Artrose in de enkel

Deze content is medisch beoordeeld door orthopedisch chirurg Drs. J.I. de Jong. Jan Ide is reeds 35 jaar orthopeed en werkt bij de OPC Kliniek.

Uw enkel is het meest slijtvaste gewricht van uw lichaam. Het is zo geconstrueerd dat het beter bestand is tegen belasting. Artrose als gevolg van veroudering komt in de enkel dan ook weinig voor. In de meeste gevallen is een gebroken enkel verantwoordelijk voor het slijtageproces later.

Minst slijtagegevoelige gewricht kan toch beschadigd raken

Het enkelgewricht is stevig ontworpen en daardoor beter bestand tegen belasting van het kraakbeen. Dit deel van het menselijk lichaam wordt dan ook minder vaak getroffen door artrose dan andere belangrijke gewrichten, zoals de knieën en de heupen. In de meeste gevallen ontstaat slijtage na een ongeval, waarbij de enkel is gebroken. Daardoor kan er een kleine verandering in de stand optreden. Met mogelijk grote gevolgen later. Omdat het kraakbeen anders belast wordt, kan dit weefsel na verloop van tijd gaan slijten. Ook bij regelmatig verzwikken, kunnen beschadigen aan het kraakbeen ontstaan die uiteindelijk kunnen leiden tot artrose. Tenslotte kunnen ontstekingen van het enkelgewricht – zoals bij reumatoïde artritis en jicht – de kwaliteit van het kraakbeen aantasten.

↳Inhoudsopgave artrose in de enkel

Symptomen artrose enkel
Diagnose artrose enkel
Behandeling artrose enkel
Nieuw onderzoek behandeling artrose enkel
Operatie artrose enkel
Oefeningen artrose enkel
Vragen aan orthopeed Jan Ide de Jong over artrose in de enkel

Symptomen artrose enkel

Het enkelgewricht is opgebouwd uit drie botdelen. Dat zijn het scheenbeen, sprongbeen en kuitbeen. De uiteinden van deze botten zijn bekleed met een laagje kraakbeen om te zorgen dat de onderdelen van het enkelgewricht soepel over elkaar kunnen schuiven. Artrose treedt meestal op in het bovenste of soms ook in het onderste spronggewricht.
Op het moment dat het kraakbeen gaat slijten, kunnen er diverse klachten optreden. De meest voorkomende klacht is pijn bij het bewegen. Bij gevorderde enkelartrose is die pijn ook voelbaar in rust. Daarnaast kan uw bewegingsvrijheid beperkt worden door een stijf en stram gevoel in de enkel, vooral na een periode van rust. Bij ernstige artrose kan de enkel een ‘krakend’ gevoel geven. Als gevolg van ontstekingen zal de enkel dik en warm worden.

Diagnose artrose enkel

Bij vermoeden van artrose van de enkel, zal uw huisarts u doorsturen naar een orthopedisch chirurg. Hij of zij zal u onderzoeken en een röntgenfoto laten maken. Daarop kan de slijtage goed worden waargenomen, omdat het kraakbeen is verdwenen en de botuiteinden dus dichter op elkaar te staan. Daarnaast geeft een röntgenfoto ook duidelijkheid of het onderste dan wel het bovenste spronggewricht is aangetast door artrose. Vaak is er een reden om middels een aanvullende CT scan of een MRI onderzoek meer informatie te verzamelen om de staat van het gewricht beter in kaart te kunnen brengen en op grond daarvan de beste behandelkeus te maken.

Meer aandoeningen aan de voet:

Artrose voet
Hallux rigidus: artrose grote teen
Hallux valgus: scheve grote teen
Hielspoor

Behandeling artrose enkel

De behandeling van enkelartrose hangt van verschillende factoren af. Kunt u nog voldoende bewegingen met uw enkel maken? Dan zal er niet direct operatief worden ingrepen. De specialist zal ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) voorschrijven om de pijn te verminderen en de functie van het gewricht te verbeteren. Het gebruik van deze medicijnen kan gepaard gaan met vervelende bijwerkingen. Een mogelijk natuurlijk alternatief zijn de ingrediënten vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad.
Vaak wordt het dragen van aangepaste schoenen geadviseerd. Deze aanpassingen kunnen onder andere bestaan uit het corrigeren van een afwijkende stand van de enkel of een ophoging midden onder de voet. Deze zorgt ervoor dat tijdens het lopen de druk op de enkel wordt verminderd. Ook kan er een hoge schoen worden aangemeten die de enkel op de minst pijnlijke stand stabiliseert. Dit wordt een arthrodese-schoen of schoen met artrodese-koker genoemd.

Nieuw onderzoek behandeling artrose enkel

Het Amsterdam UMC is in 2018 gestart met een onderzoek naar een nieuwe behandeling van artrose van de enkel. Daarbij worden bloedplaatjes van het eigen bloed in het aangetaste gewricht geïnjecteerd. Deze bevatten eiwitten die mogelijk een rol spelen bij het herstel van de beschadigingen. Het lopende wetenschappelijk onderzoek moet uitwijzen of dit ook het geval is.

Operatie artrose enkel

Bij vergaande slijtage kan een operatie overwogen worden. Slechts in uitzonderlijke gevallen zal de orthopedisch chirurg voorstellen om de beschadigde enkel te vervangen door een prothese. Deze techniek is nog niet zo succesvol als het plaatsen van een heupprothese of knieprothese. De specialist zal eerder besluiten om door middel van een kijkoperatie het gewricht schoon te maken. Dit is een relatief kleine ingreep die voor verlichting van de klachten kan zorgen. Bij ernstige klachten kan de orthopedisch specialist er voor kiezen om de functie van het gewricht op te heffen door de botten aan elkaar vast te maken. Deze ingreep wordt arthrodese genoemd. De pijn is dan verdwenen, maar het enkelgewricht kan niet meer bewogen worden. In sommige klinieken wordt ook distractie van de enkel als behandeling aangeboden. Hierbij wordt het gewricht gedurende zes weken uit elkaar getrokken, zodat er nieuw kraakbeen aan gaat groeien. Een pijnlijke procedure met doorgaans tijdelijk resultaat.

Ook interessant om te lezen

Kerstverlichting zorgt voor gebroken enkels
Hoge hakken slopen uw lichaam
Verbeter uw balans en houd uw botten heel
Waarom zijn mijn voeten opgezwollen?
Tarsal boss: ‘hobbelige’ wreef die pijn doet

Oefeningen artrose enkel

Deze oefeningen kunnen helpen om de spieren van uw enkel sterk en flexibel te houden. Daardoor krijgt dit een gewricht een betere ondersteuning, zodat de pijn minder wordt.

Oefening 1:

Ga met uw handpalmen tegen een muur staan en plaats een voet naar voren en de andere voet naar achteren. Leun naar voren met uw voeten stevig op de grond. Herhaal deze oefening drie keer en houd de positie steeds 10 seconden vast.

Oefening 2:

Ga tegen een muur staan of leun op een tafel en leg een aantal knikkers vlak voor u op de grond. Probeer ze met uw tenen op te pakken en te verplaatsen.

Oefening 3:

Draai eerst linksom en dan rechtsom rondjes met uw voeten.

Oefening 4:

Ga op een stoel zitten met een tennisbal onder uw voet. Rol vervolgens uw voet zo ver mogelijk naar voren en achteren. Doe deze oefening met beide voeten.

Vragen aan orthopeed Jan Ide de Jong over artrose in de enkel

Jan Ide de JongHieronder een selectie van vragen over artrose in de enkel die orthopeed Jan Ide de Jong heeft ontvangen én beantwoord. Staat uw vraag er niet bij en moet deze écht beantwoord worden door een arts?
Stel dan direct uw vraag aan orthopeed Jan Ide de Jong over artrose in de enkel of een andere aandoening.

Stroomscheut bij enkelartrose

Bij mij is lichte artrose geconstateerd in mijn enkel door een ongeluk. Als ik erop druk, krijg ik er een stroomscheut. Wat kan dit zijn?
Dit kan artrose gerelateerd zijn, maar soms kan een oppervlakkige gevoelszenuw bekneld zitten en dit soort scheuten geven. Afhankelijk van de locatie kan je dit laten diagnosticeren door middel van een lokaal prikje met verdoving.

Enkel vastzetten?

Heb al een hele tijd last van artrose in de rechterenkel. Ik ben daar ook aan geopereerd en draag orthopedische schoenen. Maar ik blijf pijn houden. Het laatste redmiddel zou zijn om mijn enkel vast te laten zetten, maar dat is wel het laatste wat je zou willen. Zou het de moeite waard zijn om de vloeibare groenlipmossel met curcumine of zwarte bes-blad eens te proberen?
Proberen is zeker een optie. De kans bestaat echter dat de artrose al zover gevorderd is dat ook de groenlipmossel niet meer helpt. Op zich is het voorgestelde beleid verder niet zo gek. Behoudens dat wellicht ook een enkelprothese nog een alternatief zou kunnen zijn.

Pilon factuur enkel

In mei 2015 heb ik een Pilon fractuur opgelopen aan mijn rechter enkel, scheen en kuitbeen. De orthopedist heeft een titanium plaat en schroeven geplaatst. Echter daar de plaat wat te vast geschroefd was, heb ik posttraumatische artrose aan mijn rechter enkel. Men gaat nu begin augustus de plaat en schroeven verwijderen. Momenteel heeft mijn huisarts ook photontherapie voorgeschreven evenals Fytosil collageen en NutriMK7. Ik kan momenteel wel stappen, maar mijn rechtervoet is niet stabiel en mijn hele rechterkant is uit evenwicht.
Het probleem is dat door je type breuk het kraakbeen van je enkel kapot is gegaan. Ik denk dat het te strak zetten van plaat en schroeven daar niets mee van doen heeft: Pilon fracturen zijn berucht voor hun posttraumatische artrose van de enkel.
Uiteindelijk zal de pijn en de slechte functie van de enkel de reden worden om een volgende operatieve stap te nemen: nadenken over een enkel prothese of het stijf zetten van de enkel zoals Marco van Basten dat heeft laten doen. Tot die tijd ben je veroordeeld tot pijnstillers, aangepaste schoenen en andere support supplementen ter onderdrukking van de symptomen.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen