrug. Bij deze behandeling worden geen naalden gebruikt – zoals bij accupunctuur – maar druk uitgeoefend met de vingers. Bij de deelnemers aan deze studie nam de pijn in zes weken af.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen