Veilig combineren van voedingssupplementen met regulier geneesmiddelgebruik

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 5 jun 2015

Door drs. D.H. Siem, apotheker Huizer apotheek
www.devitamineapotheek.nl

Waarom voedingssupplementen naast geneesmiddelen gebruiken?

Indien u last heeft van artrose of ontsteking-gerelateerde aandoeningen aan uw gewrichten gepaard gaande met zwelling en pijn, dan gebruikt u hiervoor vast al reguliere geneesmiddelen. Zoals de pijnstiller Paracetamol of ontstekingsremmers zoals Diclofenac, Naproxen of Ibuprofen en soortgelijke zogenaamde NSAIDs. Misschien gebruikt u daarnaast nog andere reguliere geneesmiddelen voor andere aandoeningen zoals diabetes of hypertensie (een hoge bloeddruk, red.).

Vaak werken de reguliere pijnstillers en ontstekingsremmers niet afdoende en overweegt u de toepassing van voedingssupplementen die hiervoor worden geadviseerd door bijvoorbeeld een natuurgeneeskundig of orthomoleculair therapeut.

Maar kunt u deze voedingssupplementen wel veilig en zonder problemen toepassen naast uw regulier geneesmiddelgebruik?

Voedingssupplementen bevatten overwegend natuurlijke bestanddelen die vaak extra ondersteuning kunnen bieden naast het gebruik van reguliere geneesmiddelen. In het ideale geval zou u met minder of zelfs geen reguliere geneesmiddelen kunnen uitkomen die u gebruikt tegen uw gewrichtsaandoening. Uiteraard altijd in overleg met uw behandelend arts.
Deze natuurlijke bestanddelen zijn over het algemeen veilig en vertonen relatief weinig tot geen bijwerkingen. Maar in combinatie met bepaalde reguliere geneesmiddelen dient u er wel rekening mee te houden dat er een wisselwerking zeer eventueel kan ontstaan. Deze zal over het algemeen mild van aard zijn en de combinatie zal doorgaans veilig zijn in gebruik.

Bekijk hier de video waarin drs. D.H. Siem dit ook uitlegt:

Met welke reguliere geneesmiddelen moet u opletten?

Indien u reguliere geneesmiddelen gebruikt bij hoge bloeddruk dan is het altijd verstandig om bij combinatie met voedingssupplementen af en toe uw bloeddruk te laten controleren omdat bepaalde voedingssupplementen soms een geringe invloed kunnen hebben op de bloeddruk.
Ook als u middelen tegen diabetes gebruikt is het advies om uw bloedsuikerspiegel goed te laten controleren bij de combinatie met voedingssupplementen.

Gebruikt u bloedverdunners en wordt u hiervoor gecontroleerd door de trombosedienst, meld dan altijd het gebruik van het voedingssupplement dat u gebruikt. De trombosedienst kan in dat geval extra zorgvuldig voor u controleren of het voedingssupplement geen invloed heeft op de mate van bloedverdunning. Zo weet u dat de combinatie altijd veilig is.

Op de website www.devitamineapotheek.nl treft u diverse informatie aan over combinaties van reguliere geneesmiddelen en voedingssuppletie. Via deze website kunt u ook bij uw bestelling van voedingssupplementen een vraag stellen over een mogelijke interactie met uw geneesmiddelengebruik en uw te bestellen voedingssupplementen.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.