Gevaarlijke TikTok-trend bij gewrichtsklachten baart experts zorgen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 4 aug 2023

Op sociale media doen regelmatig rages de ronde die de gezondheid kunnen schaden. Vooral op TikTok verschijnen er filmpjes die het gebruik van Borax bij gewrichtsklachten aanraden. Amerikaanse experts waarschuwen dat dit onder andere kan leiden tot overgeven, diarree en zelfs epileptische aanvallen.

Het drinken van Borax bij gewrichtsklachten is de nieuwste trend op sociale media. Het toevoegen van een snufje van dit poeder aan water zou ontstekingen in de gewrichten kunnen verminderen. Amerikaanse experts waarschuwen echter dat dit schadelijk is voor de gezondheid.

Schoonmaakmiddel

Minstens twee keer per maand ontmaskert de Amerikaanse arts Kelly Johnson-Arbor een virale trend op sociale media die de gezondheid van mensen in gevaar kan brengen. Dit keer is het borax. Borax is een natuurlijk mineraal dat in wasmiddelen wordt gebruikt en ook als schoonmaakmiddel wordt verkocht. In Amerika is Borax verboden als voedingsmiddel. Sommige mensen opperen echter op TikTok dat dit poeder zou kunnen helpen om gewrichtsontstekingen te verminderen. Ook op andere sociale mediaplatformen worden berichten geplaatst met dezelfde inhoud.

Schadelijke effecten

Volgens Johnson-Arbo, een toxicoloog verbonden aan het National Capital Poison Center, kan Borax maagirritatie veroorzaken en leiden tot blauwgroen braaksel en diarree als het wordt ingenomen. Langdurig gebruik van Borax kan bovendien bloedarmoede, huiduitslag en epileptische aanvallen veroorzaken. ‘Er zit echt niets in dit schoonmaakmiddel dat werkt tegen ontstekingen als gevolg van artrose of reumatoïde artritis,’ zegt ze.

Waarschuwing van experts

“Haar collega Wendy Stevens – een epidemioloog werkzaam voor het Florida Poison Information Center – vindt het logisch dat mensen zich aangetrokken voelen tot dit soort gezondheidsrages. Met name op TikTok lijkt het advies van de videomakers vaak aannemelijk, omdat ze worden gepresenteerd met leuke beelden.”
“Als iemand het verhaal maar slim en geloofwaardig vertelt met de boodschap: dit werkt voor mij en het is geweldig. Dan willen mensen dit graag ook zelf uitproberen. Het is belangrijk om gezondheidsadviezen op sociale media kritisch te bekijken en te vertrouwen op wetenschappelijk onderbouwde informatie bij het zoeken naar oplossingen voor gezondheidsklachten.”

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.