Hulpmiddelen bij artrose nog in taboesfeer

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 19 okt 2015

Overal en altijd gebruiken we hulpmiddelen om het leven gemakkelijker te maken. Denk maar aan een blikopener, kurkentrekker en kaasschaaf. Dit vinden we heel normaal. Het wordt anders als we deze hulpmiddelen moeten gaan gebruiken omdat door gewrichtsklachten diverse handelingen niet meer zo vanzelf gaan. Volgens de Stichting Artrosezorg ligt het gebruik van deze attributen nog vaak in de taboesfeer. Toch kunnen deze hulpmiddelen er voor zorgen, dat u nog veel zelf kunt blijven doen en: zonder pijn!

Zelfstandig blijven

Hulpmiddelen kunnen helpen om het leven met artrose een stuk comfortabeler te maken. Ze voorkomen dat uw gewrichten en spieren teveel belast worden, zodat de klachten niet verder toenemen. Bovendien zorgen deze hulpmiddelen ervoor, dat u niet altijd overal hulp voor hoeft in te roepen. U kunt dus langer zelfstandig blijven leven.

Lange steel

aankleedstokHulpmiddelen zijn er voor uiteenlopende behoeften. Van een bedrand-steun om gemakkelijk in en uit bed te stappen tot een aankleedstok om jassen en broeken aan en uit te kunnen trekken. Voor de badkamer zijn er antislipmatten en bad- en douchestoelen. Ook zijn er keukenhulpmiddelen verkrijgbaar, zodat u zelfstandig uw eten kunt blijven bereiden. Zo is er keukengerei met een gehoekte greep, die de hand, pols en arm in een natuurlijke positie houdt. Daardoor is er heel weinig krachtsinspanning nodig. Daarnaast zijn er ook grijpers voor het pakken van lichte voorwerpen en toiletborstels en handvegers met een lange steel. U hoeft met deze hulpmiddelen dus niet meer te bukken. Op de volgende pagina kunt u nog meer lezen over hulpmiddelen bij artrose in de handen.

Waar kopen?

Hulpmiddelen voor mensen met gewrichtsklachten zijn te huur of te koop bij een thuiszorgwinkel of bij een specialist voor revalidatiehulpmiddelen. Wanneer uw woning moet worden aangepast, dan kunt u een aanvraag bij de gemeente doen.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.