Acht vragen die u moet stellen voor een knievervanging

Deze content is medisch beoordeeld door orthopedisch chirurg Drs. J.I. de Jong. Jan Ide is reeds 35 jaar orthopeed en werkt bij de OPC Kliniek.

De orthopeed stelt u voor om uw door artrose aangetaste kniegewricht te vervangen door een kunstprothese. Maar veel tijd heeft u niet om dit goed tot u door te laten dringen en de juiste vragen aan uw arts te stellen. Binnen tien minuten staat u immers weer aan de andere kant van de spreekkamerdeur. Gebruik de tijd daarom goed door deze acht vragen aan uw arts te stellen.

Bij beginnende en matige artrose kunt u zelf nog veel doen om de pijn en stijfheid te verlichten. Denk daarbij aan meer bewegen, overtollige kilo’s verliezen en natuurlijke ontstekingsremmers nemen, zoals vloeibare groenlipmossel, curcumine en/of zwarte bes-blad. Maar uiteindelijk komt er een moment dat de orthopeed een knieprothese gaat voorstellen. Deze beslissing kan voor u zeer stressvol zijn. Bovendien heeft u weinig tijd om tot een besluit te komen, want een spreekuur bij een specialist mag tegenwoordig maximaal tien minuten duren. Gebruik deze tijd efficiënt door deze acht vragen op hem of haar af te vuren.

1) Welk type knieoperatie is geschikt voor mij?

Het type knieoperatie dat uw chirurg aanbeveelt, hangt van veel factoren af. Zo spelen de ernst van de gewrichtsslijtage, uw leeftijd en lichamelijke conditie mee. Mogelijke chirurgische opties zijn:

  • totale knievervanging
  • gedeeltelijke knieprothese
  • knie-osteotomie-operatie
  • artroscopie van de knie
  • kraakbeenreparatie en -restauratie

Totale knievervanging is de meest aanbevolen optie. Deze operatie heeft namelijk het hoogste slagingspercentage.

2) Wat zijn mijn vooruitzichten na de knieoperatie?

Het is belangrijk om vooraf te weten wat u van een knieoperatie kunt verwachten. Dus vraag of de pijn na de operatie zal verdwijnen, of u uw knie weer volledig kunt gebruiken en of u bepaalde sporten of activiteiten niet meer kunt doen.

3) Wat zijn de mogelijke complicaties bij een knieoperatie?

Het risico op complicaties bij knieoperaties is laag, maar ze kunnen altijd optreden. Denk daarbij aan bloeding, infectie, embolie en schade aan de knie of het omliggende weefsel. Bespreek dit vooraf met de chirurg.

4) Kan ik zelf iets doen om de kans op een succesvolle operatie te vergroten?

De orthopedisch chirurg kan u adviezen geven die de kans op een goed resultaat vergroten. Zo kan hij u vragen om oefeningen te doen om de spieren rond de knie de versterken, overtollig gewicht te verliezen en/of te stoppen met roken. Onderzoek heeft aangetoond dat roken het resultaat van een knievervanging negatief kan beïnvloeden.

5) Hoeveel pijn voel ik na de operatie?

De orthopeed kan u vertellen hoeveel pijn normaal is na zo’n operatie. Dit kan uw angst verlichten tijdens de eerste dagen na de operatie, wanneer het pijnniveau piekt. De arts kan uw ook vertellen welke medicijnen u moet gaan gebruiken om de pijn en zwelling onder controle te houden.

6) Hoe lang duurt het herstel na mijn knieoperatie?

Hersteltijdlijnen variëren aanzienlijk. Bij een totale knievervanging kan het bijvoorbeeld zes tot acht weken totdat u weer over kunt gaan tot de dagelijkse routine. Maar een volledig herstel zal waarschijnlijk langer duren. Vraag of u een rollator of krukken nodig heeft, zodat u die alvast in huis kunt halen.

7) Hoeveel fysiotherapie moet ik doen na de operatie?

Fysiotherapie is essentieel voor het herstel van de meeste knieoperaties. Dit kost echter tijd en moeite. Vraag of uw arts een inschatting kan maken hoeveel behandelingen van een fysiotherapeut nodig zijn.

8) Wat gebeurt er als ik de operatie 6 tot 12 maanden uitstel?

Nadat u deze vragen aan uw specialist heeft gesteld, denkt u misschien dat het handiger is om de operatie met een paar maanden uit te stellen. De arts kan u vertellen of dit geen probleem is of dat uitstellen van de operatie negatieve gevolgen kan hebben. Dat bijvoorbeeld de gewrichtsschade ernstiger kan worden, waardoor de kans op een succesvolle operatie afneemt.

Lees alles over een knieprothese

Bewegen zonder Pijn heeft een aantal artikelen geschreven met veel informatie over een knieprothese. In deze artikelen geeft de bekende orthopeed Jan Ide de Jong veel informatie over het ideale moment van gewrichtsvervanging, de soorten knieprotheses die er zijn en hoe zo’n operatie verloopt. Zo kunt u zicht tot in de details voorbereiden op zo’n operatie.

Knie-artrose: wanneer moet een prothese overwogen worden?

Orthopedisch chirurg Jan Ide de Jong: “Welke soort knieprothese is voor u de beste?”

Orthopeed Jan Ide de Jong: “Meer dan negentig procent van de mensen tevreden over nieuwe knie”

 

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen