Kan een gewrichtsvervangende operatie uw huwelijk redden?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 19 jan 2021

Artrose kan meer pijn veroorzaken dan alleen in de gewrichten. Doordat de partner de rol van verzorger op zich moet nemen, kan ook het huwelijk onder druk komen te staan. De gezonde partner kan een beslissende rol spelen in het ondergaan van een gewrichtsvervangende operatie. Uit een onderzoek blijkt, dat dit in meer dan 50 procent van de gevallen daardoor het huwelijksgeluk verbeterde.


Iedereen die last heeft van artrose weet hoeveel pijn deze gewrichtsziekte kan veroorzaken. Maar deze aandoening kan meer beschadigen dan alleen het kraakbeen in de gewrichten. Het kan ook een negatieve invloed hebben op uw relatie.
“Dat komt omdat de partner de rol van zorgverlener op zich moeten nemen. Dat kan een confronterend en isolerend effect hebben,” zegt de klinisch psycholoog Supatra Tovar uit Californië. Toch toont onderzoek aan dat echtgenoten de macht hebben om de artrose van hun geliefden én hun huwelijk te verbeteren.

Hulpeloosheid

De rol van verzorger legt veel verantwoordelijkheid op de schouder van een echtgenoot.
Tovar: ”Het kan aanvoelen als een groot offer dat bovendien het leven kan gaan beheersen. Dit kan averechts werken. Actief blijven is van cruciaal belang voor het behoud van een goede gezondheid. Maar uit een studie die is gepubliceerd in het tijdschrift Annals of Behavioral Medicine blijkt, dat partners met een echtgenoot met artrose minder tijd nemen om zelf te bewegen.”
Tegelijkertijd kan ook het huwelijk onder druk komen te staan als u afhankelijk moet zijn van de zorg van uw partner. Dit kan volgens de klinisch psycholoog leiden tot gevoelens van hulpeloosheid en nutteloosheid. Dit kan een negatieve invloed hebben op uw mentale welzijn.

Doorslaggevend

Het is niet ongebruikelijk dat een echtgenoot een artrose-patiënt aanmoedigt om een gewrichtsvervangende operatie te ondergaan.
“Patiënten maken zich vaak zorgen over de risico’s van zo’n ingreep,” zegt professor Michael Tanzer aan het McGill Universiteit Health Center in Montreal. “De echtgenoot concentreert zich vooral het positieve resultaat van een gewrichtsvervangende operatie. Dit kan vaak doorslaggevend zijn. Een goede zaak, want in verreweg de meeste gevallen zijn patiënten zeer tevreden na de ingreep.” En hij vervolgt: “De beslissing voor een operatie is er een voor de patiënt. Maar in mijn studie worden ook de extra voordelen voor de verzorgende echtgenoot aangetoond. Als uw partner door chronische gewrichtspijn nog maar beperkt kan functioneren, dan kan dit ook dramatische gevolgen voor de gezonde partner hebben.”
Volgens de Canadese professor kan een gewrichtsvervangende operatie een huwelijk zelfs gelukkiger maken. Meer dan de helft van de gezonde partners gaf een verbeterde huwelijksrelatie als belangrijkste voordeel aan. Ook de verminderde last als zorgverlener en het samen weer een normaal leven leiden werd als positief ervaren.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.