Orthopeed Jan Ide de Jong: “Meer dan negentig procent van de mensen tevreden over nieuwe knie”

Deze content is medisch beoordeeld door orthopedisch chirurg Drs. J.I. de Jong. Jan Ide is reeds 35 jaar orthopeed en werkt bij de OPC Kliniek.

U hebt besloten om uw versleten knie te laten vervangen door een prothese? Dan hebt u zeer waarschijnlijk veel vragen over de komende operatie. In dit artikel vertelt orthopedisch chirurg Jan Ide de Jong hoe deze procedure in zijn werk gaat. Bovendien gaat hij ook dieper in op eventuele complicaties.

Wat u moet weten over een knievervangende operatie

Is uw knie zover versleten dat andere medische behandelingen geen baat meer hebben? Dan neemt u samen met de orthopedisch chirurg de beslissing om het beschadigde gewricht te vervangen door een kunstknie. Het doel van deze operatie is om de pijn te verlichten en de functie van het gewricht te herstellen. Dankzij een prothese hebben inmiddels tienduizenden Nederlanders met knie-artrose weer een actiever leven gekregen.
“Deze ingreep werd in de zeventiger jaren voor het eerst toegepast. Inmiddels zijn techniek, materiaal en procedure zover verfijnd, dat in meer dan negentig procent van de gevallen het beoogde doel wordt behaald. En dat is weer soepel kunnen bewegen,” aldus orthopedisch chirurg Jan Ide de Jong. Lees ook het artikel wanneer een knie-prothese overwogen moet worden en welke 8 vragen u moet stellen voor de vervanging.

Operatie knieprothese

Zoals u in het artikel over soorten knieprotheses kunt lezen, kan een knie geheel op gedeeltelijk vervangen worden. De meest voorkomende procedure is het plaatsen van een totale knieprothese, waarbij beide zijden – boven en onderkant – van het kniegewricht worden vervangen. De operatie neemt gemiddeld één uur in beslag. U krijgt tijdens de ingreep antibiotica om het risico op infecties te beperken.
“De orthopedisch chirurg maakt de voorkant van de knie met een verticale snee van ongeveer 20 centimeter open. Vervolgens zal hij de beschadigde gewrichtsvlakken verwijderen. Met behulp van orthopedische instrumenten worden de bot-uiteinden van de gewrichten zo gevormd, dat de proefprothese precies past en de definitieve prothese dus goed verankerd kan worden,” legt De Jong uit. “Daarna zal de chirurg beide metalen delen met botcement vastlijmen. Tot slot wordt een kunststof schijf – de vervanging van de meniscus zou je kunnen zeggen – tussen de metalen delen van de prothese aangebracht. De knieschijf wordt in meerderheid van de gevallen niet vervangen, tenzij het écht nodig is. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij ernstige reumatoïde artritis of een vergaande vorm van knieschijf-slijtage.”

Herstel operatie knieprothese

De tijd dat u lang in het ziekenhuis moest blijven om te herstellen van een knie-vervangende operatie ligt al lang achter ons. Meestal mag u de volgende dag al naar huis. Voorwaarde is wel, dat u de nieuwe knie al behoorlijk kan belasten en buigen. In principe mag u op de dag van de operatie zelfs al uw kniegewricht belasten. Dat gebeurt dan onder begeleiding van de fysiotherapeut, die met u buig- en strekoefeningen zal doen. De volledige revalidatie duurt ongeveer een jaar. Vooral het eerste half jaar kan de knie nog gevoelig zijn en geregeld warm en dikker worden na meer belasten. Tevens kunnen sommige patiënten enige tijd last van de knieschijf hebben. Ook kan de wond geïrriteerd raken door het buigen en strekken. Dit gaat eveneens gepaard met zwelling en warmte in en rond de knie. “Deze klachten verdwijnen uiteindelijk weer vanzelf,” zegt Jan Ide de Jong.

Resultaat operatie kunstknie

De postoperatieve pijn is behoorlijk, dus goede pijnstilling is noodzakelijk in de eerste zes weken na de operatie. De genezing ‘van binnen’ duurt zeker zes maanden en het duurt gemiddeld genomen een jaar voordat de knie een beetje als ‘eigen’ beschouwd gaat worden.
De Jong: “Dat betekent dat u weliswaar geleidelijk steeds actiever kunt worden, maar nog wel tegen grenzen van belastbaarheid aanloopt in het eerste jaar na de operatie. Slechts een kwart van de patiënten kan na een jaar weer hetzelfde activiteitsniveau bereiken als voor de operatie. Meer dan negentig procent van alle mensen met een nieuwe knie geeft twaalf maanden na de operatie aan redelijk tot zeer tevreden te zijn over het resultaat. “Het voelt aan als de eigen knie” kan echter een bescheiden percentage van 10% van de populatie zeggen. En helaas is toch nog zeven procent van de mensen die een knie-vervangende operatie heeft ondergaan uiteindelijk zeer ontevreden over het eindresultaat.”

Complicaties operatie knieprothese

Complicaties na een operatie komen altijd voor, dus ook bij deze procedure. In minder dan twee procent van de gevallen ontstaat er een postoperatieve wondinfectie die gepaard gaat met koorts, roodheid, zwelling, bloeding en toename van de pijn rond het operatiegebied.
“Maar er zijn meer risico’s. Als gevolg van de operatie kunnen bloedstolsels in de benen of longen – dat noemen we trombose – ontstaan. Heel soms kunnen tijdens de ingreep zenuwen beschadigd raken, waardoor gevoelloosheid of zwakte kan optreden. Vaker patiënten klagen over aanhoudende gevoeligheid en stijfheid, vooral in het eerste jaar. Goede postoperatieve begeleiding is dus heel belangrijk en bij twijfel moet u altijd contact zoeken met uw orthopeed,” benadrukt De Jong.
Heel soms is dus onmiddellijk medische hulp noodzakelijk. Na vele jaren kunnen de implantaat-oppervlakken van een knieprothese gaan slijten. Ook kunnen er hechtingsproblemen optreden tussen de metalen delen van de prothese en het bot.
“Dit heeft als gevolg dat de componenten los raken. Meestal gebeurt dit na 13 tot 18 jaar. Het is daarom raadzaam om heel af en toe een röntgenfoto te laten maken van uw prothese. Dit met het doel om de toestand van uw implantaat te kunnen beoordelen en eventuele loslatingsproblemen op tijd te kunnen zien aankomen,” adviseert De Jong.

Vragen aan orthopeed Jan Ide de Jong

Hieronder een selectie van vragen over de knie-operatie die orthopeed Jan Ide de Jong heeft ontvangen én beantwoord. Staat uw vraag er niet bij en moet deze écht beantwoord worden door een arts?
Stel dan direct uw vraag aan orthopeed Jan Ide de Jong over de knie-operatie.

Kan ik mijn knieoperatie uitstellen door het slikken van pijnstillers?

Ik wil mijn knieoperatie zo lang mogelijk uitstellen. Mijn orthopeed heeft de foto’s bekeken. Hij besloot eerst een knie-injectie te geven. Dit had echter weinig resultaat. De orthopeed liet de keuze aan mezelf. De pijn valt af en toe mee en slik dan diclofenac. Ik ben inmiddels 72 jaar en er is al eerder een knie vervangen. Mijn vraag is: kan ik hiermee doorgaan of is een operatie noodzakelijk?
Zo kun je wel even doorgaan. De klachten en eventueel de stand van het been zullen bepalend zijn wanneer er geopereerd moet gaan worden. Probeer in deze fase natuurlijke ontstekingsremmers als vloeibare groenlipmossel, curcumine of zwarte bes-blad uit. Kuur met deze middelen minimaal 80 dagen om te kijken of het effect heeft.

Ziekenhuisbacterie

Ik heb een ziekenhuisbacterie in mijn knie gekregen na een meniscusoperatie. Nu vijf jaar geleden. Deze bacterie kwam vele malen terug. Resultaat: kraakbeenschade en minder buiging in de knie. Ik train veel en heb regelmatig fysiotherapie. Een of twee keer per jaar wordt mijn knie warm en dik en kan ik nauwelijks lopen. De pijn is dan ondragelijk. De orthopeed kan de oorzaak niet achterhalen. Mijn fysiotherapeut heeft zo langzamerhand het idee, dat er toch nog iets ‘bacterieels’ speelt in mijn knie. Ik ben bang dat als ik ooit een prothese moet hebben, er dan misschien een bacterie losbreekt die niet meer te remmen is. Wat voor advies heeft u?
Er is hier waarschijnlijk sprake van een chronische en recidiverende opvlammende infectie van de knie. Een prothese plaatsen in de toekomst lijkt mij een risicovolle ingreep met grote kans op meer problemen. Wellicht is het na uitgebreid en herhaaldelijk schoonmaken van het gewricht, stijf zetten de enige begaanbare weg. Ik adviseer u om eens naar een Academisch Ziekenhuis in uw omgeving te gaan.

Invloed weer op knieprothese

Ik heb sinds kort een nieuwe knie. Ik heb al veel pijn moeten doorstaan. Normaal kan ik alweer lopen met krukken of een rollator. Maar nu met dat warme weer kan ik praktisch niet meer lopen van de pijn. Welke invloeden hebben de weersomstandigheden op de knie?
Nee, het weer heeft er niets mee te maken. Of u moet door de bliksem worden getroffen, waardoor de metalen knieprothese los gaat zitten. Maar even serieus. U moet met uw knie terug naar de specialist. Die gaat normaal gesproken zijn werk doen: röntgenfoto’s, bloedonderzoek, scan, puncties en kweken. Dus eerst proberen een oorzaak vast te stellen. Daarna kan een behandeling bepaald worden.

Strakke band om knie

Ik heb sinds 8 weken een kunstknie. Ik oefen dagelijks erg goed, zowel buigen als strekken. Alleen heb ik al die tijd het gevoel dat er een soort strakke band om mijn knie zit. Heb gehoord dat dit met de tijd weggaat. Weet u precies hoe dit komt?
Dat bandgevoel is redelijk normaal en verdwijnt meestal met een half jaar. De oorzaak is de zwelling van de knie na zo’ n operatie.

Speling in kunstknie

Ik heb al 14 jaar een kunstknie. Nu zit er speling in, waardoor ik veel pijn heb en ook last krijg van mijn enkel. Echter het plaatsen van een nieuwe knie wil mijn orthopeed niet doen, omdat ik in 2018 8 chemokuren heb gehad. Is het verstandig om een nieuwe knie te plaatsen of moet ik pijnstillers gaan slikken?
Maak eerst een afspraak met de anesthesist of hij problemen verwachten bij de narcose. Zo niet, dan retour naar de orthopeed, want verder is het vooral een technische uitdaging. Niet elke orthopeed doet de zogenaamde knie-revisie operaties (oude knie eruit, een nieuwe terugplaatsen). Zoek dus de juiste specialist bij jou in de buurt. Tenslotte: wellicht is de infectiekans iets verhoogd vanwege de voorgeschiedenis en het feit dat het een revisie bedraagt. Maar dat is een risico wat je moet nemen. Opereren zonder risico’s bestaat niet. Onder aan de streep is het een afweging die je zelf moet nemen. Kan ik er nog mee omgaan en leven of is zo verder gaan helemaal niets? Op grond van die laatste afwegingen moet je eerst voor jezelf de keus maken. Daarna stapsgewijs het rijtje afwerken om tenslotte de operatietafel te bereiken.

Knieprothese en stijfheid

In juli 2013 heb ik een rechter knieprothese gekregen. De prothese werkt goed maar er is een enorme stijfheid rond de knie aanwezig, waardoor ik slecht loop. Ben al enkele keren terug geweest naar de chirurg maar zijn laatste advies was: u heeft pech gehad. Ik was een lange afstandswandelaar en kan nu net nog drie kwartier lopen met wandelstokken. Mijn vraag is of een revisie van de knie een optie is en of de pijnlijkheid van de rechter heup met die slecht functionerende knie te maken kan hebben.
Bij deze klachten zou ik beginnen met een bekkenfoto om de rechter heup te beoordelen, labonderzoek om een infectie uit te sluiten en eventueel een botscan met hetzelfde doel. Het heeft geen zin om over een revisie na te denken als je niet eerst de oorzaak van het probleem in kaart brengt. Anders doe je een revisie en blijkt daarna het probleem niet opgelost. Kortom; diagnostiek laten doen en dan verder praten.

Stijfheid na plaatsen nieuwe knie

Anderhalf jaar geleden heb ik een nieuwe knie gekregen. Sindsdien heb ik voortdurend last van stijfheid door het gehele been en ook pijn aan de binnenkant van de knie. Ik heb artrose in mijn rug en daar ben ik nu 4 keer voor behandeld bij de pijnbestrijding. Het helpt echter allemaal niks. Zijn dit bekende verschijnselen?
Dit zijn geen bekende verschijnselen als bijwerking van een knieoperatie. Er zijn diverse opties: de rug – waar reeds aandacht aan besteed wordt – toch een probleem van de knieprothese zelf of andere oorzaken zoals vaatproblemen, heup slijtage etc.

Pijn na plaatsing knieprothese

Heb 2 jaar geleden een nieuwe knie gekregen. Maar ik blijf pijn houden en ik kan niet normaal functioneren. De reumatoloog vindt dat ik met mijn leeftijd rekening moet houden.
Pijn hoort erbij de eerste 4-8 maanden, maar als de operatie langer geleden is moet de orthopeed op zoek gaan naar een oorzaak. Infectie? Heup artrose? Knieschijf artrose omdat die niet vervangen is? Toch loslating om mechanische redenen? Veel uitzoek werk, maar wel doen. Als er niets te vinden is, dan is dit het eindstation. Of toch besluiten tegen hoge risico’s en zonder succes garantie, het ding eruit te halen.

Problemen met nieuwe knie

Sinds een paar jaar heb ik twee nieuwe knieprotheses. Mijn eerste knie die de slechtste was is het beste gelukt die is gewoon perfect. Mij rechterknie die hebben ze moeten opnieuw doen, omdat die gedeeltelijk uit de kom schoof. Dat is in orde gekomen, maar ik heb met die knie nog altijd problemen als ik mijn benen omhoog moet leggen. Dan valt na een tijdje mijn onderbeen omver. Wat kan ik hieraan doen?
Volgens mij er te veel instabiliteit in de huidige prothese door niet goed meer functionerende kniebanden. De prothese zelf geeft dan door zijn ontwerp ook te weinig stabiliteit meer. Afhankelijk van de leeftijd zou een ander soort knieprothese geplaatst kunnen worden, maar dat betekent helaas weer een operatie. In dit geval de derde ingreep aan één knie. Daar wordt u niet blij van, maar veel andere opties zijn er niet vrees ik.

Injectie in kunstknie

Ik heb sinds 7 maart 2016 een knieprothese. Vanaf dag één zijn er problemen. Kan nu ondanks 3 x per week fysiotherapie, nog steeds niet doorbuigen. Ik heb maandenlang koorts gehad en de ontstekingswaardes waren erg hoog. Momenteel is mijn temperatuur normaal en de ontstekingswaardes ook. Nu is het plan om een injectie in de knie te geven. De internist wil dat doen met prednison en de orthopeed met Corticosteroïd. Mijn vraag is nu, kan dit überhaupt wel in een kunstknie? En kan ik daarna de knie beter bewegen?
Allereerst de prik. Beide specialisten bedoelen hetzelfde, maar gebruiken andere namen. En ja, je kunt prikken in een gewricht met een kunstknie. Maar als ik uw verhaal zo lees, bestaat de kans dat er sprake is van een chronische infectie van de kunstknie. Als de arts dan toch in de knie prikt, adviseer ik een beetje vocht op te vangen voor een kweek en vervolgens de Synovasure test te doen, die door Zimmer Biomet wordt geleverd. De uitslag van deze laatste test is zeer betrouwbaar en kan veel informatie opleveren en wellicht het moeizame traject goed verklaren. Overleg met uw orthopeed hierover is mijn advies.

Besmetting op halve prothese

Kan met zekerheid een knieprothese laten plaatsen nadat ik al twee besmettingen heb gehad op een halve prothese?
Ja, dat kan mits er zorgvuldig wordt voorbereid en geaccepteerd wordt dat er een klein risico op een nieuwe infectie blijft bestaan.

Waarom wel of geen last van prothese?

Waarom heeft de een na een knieprotheseoperatie nauwelijks pijnklachten en heeft de ander na een jaar nog steeds pijn. Zelfs als de beweeglijkheid van de knie met prothese goed is.
Geen mens is hetzelfde en iedereen reageert anders op een zelfde soort ingreep. Ja, het komt dus voor. Maar: wees bedacht op andere problemen:
is er een laaggradige infectie aanwezig?
is de stand van de prothese wel optimaal?
is de knieschijf ook vervangen of juist niet?
is de hechting van het botcement in orde?
Kortom, best een hoop vragen die eerst beantwoord moeten worden voordat je zegt: het is niet anders en ik kan er niets aan verbeteren.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen