Scanner maakt 3D-afbeelding van ontstekingen in handen en polsen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 23 feb 2017

Het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven heeft een wereldprimeur: de afdeling Reumatologie maakt als eerste gebruik van de HandScan. Met dit apparaat kunnen ontstekingen in de hand en polsen van reumatoïde artritis-patiënten op een scherm zichtbaar worden gemaakt. Dit maakt het mogelijk om patiënten snel en pijnloos te beoordelen. Bovendien stelt dit nieuwe apparaat de arts in staat om de medicatie nauwkeuriger aan te passen.

Transmissie van licht

De HandScan is een uitvinding van het Eindhovense bedrijf Hemics. Bij reumatische ontstekingen in de handen en polsen ontstaan bij het verhogen van de bloeddruk vaak snellere en diepere bloedophopingen. Deze kunnen met de HandScan worden opgemeten. De patiënt krijgt een manchet rond de onderarm. Door deze kort en licht op te pompen, wordt het bloed naar de handen en polsen gestuwd. Tijdens de gehele procedure zendt de scanner rood en nabij-infrarood licht uit. Dit wordt geabsorbeerd door het bloed. De transmissie van het licht door de hand wordt door de HandScanner opgemeten. Op basis daarvan wordt een 3D-afbeelding van de ontstekingen in de gewrichten gemaakt.

Regulier onderzoek

Het MMC gaat – na een uitgebreide probeerperiode – het apparaat nu ook inzetten bij reguliere onderzoeken. Vooralsnog alleen bij patiënten met reumatoïde artritis. Wellicht kunnen ook patiënten met vergelijkbare gewrichtsontstekingen – denk maar aan artrose – baat hebben bij de HandScanner. Daar zijn echter eerst nog uitgebreide klinische onderzoeken voor nodig.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.