Zo voorkomt u gewrichtspijn bij tuinieren

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 28 jun 2018

Het gazon maaien, onkruid verwijderen, de bloemen en planten in uw tuin verzorgen. Het is een ontspannende manier om actief te zijn in de zomer. Helaas kan daardoor wel de pijn in uw gewrichten verergeren. Deze tips kunnen helpen om zorgeloos te tuinieren.

gewrichtspijn bij tuinieren

Tuinschaar

Gebruik altijd de juiste hulpmiddelen. Kies voor lichtgewicht tuingereedschap met een lange steel om overbelasting van uw knieën en rug te voorkomen. Het gebruik van een elektrische grasmaaier, tuinschaar en onkruidtrimmer kan een groot verschil maken. Zo voorkomt u repeterende bewegingen met uw elleboog- en schoudergewrichten. Probeer niet te hurken of te bukken tijdens het tuinieren. Moet u toch op uw knieën steunen om bijvoorbeeld bloemen of struiken te planten? Leg dan een kussen onder uw knieën om de druk op deze gewrichten te verminderen.

Strekoefeningen

Hebt u veel last van gewrichtsklachten? Breng dan de tuin dichterbij. Koop in een tuincentrum hoge plantenbakken. U kunt dan tuinieren zonder te hoeven bukken of knielen. Doe altijd wat rek- en strekoefeningen om de spieren voor het tuinieren wat soepeler te maken. Laat vooral de grote en sterke gewrichten het werk doen. Dus in plaats van uw vingers te gebruiken bij het optillen, gebruikt u de palm van uw hand. Neem regelmatig pauze om uw gewrichten te laten rusten.

Lees ook de artikelen: Chronische gewrichtspijn, Ontstekingen in de gewrichten en Osteoporose.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.