Frozen shoulder

Alles over een frozen shoulder

frozen shoulder“Frozen shoulder” (capsulitis adhaesiva / adhesieve capsulitis) betekent letterlijk vertaald uit het Engels “bevroren schouder”. Dit slaat uiteraard niet op de temperatuur van de schouder, maar op de stijfheid van het schoudergewricht. Wie last heeft van deze aandoening, krijgt te maken met bewegingsverlies in de schouder. Dit kan gepaard gaan met hevige pijnklachten, waardoor de arm niet of nauwelijks meer gebruikt kan worden om te heffen of te draaien. Dit overkomt twee tot vijf procent van de Nederlanders. Vooral vrouwen tussen de veertig en zeventig jaar kunnen last krijgen van een frozen shoulder.

Wat is een frozen shoulder?

Bij een frozen shoulder is er sprake van een ontsteking in het schoudergewricht. Als gevolg daarvan gaat het kapsel om het gewricht krimpen en verdikken. Daardoor wordt de schouder stijf, zodat het niet meer alle bewegingen kan maken. Dit betekent dat ook de arm minder goed gebruikt kan worden. Het verrichten van alledaagse activiteiten, zoals wassen, aankleden en koken, kunnen daardoor moeilijker of zelfs onmogelijk worden.
Een frozen shoulder is dus iets anders dan schouderartrose: bij artrose in de schouder is slijtage van het kraakbeen en een ontsteking in het gewricht ten gevolge daarvan de boosdoener.

Klik om te vergroten

Klik om te vergroten

Wat zijn de symptomen van een frozen shoulder?

Deze aandoening ontwikkelt zich geleidelijk en doorloopt drie stadia. Het begint met de ‘bevriezingsfase’. Door de ontsteking ontstaat een vervelende pijn die continu in de schouder aanwezig is. Dit kan ’s nachts erger worden, vooral als er op de schouder wordt geslapen. De pijn neemt toe als arm wordt gebruikt, vooral bij plotselinge bewegingen. In deze fase – die soms maanden kan duren – neemt de beweeglijkheid van de schouder af.
In de ‘bevroren fase’ voelt de schouder stijf aan en zijn de bewegingsmogelijkheden beperkt. Het bewegen van het schoudergewricht doet nu wel minder pijn. Ook deze fase kan maanden aanhouden.
Het laatste stadium van het ziekteproces wordt de ‘ontdooifase’ genoemd. De stijfheid en pijn nemen af en de bewegingsmogelijkheden van het schoudergewricht nemen toe. De patiënt ervaart dat het verrichten van alledaagse bezigheden steeds gemakkelijker gaat. Uiteindelijk volgt volledig herstel.

Deze drie fasen van een frozen shoulder kunnen in totaal drie jaar duren. Soms kan het beloop van deze aandoening korter zijn.

Wat is de oorzaak van een frozen shoulder?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een primaire en secundaire frozen shoulder. In het eerste geval kan er geen duidelijke oorzaak aangewezen worden. De klachten ontstaan spontaan. Een secundaire frozen shoulder is meestal het gevolg van een ongeluk of een operatie. Patiënten met diabetes mellitus, schildklieraandoeningen, de ziekte van Parkinson of hart- en vaatziekten hebben een verhoogd risico op een secundaire frozen shoulder. De klachten en het verloop zijn van beide soorten overigens vrijwel identiek.

Hoe wordt de diagnose ‘frozen shoulder’ gesteld?

De arts zal tijdens een gesprek eerst vragen naar de aard van uw klachten. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. Bij een frozen shoulder zal hij een duidelijke bewegingsbeperking van het schoudergewricht kunnen waarnemen. Om andere aandoeningen uit te sluiten, zal er een röntgenfoto van de schouder gemaakt worden.

Hoe wordt een frozen shoulder behandeld?

frozen shoulderEen frozen shoulder herstelt vanzelf in een periode van 10 maanden tot drie jaar. Het eerste advies dat uw arts zal geven, is om uw schouder en arm binnen de pijngrens te bewegen. Pijnbestrijding en fysiotherapie kunnen het herstel ondersteunen. Het bestrijden van de pijn gebeurt meestal met ontstekingsremmende medicijnen, injecties met corticosteroïden in het gewrichtskapsel en tabletten met corticosteroïden. In ernstige gevallen kan een tijdelijke zenuwblokkade een oplossing zijn. Er zijn patiënten die positieve resultaten melden bij het gebruik van vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en Zwarte Bes-blad. Deze natuurlijke ontstekingsremmers hadden bij mensen met een frozen shoulder echter geen invloed op de pijn, maar de stijfheid van het schoudergewricht nam wel duidelijk waarneembaar af.

Pijnbestrijding staat in de ‘bevriezingsfase’ en ‘bevroren fase’ voorop. In de ‘ontdooifase’ bestaat de behandeling vooral uit het verminderen van de stijfheid van de schouder. Met behulp van een fysiotherapeut kan de beweeglijkheid van de schouder heel geleidelijk en gedoseerd uitgebreid worden. Ook wordt de controle over de bewegingen en spierkracht met oefeningen weer opgebouwd.

Is een operatie nodig bij een frozen shoulder?

Een chirurgische ingreep behoort niet tot de standaard behandeling van een frozen shoulder. Dit wordt pas overwogen als pijnbestrijding en fysiotherapie geen effect hebben. Tijdens een kijkoperatie wordt dan het kapsel aan de voorkant tot en met de onderkant losgeknipt. Daardoor ontstaat meer bewegingsruimte. Deze operatie kan alleen worden uitgevoerd wanneer de actieve ontsteking voorbij is en de frozen shoulder niet meer pijnlijk is.

Oefeningen bij frozen shoulder

Dit zijn voorbeelden van oefeningen om het herstel van een frozen shoulder te ondersteunen. Voer alle oefeningen heel langzaam uit. Doe het vooral wat kalmer aan als u pijn begint te voelen.

Oefening 1:

Recht voor u uit kijken. Raak met uw rechterschouder het rechteroor aan. Zorg ervoor, dat uw linkschouder niet omhoog komt tijdens de oefening. Houdt deze positie 15 tot 30 seconden vast. Beweeg uw hoofd naar links, zonder dat uw linkerschouder omhoog komt. Houdt deze positie ook 15 tot 30 seconden vast. Herhaal deze oefening twee tot vier keer per kant.

Oefening 2:

Ga ontspannen zitten op een stoel met uw voeten uit elkaar op een rechte lijn met uw schouders. Duw uw schouders omhoog, naar achteren en vervolgens naar onderen. Herhaal deze oefening twee tot vier keer.

Oefening 3:

Voor deze oefening heeft u een stok nodig die 30 centimeter breder is dan uw schouder. U ligt ontspannen op uw rug en houdt de stok met beide handen vast met de plamen naar beneden. De handen moet iets breder dan uw schouders om de stok geklemd zijn. Zonder de ellenbogen te buigen, beweegt u heel langzaam de armen over uw hoofd. Houdt deze positie 15 tot 30 seconden vast. Doe deze oefening twee tot vier keer.

Oefening 4:

Ook deze oefening doet u liggend op uw rug met een stok. Richt de handpalmen naar boven en buig de ellenbogen. Beweeg de stok langs uw lichaam naar de arm die pijnlijk aanvoelt. Houdt deze positie 15 tot 30 seconden vast. Herhaal deze beweging twee tot vier keer.

Oefening 5:

Ga staan in een comfortabele positie met uw armen langs uw lichaam. Knijp de schouderbladen naar elkaar toe, zonder dat ze naar boven gaan. Houdt dit 6 seconden vol. Herhaal deze beweging 8 tot 12 keer.

Oefeningen bij pijn en stijfheid bij een frozen shoulder

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 177    Gemiddelde: 4.1/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Reacties