Hallux valgus: grote teen groeit naar binnen

Deze content is medisch beoordeeld door orthopedisch chirurg Drs. J.I. de Jong. Jan Ide is reeds 35 jaar orthopeed en werkt bij de OPC Kliniek.

Een grote teen die scheef over de andere tenen groeit in combinatie met zo’n dikke bobbel aan de binnenkant van je voorvoet. Dit ongemak komt vooral bij vrouwen voor en heet hallux valgus. Als u vaak smalle schoenen met hoge hakken draagt, dan heeft u een grotere kans om deze aandoening te ontwikkelen. Maar er zijn ook andere oorzaken die tot scheefstand van de grote teen kunnen leiden.

hallux valgus schoenen

In dit artikel:

Oorzaak hallux valgus
Symptomen hallux valgus
Behandeling hallux valgus
Operatie hallux valgus

Oorzaak hallux valgus

Bij een hallux valgus groeit de grote teen scheef naar binnen en gaat onbehandeld, uiteindelijk over de andere tenen heen. Daarbij ontstaat vaak een pijnlijke bobbel (bunion) aan de binnenkant van de voet. Na verloop van tijd kan de grote teen zelfs een gedraaide stand aannemen. Deze aandoening komt vooral voor bij vrouwen. In 60 procent van de gevallen hebben meerdere familieleden last van dit ongemak. De oorzaak is dan meestal een doorgezakte voet of een verkorte achillespees. Ook damesschoenen kunnen een rol spelen bij het ontwikkelen van hallux valgus. Ze zijn vaak te smal en zorgen door de hoge hak voor meer druk op de voorvoet.

Symptomen hallux valgus

De scheefgroei van de grote teen zorgt meestal voor weinig tot geen klachten. Het is dan dus vooral een schoenprobleem. Als er toch pijn ontstaat, dan is dat in veel gevallen op de plaats van de bobbel. Deze kan geïrriteerd raken door de druk van de schoen. Ook kan de tweede teen in de knel raken. Er ontstaat dan een drukplekje (clavus of drukulcus) dat pijnlijk kan zijn. Verder kunnen de voeten sneller vermoeid raken.

Behandeling hallux valgus

Wanneer hallux valgus is vastgesteld, zal er een röntgenfoto worden gemaakt waarop te zien is hoe ernstig de standsafwijking van de botdelen is. De arts kan aan de hand van een röntgenfoto eveneens vaststellen of er ook sprake is van artrose aan het gewricht. Als er geen pijnklachten zijn en de voet normaal gebruikt kan worden, zal de arts verder niets doen. Wel krijgt u het advies mee om schoenen te gaan dragen zonder hoge hakken en met wat meer ruimte aan de voorzijde. Verder kunt u zachtleren schoenen wat laten oprekken op de plaats van de bobbel. Dit vermindert de druk tijdens het lopen. Er zijn spalkjes verkrijgbaar die uw grote teen in een rechte positie houden. De behandeling bestaat dus primair uit het aanpassen van de schoen aan de voet in plaats van het aanpassen van de voet aan de schoen, want dan praat je over opereren.

Meer aandoeningen van de voet

Artrose voet
Artrose enkel
Hallux rigidus: artrose grote teen
Hielspoor

Operatie hallux valgus

Hebt u geen pijn, maar wilt u de grote teen wel weer in de juiste positie hebben? Opereren uit cosmetisch oogpunt wordt niet vergoed door de zorgverzekeraars. U zult dus met deze ‘onvolkomenheid’ verder moeten leven. Bij aanhoudende pijn kan de orthopedisch chirurg de standsafwijking van de grote teen operatief corrigeren. Bij een weke delenherstel worden de structuren rond de grote teen hersteld. Een osteotomie – standsverandering van het bot – is een wat meer ingrijpende operatie. Het voorvoetsbeentje wordt doorgezaagd en in de correcte stand weer aan elkaar gezet en soms wordt daarbij ook het eerste kootje van de grote teen gecorrigeerd. Gaat hallux valgus tevens gepaard met ernstige slijtage van het grote teengewricht of is de standsafwijking te groot? Dan zal er een artrodese worden uitgevoerd. Bij deze operatie wordt het gewrichtje tussen het voorvoetsbeentje en de grote teen vastgezet.

Veelgestelde vragen over hallux valgus

Wat is een hallux valgus?

Bij deze aandoening groeit de grote teen naar binnen. Als deze klacht niet wordt behandeld, dan gaat de grote teen over de andere tenen heen groeien. Vaak gaat een hallux valgus gepaard met een bobbel aan de binnenkant van de voet.

Wie kunnen last krijgen van een hallux valgus?

Vooral vrouwen kunnen last krijgen van een scheefgegroeide grote teen. Een doorgezakte voet of een verkorte achillespees spelen meestal een rol. Ook te smalle schoenen met hoge hakken kunnen een hallux valgus veroorzaken.

Wat wordt er gedaan bij een hallux valgus?

De behandeling bestaat uit het aanpassen van de schoenen aan de voet. Dus meer ruimte voor de voorvoet en geen hoge hakken. Op de plaats van de bobbel kan de schoen worden opgerekt.

Kan een hallux valgus operatief worden verholpen?

Een operatie uit cosmetisch oogpunt wordt niet vergoed door de zorgverzekeraars. Als de grote teen wel veel pijnklachten geeft, kan de chirurg de standsafwijking corrigeren.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen