Nordic Walking: ideale sport bij artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 13 jun 2019

Wandelen met stokken wordt nog wel eens als een rariteit gezien. Maar Nordic Walking is een ideale bewegingsvorm voor mensen met artrose. Een studie heeft laten zien, dat patiënten met slijtage van de heup en knie binnen een jaar beter konden functioneren.


Nu de zon zich weer volop laat zien, heeft niemand nog een excuus om niet naar buiten te gaan. Dat geldt zeker voor mensen met artrose. Wandelen en fietsen houdt immers de aangetaste gewrichten soepel, de spieren sterk en vermindert de pijn. Een ideale sport bij deze gewrichtsaandoening is Nordic Walking.

Bij overgewicht

Nordic Walking is een soort van langlaufen met speciale stokken. Dankzij deze speciale ‘poles’ moet u de spieren van uw armen, benen, rug en buik intensiever gebruiken. Daardoor worden ze sterker en soepeler. U verbetert daarnaast niet alleen uw conditie, maar verbrandt ook aanmerkelijk meer overtollige vetten dan met gewoon wandelen. En overgewicht is één van de risicofactoren voor artrose (lees meer over artrose en overgewicht).

Beter functioneren

Bij Nordic Walking worden de heupen meer bewogen, zodat deze gewrichten stabieler worden. Deze vorm van wandelen versterkt bovendien de banden, pezen en spieren rond de knie. De stokken geven ook een goede ondersteuning bij artrose in de schouders en armen. Het advies is om twee tot drie keer per week te ‘wandelen met stokken’. Uit een studie is gebleken, dat patiënten met knie-artrose en heupartrose na een jaar beter konden functioneren.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.