Artrose in de pols

Deze content is medisch beoordeeld door orthopedisch chirurg Drs. J.I. de Jong. Jan Ide is reeds 35 jaar orthopeed en werkt bij de OPC Kliniek.

Als de polsen steeds meer pijn gaan doen…

Artrose polsDe pols is het gewricht dat de arm met de hand verbindt. Het is een complex gewricht dat bewegingen in alle richtingen mogelijk maakt. Bij bijna alle bewegingen die we met de hand maken, is het polsgewricht betrokken. Aardappelen schillen, typen op een toetsenbord, onkruid wieden en autorijden zijn stuk voor stuk voorbeelden van activiteiten die moeilijk uitvoerbaar zijn zonder goed beweegbare polsgewrichten. Ze worden dus gedurende de dag zeer intensief gebruikt. Wanneer de pols pijn gaat doen, kunnen veel handelingen niet meer goed worden uitgevoerd. Dat betekent, dat we beperkt worden in ons dagelijks functioneren. Ook het polsgewricht kan aangetast worden door artrose.

Recent nieuws over artrose in de pols

Hoe zit het polsgewricht in elkaar?

Het polsgewricht verbindt de uiteindes van het spaakbeen en de ellepijp met acht handwortelbeentjes. Deze botten zijn bedekt met een laagje kraakbeen, zodat ze soepel ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Het polsgewricht wordt omgeven door gewrichtskapsel dat wordt ondersteund door gewrichtsbanden. De pols is nu typisch een onderdeel van het lichaam, waarvan we nauwelijks bewust zijn van het bestaan. Totdat er problemen in dit gewricht ontstaan en we ernstig beperkt worden in onze dagelijkse routine.

polsgewricht anatomie

Oorzaak artrose in de pols

Doordat de pols uit meerdere botten is opgebouwd, is dit een broos en kwetsbaar gewricht. Het is dus zeer gevoelig voor slijtage. De belangrijkste oorzaak van polsartrose is dan ook veroudering. Een natuurlijk proces dat zich in alle gewrichten kan voordoen boven de leeftijd van 50 jaar. De kraakbeenbekleding tussen het spaakbeen en de ellepijp en die van de handwortelbotjes wordt dunner en dunner en kan zelfs helemaal verdwijnen. Daardoor komt het onderliggende bot gedeeltelijk of helemaal bloot te liggen. Artrose in de pols kan ook veroorzaakt worden door een ontstekingsreactie in het gewricht, zoals bij reumatoïde artritis. Het kraakbeen wordt daardoor aangetast en gaat afbrokkelen. Meestal worden bij reumatoïde artritis beide polsen aangetast.
Artrose kan ook ontstaan na een breuk van het pols of als dit gewricht langdurig te zwaar belast is geweest.

Symptomen van artrose in de pols

Pijn in de pols kan een belangrijke aanwijzing zijn dat het gewricht is aangetast door slijtage. Het gewricht kan minder goed worden bewogen, waardoor de handfunctie beperkt wordt. Ook kunnen er zwellingen en roodheid optreden. Bij sommige mensen is er bovendien een krakend geluid te horen als de pols bewogen wordt.

Diagnose bij artrose in de pols

Bij een vermoeden van polsartrose zal de huisarts u doorverwijzen naar een orthopedisch specialist. Aan de hand van een röntgenfoto kan hij vaststellen of er sprake is van slijtage van het kraakbeen. Dat de kraakbeenlaag (gewrichtsspleet) is afgenomen is hierop duidelijk te zien. Ook is bij verder gevorderde artrose in de pols op de foto goed waarneembaar dat de vorm van het polsgewricht onregelmatig is geworden.

Polsartrose röntgen

Behandeling artrose in de pols

De meeste mensen belasten de polsen niet zwaar. In de regel zal de artrose in dit gewricht zich dus maar heel langzaam ontwikkelen. Wel is het belangrijk om de spieren rondom het polsgewricht sterk en soepel te houden. Wanneer deze goed getraind blijven, zal het versleten gewricht minder pijnlijk aanvoelen. Daarom kan de arts u doorverwijzen naar een fysiotherapeut. Hij zal starten met oefeningen om de spieren sterk te houden en de bewegelijkheid van de pols te verbeteren. Het dragen van een brace om de pols beschermt het gewricht van buitenaf. Daardoor kan de pijn aanzienlijk minder worden.

Polsbraces zijn er in diverse soorten en hebben verschillende werkingen. Polsbraces zijn te onderscheiden in vier belangrijke soorten:

  • Functionele polsbrace: Deze brace geeft de polsen ondersteuning als ze bezeerd of gewond zijn geraakt.
  • Ontlader / Offloader polsbrace: Deze brace is ontworpen om hulp en ondersteuning te bieden aan mensen die lijden aan pols artrose.
  • Rehabilitatie polsbrace: Deze brace is geschikt voor mensen die geopereerd zijn aan hun pols of aan het herstellen zijn van een blessure aan de pols. Deze brace biedt ondersteuning en voorkomt schadelijke pols bewegingen.
  • Profylactische polsbrace: Deze brace is ontworpen om de polsen te beschermen tegen blessures. Denk aan contactsporten zoals volleybal en rugby.

Bij aanhoudende pijnklachten kan de arts ook ontstekingsremmers voorschrijven. Veel patiënten stoppen echter met het gebruik van deze medicijnen vanwege de vervelende bijwerkingen. Een mogelijk alternatief zijn  de ingrediënten vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad. Dit zijn natuurlijke ontstekingsremmers die tot op heden nog geen bijwerkingen hebben laten zien.

Operatie bij artrose in de pols

Bij gevorderde artrose en bij blijvende pijn en beperkte bewegingsvrijheid kan een operatie overwogen worden. De arts zal u dan de pols-artrodese of de polsprothese adviseren. Bij een pols-artrodese wordt de pols vastgezet, waardoor de schanierfunctie verloren gaat. De handfunctie blijft echter intact. Als er een polsprothese geplaatst wordt, kan de pols zich nog wel enigszins blijven bewegen. Deze operatie kan alleen uitgevoerd worden als het bot nog van voldoende kwaliteit is.

Röntgenfoto van een polsarthrodese

Röntgenfoto van een pols-artrodese

Oefeningen bij artrose in de pols

Door regelmatig oefeningen te doen, blijven de gewrichten soepeler. Hier volgt een oefenprogramma dat speciaal gericht is op spierversterking en beweeglijkheid van de handen en polsen. Iedere oefening doet u in een serie van drie. Neem steeds 30 seconden pauze na iedere serie. Veel succes.

Spierversterkende oefening 1:

Ga een tafel zitten. Leg uw onderarmen met de palm naar beneden op het tafelblad. Til vervolgens uw handen omhoog, maar laat de onderarmen op tafel liggen. Houd deze positie 3 tellen vast en laat uw handen weer zakken.

Mobiliserende oefening 2:

Ga aan een tafel zitten met uw onderarmen en de handpalmen of het blad. Maak kootje voor kootje een vuist. Begin bij de vingertoppen. Houd de vuist 3 tellen vast en rol de vingers dan weer uit. Het is belangrijk dat u geen kracht zet bij deze oefening.

Spierversterkende oefening 3:

Ga naast een tafel zitten. Leg uw arm op het tafelblad, terwijl uw hand over de rand hangt. Maak zonder te knijpen een vuist en beweeg de hand omhoog. Houd deze positie 3 tellen vast. Na afloop van de serie van drie herhaalt u deze oefening met de andere hand.

Mobiliserende oefening 4:

Ga aan tafel zitten met de handpalmen naar boven op het tafelblad. Duw de top van uw duim één voor één tegen de top van uw andere vingers. Gebruik geen kracht.

Mobiliserende oefening 5:

Ga aan tafel zitten Steun met de ellebogen op het tafelblad en duw uw handpalmen tegen elkaar. Schuif de ellebogen zo ver mogelijk uit elkaar, terwijl u de handpalmen tegen elkaar houdt.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen