Kan een injectie met buikvet artrose verlichten?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 27 jan 2022

Vermogende artrosepatiënten uit het Verenigd Koninkrijk kunnen deze controversiële behandeling al ondergaan. Een injectie met eigen buikvet om het beschadigde kraakbeen weer te herstellen. Wetenschappers vinden dat deze behandeling eerst goed moet worden onderzocht. In Denemarken is dan ook recent een studie naar deze methode gestart.


In diverse privéklinieken in Londen is het al mogelijk: artrose behandelen met een injectie met eigen buikvet. Deze methode wordt als controversieel aangemerkt, omdat er geen bewijs is dat dit effectief is. Het Hvidovre University Hospital in Denemarken is nu gestart met een nieuw onderzoek, waarbij 120 patiënten met knieartrose worden geïnjecteerd met buikvet of een nepsubstantie. Over een jaar zullen de niveaus van pijn en stijfheid bij de twee groepen met elkaar worden vergeleken. Dan zal blijken of deze behandeling werkt of niet.

Beschadigde gewrichten

Een injectie met buikvet lijkt misschien een onwaarschijnlijke optie, maar deze substantie is rijk aan stamcellen die in verschillende soorten weefsel kunnen veranderen. Dus in theorie ook in kraakbeencellen, zodat de beschadigde gewrichten gerepareerd kunnen worden. Artsen zeggen dat er meer klinische studies nodig zijn om aan te tonen dat deze behandeling werkt voordat het op grote schaal kan worden toegepast. Het ziekenhuis in Denemarken heeft daartoe nu het initiatief genomen.

Aanmaak kraakbeencellen

De hele procedure neemt nog geen 60 minuten in beslag. Onder plaatselijke verdoving wordt via liposuctie vet uit de buik opgezogen. Dit wordt vervolgens gereinigd om eventuele onzuiverheden – zoals bloed – te verwijderen. Het stamcelrijke vetweefsel wordt vervolgens in het aangetaste kniegewricht geïnjecteerd. Er wordt gehoopt dat de stamcellen vervolgens veranderen in chondroblasten die uitgroeien tot chondrocyten. Dit zijn de belangrijkste componenten van kraakbeenweefsel. Onderzoekers vermoeden dat een buikvetprik ook artrose in andere gewrichten kan bestrijden, zoals enkel, schouder en pols.

“Stamcellen kunnen nuttig zijn bij artrose”

“Ik twijfel er niet aan dat het gebruik van stamcellen nuttig kan zijn bij de behandeling van deze slopende aandoening,” zegt orthopedisch chirurg Mike McNicholas, die verbonden is aan het Liverpool University Hospital. “Helaas bieden sommige privéklinieken in Engeland deze behandeling aan voordat het goed onderzocht is. De patiënten betalen een hoge prijs voor een therapie, waarvan het voordeel nog niet bewezen is. Innovatie is mooi, maar de werking moet wel eerst aangetoond worden in een robuuste wetenschappelijke studie.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.