Artrose AC-gewricht

Deze content is medisch beoordeeld door orthopedisch chirurg Drs. J.I. de Jong. Jan Ide is reeds 35 jaar orthopeed en werkt bij de OPC Kliniek.

Heeft u ook moeite met het vastgespen van uw autogordel? Voelt u pijn aan de voorkant van uw schouder als u deze beweging maakt? Dan heeft u mogelijk last van slijtage aan het AC-gewricht in uw schouder. Veel mensen gaan pas naar de huisarts als ze niet meer op de aangetaste kant kunnen slapen. Beter is om bij de eerste symptomen dit gewricht te laten onderzoeken om de progressie te vertragen.

Slijtage kraakbeen tussen sleutelbeen en schouder

Heeft u pijn aan de bovenkant van uw schouder en neemt deze toe als u met een gestrekte arm horizontaal de andere schouder probeert aan te raken? Dezelfde beweging die u bijvoorbeeld maakt als u in de auto de veiligheidsgordel vast probeert te gespen? Dan kan dit een teken zijn van artrose aan het acromioclaviculaire gewricht, dat kortweg AC-gewricht wordt genoemd. Deze aandoening komt vaak voor bij mannen en vrouwen van 40 jaar en ouder.
De klachten vorderen zich heel geleidelijk. De pijn lijkt na verloop van tijd wat af te nemen, maar komt na een periode in een meer hevige vorm terug. Veel mensen schrijven de pijn en stijfheid in de schouder in eerste instantie toe aan gebrek aan lichaamsbeweging of het ouder worden. Toch is het belangrijk om de symptomen van artrose aan het AC-gewricht vroegtijdig te herkennen. Door aanpassing van de activiteit en een behandeling kan de progressie soms vertraagd worden.

↳Inhoudsopgave artrose AC-gewricht

Hoe ontstaat artrose aan AC-gewricht?
Wat zijn de symptomen van artrose aan het AC-gewricht?
Diagnose artrose AC-gewricht
Behandeling artrose AC-gewricht
Operatie bij artrose AC-gewricht
Oefeningen bij artrose AC-gewricht

Hoe ontstaat artrose aan AC-gewricht?

Het sleutelbeen is het bot dat het borstbeen met uw schouder verbindt. Dit is vrij stevig en is enigszins in een S-vorm gebogen. Dit bot maakt het samen met het schouderblad mogelijk om met uw arm draai- en hefbewegingen te maken. De verbinding tussen het sleutelbeen (clavicula) en het schouderdak (acromion) is opgebouwd als een echt gewricht met kapsel en kraakbeenvlakken. Dit wordt het acromioclaviculaire gewricht of kortweg het AC-gewricht genoemd. Met name zal bij het heffen van de arm het sleutelbeen in het AC-gewricht een bescheiden draaiende beweging moeten kunnen maken ten opzichte van het schouderdak.
Net als in alle andere gewrichten kan ook hier slijtage – lees artrose – optreden. Dit kan het gevolg zijn van een oude blessure of door gebruik van dit gewricht door de jaren heen. U beweegt uw schouders gedurende de dag immers voortdurend bij alles wat u doet. Daardoor komt er veel spanning op het AC-gewricht te staan en neemt de kans op slijtage van het kraakbeen toe. Naarmate het kraakbeen verder degenereert, wordt het ruw en rafelig. De dikte van deze beschermende glijlaag neemt af, waardoor de ruimte tussen het sleutelbeen en het schouderbeen afneemt. Uiteindelijk gaan de botten pijnlijk over elkaar wrijven en kunnen er benige verdikkingen rond het gewricht ontstaan. In een poging om de schade te herstellen en de druk op de gewrichtsvlakken beter te verdelen, maakt het lichaam namelijk botweefsel – osteofyten genaamd – waardoor het gewricht dikker en knobbeliger wordt.

Wat zijn de symptomen van artrose aan het AC-gewricht?

De pijn die ontstaat in het AC-gewricht kan uitstralen naar de rest van de schouder en arm. De pijn kan zich ook verspreiden naar de basis van de nek wat soms ook voor hoofdpijn kan zorgen. Het gebied rond het gewricht kan stijf worden als het een lange periode niet gebruikt wordt. Dit wordt beter na wat beweging. Het liggen op de aangedane schouder kan pijnlijk zijn. Veel mensen besluiten dan ook pas naar de huisarts te gaan wanneer de nachtrust door schouderpijn wordt verstoord. Bij vergaande slijtage van het AC-gewricht kan er bot-op-bot contact ontstaan. Dan raken de omliggende zachte weefsels – slijmvlies, banden en pezen – geïrriteerd en kunnen er ontstekingen ontstaan. Dit gaat gepaard met zwellingen aan de boven- en voorkant van de schouder. Bij artrose aan het AC-gewricht kan de schouder een klikkend, knappend of krakend geluid produceren wanneer er spanning wordt uitgeoefend. De medische term voor dit – overigens onschuldige – symptoom is: crepitus.

Diagnose artrose AC-gewricht

De orthopeed zal een diagnose stellen aan de hand van vragen en een lichamelijk onderzoek. Hij of zij kan ook besluiten een röntgenfoto te maken om de artrose aan het AC-gewricht te bevestigen. Op zo’n foto is geen kraakbeen te zien, maar wel de afstand tussen het sleutelbeen en het schouderdak. Hoe dichter beide botdelen bij elkaar liggen, hoe dunner het kraakbeen. Ook kunnen op een röntgenfoto de eerder beschreven osteofyten worden waargenomen.

Behandeling artrose AC-gewricht

In het beginstadium van artrose aan het AC-gewricht zal de arts voor een conservatieve behandeling kiezen. Er wordt dus nog niet geopereerd. Het advies zal zijn om de schouder vooral veel rust te geven. Dus uitsluitend bewegen binnen de pijngrens, het gewricht niet overbelasten en geen zware voorwerpen optillen. Daarnaast kunnen ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) worden voorgeschreven. Gebruikt u die liever niet vanwege de bijwerkingen, dan kunt ook kiezen voor vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad. Dit zijn natuurlijke ontstekingsremmers waarvan tot op heden nog geen schadelijke neveneffecten zijn gemeld. Veel mensen met gewrichtsklachten gebruiken deze natuurlijke ingrediënten naar tevredenheid bij uiteenlopende vormen van artrose. Een andere mogelijkheid is een injectie met het pijnstillende en ontstekingsremmende hormoon corticosteroïden in het schoudergewricht. Het effect van zo’n injectie is wisselend van kort naar soms ook maandenlang.

Operatie bij artrose AC-gewricht

Wanneer een conservatieve behandeling geen of onvoldoende resultaat geeft of bij vergaande slijtage, kan de orthopeed een operatie voorstellen. De eerste optie is een laterale clavicula resectie. Tijdens deze ingreep verwijdert de chirurg het uiteinde van het sleutelbeen in het AC gewricht. Daardoor ontstaat er meer ruimte in het AC-gewricht. De tweede mogelijkheid is een artroscopie van de schouder. Bij zo’n kijkoperatie heeft de chirurg de mogelijkheid om via twee kleine steekgaatjes het gewricht schoon te maken. Het effect is ook hier doorgaans tijdelijk.

Oefeningen bij artrose AC-gewricht

Hier volgen enkele oefeningen die kunnen helpen om de schouder soepel te houden en de spieren te versterken. Dit kan de pijn verlichten. Bij het uitvoeren van deze oefeningen moet u geen pijn voelen. Bij sommige van deze oefeningen heeft u een stok of Pvc-buis nodig. Deze moet minimaal 1 centimeter langer zijn dan de breedte van uw schouders.

Nekrotatie

Ga op een stoel zitten. U staat vervolgens op met rechte rug, schouders en hoofd. Houd uw kin horizontaal en draai uw hoofd langzaam naar rechts. Houdt deze positie 15 tot 30 seconden vast. Breng uw hoofd terug naar het midden en herhaal deze oefening met uw hoofd naar links. Doe deze oefening twee tot vier keer per kant.

Schouderrollen

Ga op een stoel zitten. Rol uw schouders eerst omhoog en dan naar beneden. Doe dit in een vloeiende, cirkelvormige beweging. Herhaal deze oefening twee tot vier keer.

Nek strekken

Ga op een stoel zitten, terwijl u recht voor u uit kijkt. Laat uw hoofd naar de rechterschouder zakken, terwijl u uw linkerschouder op zijn plaats houdt. Houdt deze positie 15 tot 30 seconden vast. Breng uw hoofd weer terug naar de starthouding. Herhaal deze oefening twee tot vier keer per kant.

Schouderblad duwen

Ga rechtop staan met uw schouders langs uw zij. Duw uw schouderbladen zonder ze op te heffen zo dicht mogelijk bij elkaar. Houdt deze positie zes seconden vast en laat dan los. Herhaal deze oefening acht tot twaalf keer.

Schouderflexie

Voor deze oefening heeft u een stok nodig. Ga nu comfortabel op uw rug liggen en buig uw knieën, maar houdt uw voeten stevig op de grond houdt. Pak de uiteinden van de stok in uw handen, houd uw ellebogen recht en uw handpalmen naar de grond gericht. Hef langzaam uw armen boven uw hoofd, totdat uw een rek voelt in uw borst, rug en schouders. Houdt deze positie 15 tot 30 seconden vast. Breng uw armen weer terug naar de starthouding. Herhaal deze oefening twee tot vier keer.

Schouderverlenging

Ook deze oefening doet u met een stok. Ga rechtop staan en houdt de stok met beide handen achter uw rug vast. Uw handen moeten op schouderbreedte geplaatst worden met de handpalmen van uw lichaam af gericht. Beweeg de stok naar achteren, dus van uw lichaam af. Probeer dit zover mogelijk te doen zonder pijn te voelen. Houd deze positie zes seconden vast. Breng u armen weer terug naar de oorspronkelijke positie. Herhaal deze oefening acht tot twaalf keer.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen