Normale dagelijkse beweging vermindert risico op hartaandoeningen bij oudere vrouwen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 12 mei 2022

Alle beweging telt mee om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Dus niet alleen hardlopen of stevig doorwandelen. Ook routinematige activiteiten als douchen, tuinieren en afwassen zijn goed voor hart en bloedvaten. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek met vrouwen tussen de 63 en 97 jaar.


Hardlopen of stevig doorwandelen is niet de enige manier om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Gewoon aan de slag gaan met routinematige activiteiten – ook wel dagelijkse beweging genoemd – helpt ook om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen. Denk daarbij aan huishoudelijk werk, douchen, tuinieren en koken. Dit blijkt uit een studie van de Universiteit van Californië in San Diego met vrouwen tussen de 63 en 97 jaar.

Minder kans om te overlijden

Tijdens dit onderzoek werd gekeken naar de impact van dagelijkse lichaamsbeweging op het risico van hart- en vaatziekten. Vrouwen met meer dan vier uur dagelijkse beweging hadden 43 procent minder kans op hart- en vaatziekten dan vrouwen met minder dan twee uur beweging per dag. Bovendien hadden ze een 30 procent lager risico op een beroerte en nam de kans om te overlijden door hart- en vaatziekten met 62 procent af.

Normale beweging

“Deze studie toont aan dat alle beweging meetelt om hart en bloedvaten gezond te houden,” zegt onderzoeker Steve Nguyen. “Meer tijd besteden aan normale beweging resulteert in een lager risico op hart- en vaatziekten.” De deelneemsters droegen zeven dagen een versnellingsmeter om nauwkeurige metingen te krijgen van hoeveel tijd ze aan beweging besteedden. Daarbij werden ook de dagelijkse routinematige bewegingen geregistreerd – dus koken, huishoudelijke werkzaamheden, tuinieren en douchen – die niet vaak zijn opgenomen in eerdere studies. Die waren meestal gericht op de intensiteit en duur van activiteiten als hardlopen en stevig wandelen.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.