Miljoen euro voor onderzoek naar ‘kraakbeenpleister’

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 1 dec 2016

kraakbeen-pleister-knieDe Universiteit van Twente ontvangt een miljoen euro voor onderzoek naar een zogenaamde ‘kraakbeenpleister’. Dit geld komt uit een pot met 4 miljoen euro dat negen universiteiten mogen verdelen voor onderzoek naar kraakbeenslijtage. Ook dertien bedrijven doen mee.

Binnen vijf jaar

Het onderzoek naar de ‘kraakbeenpleister’ wordt geleid door professor Marcel Karperien. Hij is vastbesloten om grote stappen te maken in de strijd tegen artrose. Dat gaat hij samen met acht andere universiteiten en een groot aantal bedrijven nu doen. Binnen vijf jaar hoopt hij nieuwe middelen tegen artrose te kunnen gaan testen op patiënten.

Kraakbeen repareren

Karperien werkt met zijn team aan een nieuw soort materiaal, dat als ‘pleister’ op beschadigd kraakbeen aangebracht kan worden. Het blijkt toch niet te kloppen, dat kraakbeen dat eenmaal weg is, helemaal niet meer gerepareerd kan worden. Er komen steeds meer aanwijzingen dat dit wel degelijk, zij het onder bepaalde omstandigheden, kan. Met dit gezamenlijke onderzoek hoopt hij nu een snelle vooruitgang te kunnen boeken.

Vragen

Bewegenzonderpijn.com ontving al veel vragen over dit bericht, bijvoorbeeld over deelname als proefpersoon. Bewegenzonderpijn.com heeft geen direct contact met de onderzoekers en kan daarom deze vragen niet beantwoorden. We adviseren u om met de onderzoekers contact te zoeken als u gedetailleerde vragen heeft over de studie en over eventuele deelname.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.