Roken en overgewicht staan behandeling reumatoïde artritis in de weg

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 7 jul 2016

Patiënten met reumatoïde artritis zouden er goed aan doen om te stoppen met roken en naar een gezond lichaamsgewicht af te slanken. Dit zou de kans op succes van de behandeling kunnen maximaliseren. Dit is het dwingende advies van professor Susan Bartlett van de McGill Universiteit in Montreal. In een studie constateerde zij dat de behandeling in het beginstadium van reumatoïde artritis minder succesvol is bij mensen die roken en te zwaar zijn.

Significant minder effect

roken overgewicht reumaBartlett onderzocht de impact van roken en overgewicht op reumatoïde artritis. Zij selecteerde 1008 patiënten waar de ziekte net geconstateerd was en volgde deze groep drie jaar lang. Onder de mannen was 30 procent zwaarlijvig en 20 procent een roker. Ook 30 procent van de vrouwen was veel te zwaar, maar rookte met 15 procent iets minder. In deze Canadese studie werd aangetoond dat roken en drinken het effect van een behandeling significant kan verminderen. Zowel bij mannen als vrouwen.

Symptomen overwinnen

De kans op het duurzaam verminderen van de ziekteverschijnselen bij een niet-rokende man met een gezond lichaamsgewicht lag op 41 procent binnen drie jaar. Voor zwaarlijvige rokers was dat slechts 15 procent. Het aanpassen van de leefstijl moet volgens Bartlett dan ook een belangrijke speerpunt in de behandeling zijn. Stoppen met roken en het verminderen van het overgewicht is volgens haar een belangrijke stap om de symptomen van reumatoïde artritis te overwinnen.

Bron

Zie een bericht op de website van Science Daily (Engelstalig).

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.