Zes gezondheidsvoordelen van Zwarte bes-blad

Ribes nigrum – beter bekend onder de naam Zwarte bes – wordt wereldwijd gekweekt om de vruchten. Ook de bladeren komen steeds meer in de belangstelling te staan. Deze blijken een grote waarde te hebben als geneeskrachtig kruid. In dit artikel zetten we de zes belangrijkste gezondheidsvoordelen van het Zwarte bes-blad voor u op een rijtje.

1) Versterkt het immuunsysteem

De bladeren van de Zwarte bes bevatten net als de vruchten een grote hoeveelheid vitamine C. Ze helpen dus het immuunsysteem sterker te maken en de weerstand tegen griep, verkoudheid en infecties op te bouwen. Recente studies melden verder, dat Zwarte bes-bladeren over krachtige antivirale eigenschappen beschikken. Het extract kan helpen om het binnendringen van het griepvirus Influenza A te voorkomen.

2) Remt ontstekingen

Zwarte bes-blad bevat een hoge concentratie proanthocyanidinen. Dit is een donkerblauwe kleurstof die de activering van ontstekingsbevorderende componenten in het immuunsysteem onderdrukken. Het is dus net als vloeibare Groenlipmossel of Curcumine een krachtige natuurlijke ontstekingsremmer bij onder andere artrose, reumatoïde artritis en jicht.

3) Goed voor de ogen

De proanthocyanidinen in Zwarte bes-blad verhogen de bloedstroom in de ogen en de optische zenuwen. Zo beschermt het extract tegen verlies van gezichtsvermogen bij veroudering en kan het de vermindering van het gezichtsveld bij mensen met een glaucoom vertragen.

4) Goed voor hart- en bloedvaten

Zwarte bes-blad geeft bescherming tegen hart- en vaatziekten. Het kan het risico op verschillende cardiovasculaire problemen verminderen, zoals een hartaanval of beroerte. De proanthocyanidinen verlagen de slechte LDL-cholesterol en verhogen de goede HDL-cholesterol. Verder is Zwarte bes-blad rijk aan Kalium. Dit mineraal is een natuurlijke vaatverwijder. Dit helpt bij het reguleren van een de bloeddruk. Bovendien voorkomen de antioxidanten in Zwarte bes-blad dat vetstoffen – die met het bloed worden meegevoerd – gaan oxideren. Zo wordt het proces van aderverkalking vertraagd of voorkomen.

5) Goed voor de hersenen

Zwarte bes-blad verbetert het geheugen en concentratievermogen. Dit gezondheidsvoordeel is vooral toe te schrijven aan de aanwezigheid van ijzer in het extract. Dit mineraal verhoogt namelijk de zuurstoftoevoer naar iedere cel in de hersenen.

6) Helpt tegen bloedarmoede

Het IJzer in Zwarte bes-bladeren helpt eveneens bij de vorming van rode bloedcellen en maakt het bloed zuurstofrijker. Dit vermindert het risico op bloedarmoede. Veel voorkomende symptomen van deze aandoening zijn vermoeidheid, duizeligheid, bleke huid, hoofdpijn en een onregelmatige hartslag.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen